Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Jabłkowa granola z bakaliami

Witajcie Kochani! To moja pierwsza granola jaką robiłam i jedna z ulubionych. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i jak to granola bardzo uniwersalna. Można wykorzystać ją do pralinek, deserów lub koktajli oraz bardziej standardowo z jogurtem naturalnym jako słodkie i zdrowe śniadanie.

Składniki:

5 szklanek płatków owsianych górskich4 łyżki płatków błyskawicznych żytnich2 garści słonecznika2 garści żurawiny3-4 łyżki miodu1 szklanka kompotu z jabłek1 szklanka rozdrobnionych jabłek z kompotu

Wykonanie:
Pracę zaczynam od ugotowania kompotu z jabłek. Jabłka obieram,wydrążam środek i kroję w ósemki, następnie zalewam je wrzątkiem i słodzę do smaku. Najczęściej wykorzystuję już zrobiony kompot, jeśli robię go specjalnie nie czekam aż wystygnie, tylko używam gorącego.Do tego przepisu lubię intensywny kompot, więc daję dużo jabłek i mało wody.Do miski dodaję wszystkie składniki suche, czyli płatki, słonecznik oraz żurawinę.Wszystko dokładnie mieszam, następnie dodaję miód oraz kompot i jabłka.Ja…

Kolorowe zdrowie Hortex


Witajcie Kochani! Dzisiaj pełne zdrowie na talerzu inspirowane konkursem Hortex. Może trochę nie pasujące do dzisiejszego dnia, pełnego cukru i tłuszczu, ale myślę że warto dbać o jedzenie zdrowych posiłków nawet w tłusty czwartek. Pełne witamin warzywa i kasza jaglana,która jest bez glutenu i zawiera krzem, który działa odżywczo na paznokcie, włosy i skórę.

Składniki:

  • 1 opakowanie warzyw na patelnię Hortex
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 100 g papryki czerwonej
  • 120 g selera naciowego
  • 120 g mozzarelli 
  • 1 szklanka mleka 
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 jajka
  • przyprawy (1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego. 1/2 łyżeczki czubrycy zielonej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
  • Pracę zaczynam od ugotowania kaszy jaglanej. Jedną szklankę kaszy jaglanej gotuję w proporcji 1 do 2, w jednej szklance wody i drugiej szklance mleka ze szczyptą soli.
  • Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju kokosowego i na rozgrzany wrzucam warzywa na patelnię. Podsmażam je tylko przez minutę do dwóch.
  • Paprykę, seler naciowy i mozzarellę kroję w grubszą kostkę.
  • Do jednej miski wrzucam warzywa, kaszę, mozzarellę, proszek do pieczenia i przyprawy. Dokładnie mieszam.
  • W drugiej misce dokładnie łączę ze sobą mleko, dwa jajka i musztardę.
  • Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni Celcjusza.
  • Zawartość obu misek mieszam ze sobą niedbale i przekładam do "muffinkowych" foremek.
  • Z podanych składników otrzymuję 16 babeczek. 
  • Muffinki piekę w 200 stopniach Celcjusza, w funkcji góra- dół przez 40 minut.


Babeczki podaję z jogurtem naturalnym posypanym czubrycą zieloną.







Mój dzień z Hortex

Komentarze

Popularne posty