Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort z owocami. Jak zbudować tort śmietanowy.

Witajcie Kochani! Ostatnio miałam pytanie o proporcje w torcie, więc postanowiłam napisać o tym posta. Torty ostatnio stały się dla mnie taką pasją, że muffinki niestety poszły troszkę w odstawkę, ale nadal mam do nich sentyment. Niestety chociaż to był tort dla mojej Siostry nie uchwyciłam go jak wyglądał w środku, ale Wszystkim smakował (tak przynajmniej mówili), więc z przekonaniem polecam.

Składniki na tort:

1 biszkopt z sześciu jajek1 litr śmietany 36%250g mascarpone4 łyżki cukru pudru3 łyżki ulubionego dżemu100g ulubionej czekolady
Wykonanie tortu: Pracę zaczynam od upieczenia biszkoptu ciemnego lub jasnego. Tutaj znajdziecie wskazówki jak je przygotować. Ja swój piekłam w tortownicy o średnicy 24cm.Biszkopt dzielę na trzy części i nasączam ulubionym ponczem. Do miski wlewam 600g śmietany 36% oraz opakowanie mascarpone i 3 łyżki cukru pudru. Ubijam w robocie lub mikserem, aż masa będzie sztywna, a wszystkie składniki wymieszane.Na pierwszy biszkopt smaruję dżem, następnie 1/3 uzy…

Kolorowe zdrowie Hortex


Witajcie Kochani! Dzisiaj pełne zdrowie na talerzu inspirowane konkursem Hortex. Może trochę nie pasujące do dzisiejszego dnia, pełnego cukru i tłuszczu, ale myślę że warto dbać o jedzenie zdrowych posiłków nawet w tłusty czwartek. Pełne witamin warzywa i kasza jaglana,która jest bez glutenu i zawiera krzem, który działa odżywczo na paznokcie, włosy i skórę.

Składniki:

  • 1 opakowanie warzyw na patelnię Hortex
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 100 g papryki czerwonej
  • 120 g selera naciowego
  • 120 g mozzarelli 
  • 1 szklanka mleka 
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 jajka
  • przyprawy (1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego. 1/2 łyżeczki czubrycy zielonej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
  • Pracę zaczynam od ugotowania kaszy jaglanej. Jedną szklankę kaszy jaglanej gotuję w proporcji 1 do 2, w jednej szklance wody i drugiej szklance mleka ze szczyptą soli.
  • Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju kokosowego i na rozgrzany wrzucam warzywa na patelnię. Podsmażam je tylko przez minutę do dwóch.
  • Paprykę, seler naciowy i mozzarellę kroję w grubszą kostkę.
  • Do jednej miski wrzucam warzywa, kaszę, mozzarellę, proszek do pieczenia i przyprawy. Dokładnie mieszam.
  • W drugiej misce dokładnie łączę ze sobą mleko, dwa jajka i musztardę.
  • Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni Celcjusza.
  • Zawartość obu misek mieszam ze sobą niedbale i przekładam do "muffinkowych" foremek.
  • Z podanych składników otrzymuję 16 babeczek. 
  • Muffinki piekę w 200 stopniach Celcjusza, w funkcji góra- dół przez 40 minut.


Babeczki podaję z jogurtem naturalnym posypanym czubrycą zieloną.







Mój dzień z Hortex

Komentarze

Popularne posty