Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Migdałowy budyń z kaszy jaglanej

Witajcie Kochani! Ostatnio budynie jaglane są bardzo w modzie, ale to zasługa tego, że są pyszne i zarazem bardzo zdrowe. Warto spożywać kaszę jaglaną w ciąży, ponieważ jest źródłem witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego. Migdały są dobrym źródłem potasu i magnezu, a także kwasu foliowego. W dodatku migdały są zalecane nawet gdy mamy cukrzycę, ponieważ mają niski indeks glikemiczny. Lubię przyrządzić budyń jaglany, gdy mam ochotę na słodkie, ponieważ wtedy mam mniejsze wyrzuty sumienia bo przecież jem wartościową przekąskę. Właśnie ja taki budyń zazwyczaj spożywam na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Składniki:
1 szklanka (250ml) ugotowanej kaszy jaglanej1 łyżka kremu migdałowego1/2 awokado 1/2 szklanki (250ml) mleka migdałowego2 łyżki posiekanych migdałówborówki, migdały Wykonanie:
Jeśli nie mam ugotowanej kaszy jaglanej pracę zaczynam właśnie od jej przygotowania.Na szklankę kaszy jaglanej wlewam dwie szklanki wody ze szczyptą soli.  Najpierw zagotowuję wodę, następnie dosypuję k…

Kolorowe zdrowie Hortex


Witajcie Kochani! Dzisiaj pełne zdrowie na talerzu inspirowane konkursem Hortex. Może trochę nie pasujące do dzisiejszego dnia, pełnego cukru i tłuszczu, ale myślę że warto dbać o jedzenie zdrowych posiłków nawet w tłusty czwartek. Pełne witamin warzywa i kasza jaglana,która jest bez glutenu i zawiera krzem, który działa odżywczo na paznokcie, włosy i skórę.

Składniki:

  • 1 opakowanie warzyw na patelnię Hortex
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 100 g papryki czerwonej
  • 120 g selera naciowego
  • 120 g mozzarelli 
  • 1 szklanka mleka 
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 jajka
  • przyprawy (1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego. 1/2 łyżeczki czubrycy zielonej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
  • Pracę zaczynam od ugotowania kaszy jaglanej. Jedną szklankę kaszy jaglanej gotuję w proporcji 1 do 2, w jednej szklance wody i drugiej szklance mleka ze szczyptą soli.
  • Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju kokosowego i na rozgrzany wrzucam warzywa na patelnię. Podsmażam je tylko przez minutę do dwóch.
  • Paprykę, seler naciowy i mozzarellę kroję w grubszą kostkę.
  • Do jednej miski wrzucam warzywa, kaszę, mozzarellę, proszek do pieczenia i przyprawy. Dokładnie mieszam.
  • W drugiej misce dokładnie łączę ze sobą mleko, dwa jajka i musztardę.
  • Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni Celcjusza.
  • Zawartość obu misek mieszam ze sobą niedbale i przekładam do "muffinkowych" foremek.
  • Z podanych składników otrzymuję 16 babeczek. 
  • Muffinki piekę w 200 stopniach Celcjusza, w funkcji góra- dół przez 40 minut.


Babeczki podaję z jogurtem naturalnym posypanym czubrycą zieloną.







Mój dzień z Hortex

Komentarze

Popularne posty