Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort z owocami. Jak zbudować tort śmietanowy.

Witajcie Kochani! Ostatnio miałam pytanie o proporcje w torcie, więc postanowiłam napisać o tym posta. Torty ostatnio stały się dla mnie taką pasją, że muffinki niestety poszły troszkę w odstawkę, ale nadal mam do nich sentyment. Niestety chociaż to był tort dla mojej Siostry nie uchwyciłam go jak wyglądał w środku, ale Wszystkim smakował (tak przynajmniej mówili), więc z przekonaniem polecam.

Składniki na tort:

1 biszkopt z sześciu jajek1 litr śmietany 36%250g mascarpone4 łyżki cukru pudru3 łyżki ulubionego dżemu100g ulubionej czekolady
Wykonanie tortu: Pracę zaczynam od upieczenia biszkoptu ciemnego lub jasnego. Tutaj znajdziecie wskazówki jak je przygotować. Ja swój piekłam w tortownicy o średnicy 24cm.Biszkopt dzielę na trzy części i nasączam ulubionym ponczem. Do miski wlewam 600g śmietany 36% oraz opakowanie mascarpone i 3 łyżki cukru pudru. Ubijam w robocie lub mikserem, aż masa będzie sztywna, a wszystkie składniki wymieszane.Na pierwszy biszkopt smaruję dżem, następnie 1/3 uzy…

Migdałowo-kukurydziane muffinki z batatem


Witajcie Kochani! Muffinki, które zrobiły furorę wśród moich znajomych. Bardzo smakowały mojemu Tacie, który nie jest największym zwolennikiem takiego typu wypieków. Dlatego zachęcam do ich wypróbowania, ponieważ jak to muffinki są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Marmurkowe dzięki mące kukurydzianej, wilgotne od batata i pełne smaku od dodatków. 


Oto potrzebne składniki:
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 szklanki batatów
  • bakalie (u mnie garść żurawin, garść migdałów, garść słonecznika i garść orzeszków ziemnych)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika 
  • 1/2 szklanki cukru brązowego 
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki napoju migdałowego
  • 2 jajka
  • 1/5 szklanki oleju roślinnego

Wykonanie:





  • Surowego batata ścieram na tarce, na najgrubszych oczkach. Do jednej miski wsypuję obie mąki, proszek do pieczenia, przyprawę, cukier, bakalie i batata. Dokładnie mieszam wszystkie składniki ze sobą.
  • Do drugiej miski dodaję jajka, które rozkłócam, następnie dolewam jogurt, napój migdałowy i olej, dokładnie mieszam ze sobą składniki najlepiej trzepaczką- rózgą. 
  • Następnie łączę obie miski ze sobą niedbale mieszając, mogą występować grudki. To niedbałe mieszanie spowoduje, że nasze muffinki będą bardziej pulchne.
  • Moja szklanka ma 250 ml pojemności. Z podanych składników otrzymuję 16 babeczek.
  • Muffinki piekę w 180 stopniach Celcjusza na środkowej półce, grzanie góra dół, przez 25 min. Test suchego patyczka gwarantuje, że nasze babeczki są dopieczone.

Smacznego!



Komentarze

Popularne posty