Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Jabłkowa granola z bakaliami

Witajcie Kochani! To moja pierwsza granola jaką robiłam i jedna z ulubionych. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i jak to granola bardzo uniwersalna. Można wykorzystać ją do pralinek, deserów lub koktajli oraz bardziej standardowo z jogurtem naturalnym jako słodkie i zdrowe śniadanie.

Składniki:

5 szklanek płatków owsianych górskich4 łyżki płatków błyskawicznych żytnich2 garści słonecznika2 garści żurawiny3-4 łyżki miodu1 szklanka kompotu z jabłek1 szklanka rozdrobnionych jabłek z kompotu

Wykonanie:
Pracę zaczynam od ugotowania kompotu z jabłek. Jabłka obieram,wydrążam środek i kroję w ósemki, następnie zalewam je wrzątkiem i słodzę do smaku. Najczęściej wykorzystuję już zrobiony kompot, jeśli robię go specjalnie nie czekam aż wystygnie, tylko używam gorącego.Do tego przepisu lubię intensywny kompot, więc daję dużo jabłek i mało wody.Do miski dodaję wszystkie składniki suche, czyli płatki, słonecznik oraz żurawinę.Wszystko dokładnie mieszam, następnie dodaję miód oraz kompot i jabłka.Ja…

Borówkowe pierogi- serduszka

Witajcie Kochani! Chyba każdy zastanawia się co ciekawego przygotować na Walentynki swojej drugiej połówce. Na szczęście sklepy dostarczają nam inspiracji. Ostatnio znalazłam zaciskacze do pierogów w kształcie serca, a ponieważ uwielbiam pierogi pod każdą postacią od razu ją kupiłam. Długo zastanawiałam się jakie nadzienie wybrać i przypomniałam sobie o borówkach, które zamroziłam latem. I oto są borówkowe pierogi- serduszka.

Składniki na ciasto:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
Wykonanie ciasta:

Do miski przesiewam mąkę i dodaję sól, mieszam składniki suche łyżką i dolewam ciepłą wodę. Wyrabiam dłonią aż do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe odkładam na bok, aby odpoczęło, a sama zajmuje się farszem.

Farsz:
  • 200 g borówek
  • szczypta gałki muszkatołowej ( przyprawy kochanków)
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru pudru 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:

Borówki mieszam delikatnie, aby ich nie uszkodzić z podanymi wyżej przyprawami. Ciasto cienko rozwałkowuję na stolnicy, używając zaciskacza wycinam serduszka z ciasta. Na otwartym zaciskaczu układam ciasto i wypełniam serduszko borówkami,
mi zmieściły się dwie łyżeczki, następnie przykrywam ponownie ciastem i ściskam tworząc falbankę wokół.
Podaję je z jogurtem typu greckiego posypanym ciemnym kakao.


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty