B jak bataty

Witajcie Kochani! Dzisiaj moje dwa sposoby na podanie batata. Zdrowe chipsy, które może jeść nawet kobieta w ciąży. Jest to idealna alternatywa dla smakoszy takiego typu przekąsek, ponieważ chipsy ze sklepu są tłuste i zawierają dużo konserwantów. Drugi sposób na podanie batata to zapiekanka warzywno-mięsna Dla mnie pyszna, zdrowa, może występować jako samodzielne danie.



Chipsy z batatów:

Składniki:

  • 1 batat
  • sól, pieprz
  • olej
Wykonanie:

  • Batata obieram, myję i osuszam ręcznikiem papierowym. 
  • Następnie kroję bataty w plasterki lub półplasterki i układam na papierze do pieczenia (jeśli przygotowuję je w piekarniku) lub na tacy do pizzy (w moim przypadku w mikrofali w funkcji grillowania ). 
  • Jeśli chodzi o pieczenie w piekarniku, przygotowanie chipsów zajmuje ok 20-30 minut w funkcji góra-dół (czas zależy od piekarnika oraz od grubości plasterków). Do piekarnika bataty należy posmarować oliwą, ja zazwyczaj robię to silikonowym pędzelkiem.
  •  W mikrofali przygotowanie chipsów zajmuje ok 10 minut. beż używania oleju.
  • W obu przypadkach plasterki batatów posypuję solą i drobno zmielonym czarnym pieprzem.


Wersja z piekarnika


Wersja z mikrofali



Zapiekanka z batatem, ziemniakiem, selerem naciowym, papryką i mięsem.

Składniki:
  • 400 g batatów 
  • 400 g ziemniaków
  • 120 g papryki czerwonej ( może być żółta, biała lub zielona)
  • 190 g selera naciowego
  • 500 g mięsa wieprzowego ( u mnie łopatka)
  • 100 g sera żółtego ( u mnie Gouda)
  • 2 szklanki (250 ml) pikantnego soku pomidorowego 
  • 1 szklanka (250 ml) przecieru pomidorowego
  • przyprawy
Wykonanie:
  • Mięso kroję na ok trzy-centymetrowe kawałki , coś takiego jak na gulasz. Doprawiam je łyżką sosu sojowego i dwiema łyżkami przyprawy do gyrosa. Odstawiam je do lodówki na przynajmniej pół godziny, może być dłużej.
  • W czasie, gdy mięso się chłodzi i przechodzi przyprawami szykuję warzywa. te, które trzeba obieram i kroję wszystkie na grubszą kostkę, podobną do tej na jaką pokroiłam mięso.
  • Sos pomidorowy przygotowuję z soku i przecieru pomidorowego. Sos musi być dobrze doprawiony, ponieważ on nada smaku całej potrawie. Ja dodałam 2 łyżeczki soli, łyżeczkę słodkiej papryki i pół łyżeczki pieprzu oraz dwie łyżeczki przyprawy z suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią. 
  • Warzywa i mięso przekładam do naczynia żaroodpornego ( 3,5 litrowego), mieszam ręką, tak aby mięso było równomiernie rozłożone w naczyniu. Całość zalewam sosem pomidorowym i posypuję startym na grubych oczkach żółtym serem.
  • Zapiekankę piekę w 200 stopniach Celcjusza w funkcji grzanie góra-dół przez ok 1,5 godziny. Czas zależy od piekarnika i wielkości kawałków na jakie pokroimy składniki. Pod koniec pieczenia sprawdzam czy warzywa i mięso odpowiadają mi miękkością wbijając widelec.
  • Podane składniki wystarczają na porcje dla 7-8 osób.



 Smacznego!


Inne przepisy z batatem:





Warzywa korzeniowe 2017

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty