Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Jajka faszerowane awokado i serem mozzarellą

Witajcie Kochani! Chociaż faszerowane jajka kojarzą się przede wszystkim z Wielkanocą, ja lubię po nie sięgać w każdej porze roku. Uwielbiam różne farsze, a ten pasuje zarówno wiosną jak i latem. Jest lekki, więc jest idealny dla Osób dbających o linię. :)

Składniki:

3 jajka1/2 awokadogarść sera mozzarellapieprz, sólsok z cytryny1 łyżeczka jogurtu naturalnego
Wykonanie: Pracę zaczynam od ugotowania jajek na twardo. Gotuję około 7 minut od zagotowania wody.Połowę awokado miażdżę widelcem na drobną papkę. Ser trę na tarce o średnich oczkach, można również na jarzynowej.Wystudzone jajka obieram i przekrawam na pół.Białka odkładam na talerz, żółtka dodaję do awokado i rozgniatam.Wszystkie składniki łączę ze sobą, doprawiam do smaku, dodaję sok z cytryny, aby awokado nie ściemniało. Jogurt dodaję w razie potrzeby, jeśli masa jest za sucha.Przygotowaną mieszankę wykładam na wcześniej odłożone białka.Podaję posypane serem, z pomidorami i awokado.


Smacznego!


Kolorowe zdrowie Hortex


Witajcie Kochani! Dzisiaj pełne zdrowie na talerzu inspirowane konkursem Hortex. Może trochę nie pasujące do dzisiejszego dnia, pełnego cukru i tłuszczu, ale myślę że warto dbać o jedzenie zdrowych posiłków nawet w tłusty czwartek. Pełne witamin warzywa i kasza jaglana,która jest bez glutenu i zawiera krzem, który działa odżywczo na paznokcie, włosy i skórę.

Składniki:

  • 1 opakowanie warzyw na patelnię Hortex
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 100 g papryki czerwonej
  • 120 g selera naciowego
  • 120 g mozzarelli 
  • 1 szklanka mleka 
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 jajka
  • przyprawy (1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego. 1/2 łyżeczki czubrycy zielonej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
  • Pracę zaczynam od ugotowania kaszy jaglanej. Jedną szklankę kaszy jaglanej gotuję w proporcji 1 do 2, w jednej szklance wody i drugiej szklance mleka ze szczyptą soli.
  • Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju kokosowego i na rozgrzany wrzucam warzywa na patelnię. Podsmażam je tylko przez minutę do dwóch.
  • Paprykę, seler naciowy i mozzarellę kroję w grubszą kostkę.
  • Do jednej miski wrzucam warzywa, kaszę, mozzarellę, proszek do pieczenia i przyprawy. Dokładnie mieszam.
  • W drugiej misce dokładnie łączę ze sobą mleko, dwa jajka i musztardę.
  • Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni Celcjusza.
  • Zawartość obu misek mieszam ze sobą niedbale i przekładam do "muffinkowych" foremek.
  • Z podanych składników otrzymuję 16 babeczek. 
  • Muffinki piekę w 200 stopniach Celcjusza, w funkcji góra- dół przez 40 minut.


Babeczki podaję z jogurtem naturalnym posypanym czubrycą zieloną.







Mój dzień z Hortex

Komentarze

Popularne posty