Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort z owocami. Jak zbudować tort śmietanowy.

Witajcie Kochani! Ostatnio miałam pytanie o proporcje w torcie, więc postanowiłam napisać o tym posta. Torty ostatnio stały się dla mnie taką pasją, że muffinki niestety poszły troszkę w odstawkę, ale nadal mam do nich sentyment. Niestety chociaż to był tort dla mojej Siostry nie uchwyciłam go jak wyglądał w środku, ale Wszystkim smakował (tak przynajmniej mówili), więc z przekonaniem polecam.

Składniki na tort:

1 biszkopt z sześciu jajek1 litr śmietany 36%250g mascarpone4 łyżki cukru pudru3 łyżki ulubionego dżemu100g ulubionej czekolady
Wykonanie tortu: Pracę zaczynam od upieczenia biszkoptu ciemnego lub jasnego. Tutaj znajdziecie wskazówki jak je przygotować. Ja swój piekłam w tortownicy o średnicy 24cm.Biszkopt dzielę na trzy części i nasączam ulubionym ponczem. Do miski wlewam 600g śmietany 36% oraz opakowanie mascarpone i 3 łyżki cukru pudru. Ubijam w robocie lub mikserem, aż masa będzie sztywna, a wszystkie składniki wymieszane.Na pierwszy biszkopt smaruję dżem, następnie 1/3 uzy…

Czekoladowe pączki

Witajcie Kochani! Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. :) Dzisiaj przygotowałam propozycję moich pączków, wychodzą bardzo pulchne, nie zawierają drożdży, więc są dużo szybsze w przygotowaniu niż tradycyjne drożdżowe, nie musimy czekać, aż wyrosną. Bardzo szybkie w przygotowaniu, więc zachęcam również zapracowanych do przygotowania ich samodzielnie.


Składniki:

  • 1 szklanka (250 ml) maki pszennej typu 500
  • 200 g jogurtu typu greckiego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5-6 daktyli
  • 1 łyżeczka kakao
Wykonanie:

  • Pracę zaczynam od nalania oleju do małego garnka, ja używałam rondelka, do wysokości ok. 20 cm, tak aby pączki mogły swobodnie w nim pływać. Wybieram garnek o małej średnicy, żeby nie zużywać zbyt dużej ilości oleju.
  • Do miski wsypuję szklankę mąki, którą mieszam z proszkiem do pieczenia, kakao i daktylami.
  • W osobnej misce mieszam jogurt z jajkiem, następnie łącze je ze składnikami suchymi. Coś takiego jak na muffinki, tylko że mieszam dokładnie wszystkie składniki ze sobą.
  • Gdy olej jest rozgrzany, sprawdzam kropiąc do niego troszkę wody, gdy zacznie skwierczeć jest gotowy do smażenia. Zwilżam łyżeczkę w oleju, nabieram trochę ciasta i wrzucam na rozgrzany olej. Tak postępuję do wyczerpania ciasta.
 Pączki podaję w misce polane sosem czekoladowym. Jak go przygotować znajdziesz tutaj: http://iammuffina.blogspot.com/2017/02/sos-czekoladowy.html


Smacznego! 



Komentarze

  1. Probowalem i paczusie sa przepyszne, szczegolnie polane wyjatkowym sosem z poprzedniego przepisu :).

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty