Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Jajka faszerowane awokado i serem mozzarellą

Witajcie Kochani! Chociaż faszerowane jajka kojarzą się przede wszystkim z Wielkanocą, ja lubię po nie sięgać w każdej porze roku. Uwielbiam różne farsze, a ten pasuje zarówno wiosną jak i latem. Jest lekki, więc jest idealny dla Osób dbających o linię. :)

Składniki:

3 jajka1/2 awokadogarść sera mozzarellapieprz, sólsok z cytryny1 łyżeczka jogurtu naturalnego
Wykonanie: Pracę zaczynam od ugotowania jajek na twardo. Gotuję około 7 minut od zagotowania wody.Połowę awokado miażdżę widelcem na drobną papkę. Ser trę na tarce o średnich oczkach, można również na jarzynowej.Wystudzone jajka obieram i przekrawam na pół.Białka odkładam na talerz, żółtka dodaję do awokado i rozgniatam.Wszystkie składniki łączę ze sobą, doprawiam do smaku, dodaję sok z cytryny, aby awokado nie ściemniało. Jogurt dodaję w razie potrzeby, jeśli masa jest za sucha.Przygotowaną mieszankę wykładam na wcześniej odłożone białka.Podaję posypane serem, z pomidorami i awokado.


Smacznego!


Sałatka owocowa

Witajcie Kochani! Tym razem na deser proponuję pełną witamin sałatkę owocową. Jedzenie owoców jest bardzo ważne przede wszystkim zimą. Sałatka zawiera dużo witaminy C dzięki jabłkom, pomarańczy i kaki oraz witaminy B dzięki bananom i pomarańczy. Sałatka jest bogata w związki chroniące przed m.in. chorobami serca.


Składniki:

  • 2 banany
  • 2 pomarańcze
  • 1 kaki
  • 5 jabłek
  • 1 garść żurawiny
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 200 g jogurtu czekoladowego
Wykonanie:

Do kubka wlewam ok 2 łyżki zagotowanej wody, wsypuję łyżeczkę ciemnego kakao i łyżeczkę cukru, mieszam i odstawiam do wystygnięcia. W tym czasie obieram i kroję owoce w średniej wielkości kostkę, następnie mieszam je w większej misce dosypując suszoną żurawinę i orzechy. Powracam do przestudzonego kakao i mieszam je z 200 g jogurtu naturalnego. Gotowy jogurt łączę z owocami. Prawda, że łatwa w przygotowaniu? A w dodatku bardzo zdrowa. :)



Smacznego! :)

Komentarze

Popularne posty