Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort z owocami. Jak zbudować tort śmietanowy.

Witajcie Kochani! Ostatnio miałam pytanie o proporcje w torcie, więc postanowiłam napisać o tym posta. Torty ostatnio stały się dla mnie taką pasją, że muffinki niestety poszły troszkę w odstawkę, ale nadal mam do nich sentyment. Niestety chociaż to był tort dla mojej Siostry nie uchwyciłam go jak wyglądał w środku, ale Wszystkim smakował (tak przynajmniej mówili), więc z przekonaniem polecam.

Składniki na tort:

1 biszkopt z sześciu jajek1 litr śmietany 36%250g mascarpone4 łyżki cukru pudru3 łyżki ulubionego dżemu100g ulubionej czekolady
Wykonanie tortu: Pracę zaczynam od upieczenia biszkoptu ciemnego lub jasnego. Tutaj znajdziecie wskazówki jak je przygotować. Ja swój piekłam w tortownicy o średnicy 24cm.Biszkopt dzielę na trzy części i nasączam ulubionym ponczem. Do miski wlewam 600g śmietany 36% oraz opakowanie mascarpone i 3 łyżki cukru pudru. Ubijam w robocie lub mikserem, aż masa będzie sztywna, a wszystkie składniki wymieszane.Na pierwszy biszkopt smaruję dżem, następnie 1/3 uzy…

Dwie odsłony sałatki ryżowej

Witajcie Kochani! Uwielbiam sałatki ryżowe, ponieważ mogą być samodzielną przekąską lub daniem na wynos- do pracy lub szkoły na drugie śniadanie. Wystarczy spakować je do odpowiedniego pojemnika i mamy coś innego niż zwykła kanapka. Zachęcam do ich przyrządzenia samodzielnie w domu. :)

Wersja mięsna:


Składniki:

  • 200 g cebuli
  • 400 g ugotowanego mięsa z indyka
  • 1 saszetka ryżu 
  • 1 puszka kukurydzy
  • 200 g ugotowanych jajek
  • 200 g selera naciowego
  • 200 g jabłek
Sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • przyprawy (u mnie 1/2 łyżeczki soli himalajskiej, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki) 
  • 3 łyżeczki natki pietruszki
Przygotowanie:

  • Ryż gotuję w solonej wodzie według przepisu na opakowaniu oraz dwa- trzy jajka.
  •  Mięso z indyka miałam z rosołu, ale można je ugotować specjalnie do sałatki. 
  • Jabłka obieram ze skórki, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Cebulę, ugotowane, przestudzone jajka i selera naciowego kroję w kostkę i wrzucam do miski.
  • Wsypuję przygotowane składniki do miski i mieszam je przygotowanym sosem.
Wersja bezmięsna:
                    

                       

   Składniki:
  • 1 saszetka ryżu
  • 130 g papryki czerwonej
  • 220 g selera naciowego
  • 140 g jajek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
Przygotowanie:
  • Ryż gotuję w solonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Następnie odkładam w chłodne miejsce do wystudzenia. 2 jajka gotuję na twardo, zalewam zimną wodą w skorupkach, tak aby szybciej wystygły.
  • Paprykę, selera i jajka kroję w kostkę.
  • Przygotowane składniki wsypuję do miski i dokładnie mieszam.
  • Zazwyczaj nie dodaję już żadnego sosu, olej z tuńczyka mi wystarczy. Przyprawiam sałatkę solą himalajską i pieprzem.


Koniecznie dajcie znać w komentarzach, która wersja ryżowej sałatki bardziej przypadła Wam do gustu.



Smacznego! :)

Komentarze

Popularne posty