Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Jabłkowa granola z bakaliami

Witajcie Kochani! To moja pierwsza granola jaką robiłam i jedna z ulubionych. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i jak to granola bardzo uniwersalna. Można wykorzystać ją do pralinek, deserów lub koktajli oraz bardziej standardowo z jogurtem naturalnym jako słodkie i zdrowe śniadanie.

Składniki:

5 szklanek płatków owsianych górskich4 łyżki płatków błyskawicznych żytnich2 garści słonecznika2 garści żurawiny3-4 łyżki miodu1 szklanka kompotu z jabłek1 szklanka rozdrobnionych jabłek z kompotu

Wykonanie:
Pracę zaczynam od ugotowania kompotu z jabłek. Jabłka obieram,wydrążam środek i kroję w ósemki, następnie zalewam je wrzątkiem i słodzę do smaku. Najczęściej wykorzystuję już zrobiony kompot, jeśli robię go specjalnie nie czekam aż wystygnie, tylko używam gorącego.Do tego przepisu lubię intensywny kompot, więc daję dużo jabłek i mało wody.Do miski dodaję wszystkie składniki suche, czyli płatki, słonecznik oraz żurawinę.Wszystko dokładnie mieszam, następnie dodaję miód oraz kompot i jabłka.Ja…

Migdałowo-kukurydziane muffinki z batatem


Witajcie Kochani! Muffinki, które zrobiły furorę wśród moich znajomych. Bardzo smakowały mojemu Tacie, który nie jest największym zwolennikiem takiego typu wypieków. Dlatego zachęcam do ich wypróbowania, ponieważ jak to muffinki są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Marmurkowe dzięki mące kukurydzianej, wilgotne od batata i pełne smaku od dodatków. 


Oto potrzebne składniki:
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 szklanki batatów
  • bakalie (u mnie garść żurawin, garść migdałów, garść słonecznika i garść orzeszków ziemnych)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika 
  • 1/2 szklanki cukru brązowego 
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki napoju migdałowego
  • 2 jajka
  • 1/5 szklanki oleju roślinnego

Wykonanie:





  • Surowego batata ścieram na tarce, na najgrubszych oczkach. Do jednej miski wsypuję obie mąki, proszek do pieczenia, przyprawę, cukier, bakalie i batata. Dokładnie mieszam wszystkie składniki ze sobą.
  • Do drugiej miski dodaję jajka, które rozkłócam, następnie dolewam jogurt, napój migdałowy i olej, dokładnie mieszam ze sobą składniki najlepiej trzepaczką- rózgą. 
  • Następnie łączę obie miski ze sobą niedbale mieszając, mogą występować grudki. To niedbałe mieszanie spowoduje, że nasze muffinki będą bardziej pulchne.
  • Moja szklanka ma 250 ml pojemności. Z podanych składników otrzymuję 16 babeczek.
  • Muffinki piekę w 180 stopniach Celcjusza na środkowej półce, grzanie góra dół, przez 25 min. Test suchego patyczka gwarantuje, że nasze babeczki są dopieczone.

Smacznego!



Komentarze

Popularne posty