Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Jabłkowa granola z bakaliami

Witajcie Kochani! To moja pierwsza granola jaką robiłam i jedna z ulubionych. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i jak to granola bardzo uniwersalna. Można wykorzystać ją do pralinek, deserów lub koktajli oraz bardziej standardowo z jogurtem naturalnym jako słodkie i zdrowe śniadanie.

Składniki:

5 szklanek płatków owsianych górskich4 łyżki płatków błyskawicznych żytnich2 garści słonecznika2 garści żurawiny3-4 łyżki miodu1 szklanka kompotu z jabłek1 szklanka rozdrobnionych jabłek z kompotu

Wykonanie:
Pracę zaczynam od ugotowania kompotu z jabłek. Jabłka obieram,wydrążam środek i kroję w ósemki, następnie zalewam je wrzątkiem i słodzę do smaku. Najczęściej wykorzystuję już zrobiony kompot, jeśli robię go specjalnie nie czekam aż wystygnie, tylko używam gorącego.Do tego przepisu lubię intensywny kompot, więc daję dużo jabłek i mało wody.Do miski dodaję wszystkie składniki suche, czyli płatki, słonecznik oraz żurawinę.Wszystko dokładnie mieszam, następnie dodaję miód oraz kompot i jabłka.Ja…

Czekoladowe pączki

Witajcie Kochani! Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. :) Dzisiaj przygotowałam propozycję moich pączków, wychodzą bardzo pulchne, nie zawierają drożdży, więc są dużo szybsze w przygotowaniu niż tradycyjne drożdżowe, nie musimy czekać, aż wyrosną. Bardzo szybkie w przygotowaniu, więc zachęcam również zapracowanych do przygotowania ich samodzielnie.


Składniki:

  • 1 szklanka (250 ml) maki pszennej typu 500
  • 200 g jogurtu typu greckiego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5-6 daktyli
  • 1 łyżeczka kakao
Wykonanie:

  • Pracę zaczynam od nalania oleju do małego garnka, ja używałam rondelka, do wysokości ok. 20 cm, tak aby pączki mogły swobodnie w nim pływać. Wybieram garnek o małej średnicy, żeby nie zużywać zbyt dużej ilości oleju.
  • Do miski wsypuję szklankę mąki, którą mieszam z proszkiem do pieczenia, kakao i daktylami.
  • W osobnej misce mieszam jogurt z jajkiem, następnie łącze je ze składnikami suchymi. Coś takiego jak na muffinki, tylko że mieszam dokładnie wszystkie składniki ze sobą.
  • Gdy olej jest rozgrzany, sprawdzam kropiąc do niego troszkę wody, gdy zacznie skwierczeć jest gotowy do smażenia. Zwilżam łyżeczkę w oleju, nabieram trochę ciasta i wrzucam na rozgrzany olej. Tak postępuję do wyczerpania ciasta.
 Pączki podaję w misce polane sosem czekoladowym. Jak go przygotować znajdziesz tutaj: http://iammuffina.blogspot.com/2017/02/sos-czekoladowy.html


Smacznego! 



Komentarze

  1. Probowalem i paczusie sa przepyszne, szczegolnie polane wyjatkowym sosem z poprzedniego przepisu :).

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty