Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort z owocami. Jak zbudować tort śmietanowy.

Witajcie Kochani! Ostatnio miałam pytanie o proporcje w torcie, więc postanowiłam napisać o tym posta. Torty ostatnio stały się dla mnie taką pasją, że muffinki niestety poszły troszkę w odstawkę, ale nadal mam do nich sentyment. Niestety chociaż to był tort dla mojej Siostry nie uchwyciłam go jak wyglądał w środku, ale Wszystkim smakował (tak przynajmniej mówili), więc z przekonaniem polecam.

Składniki na tort:

1 biszkopt z sześciu jajek1 litr śmietany 36%250g mascarpone4 łyżki cukru pudru3 łyżki ulubionego dżemu100g ulubionej czekolady
Wykonanie tortu: Pracę zaczynam od upieczenia biszkoptu ciemnego lub jasnego. Tutaj znajdziecie wskazówki jak je przygotować. Ja swój piekłam w tortownicy o średnicy 24cm.Biszkopt dzielę na trzy części i nasączam ulubionym ponczem. Do miski wlewam 600g śmietany 36% oraz opakowanie mascarpone i 3 łyżki cukru pudru. Ubijam w robocie lub mikserem, aż masa będzie sztywna, a wszystkie składniki wymieszane.Na pierwszy biszkopt smaruję dżem, następnie 1/3 uzy…

Muffinki oreo

Witajcie Kochani! Dzisiaj propozycja jogurtowych muffinek z czekoladą. Delikatne i pulchne dzięki składnikom oraz pysznie czekoladowe. Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe, wtedy czekolada jest jeszcze półpłynna i babeczki dzięki niej rozpływają się w ustach. :) Idealna jako deser dla gości, którzy zaskoczyli nas telefonem, że będą za pół godzinki. Serdecznie zapraszam do przygotowania ich w domu.

Składniki:
  • 4 rządki czekolady oreo ( może być dowolna)
  • 2 szklanki (250 ml) mąki pszennej typu 500
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego (400 g)
  • 2 jajka 
  • 3 łyżki oleju roślinnego


Wykonanie:
  • Do jednej miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz posiekaną czekoladę. Ja w dzisiejszej wersji użyłam czekoladę oreo, ale może być dowolna, bardzo lubię tę wersję z gorzką czekoladą. Bardzo dokładnie mieszam składniki, aż do porządnego połączenia.
  • Do drugiej miski wbijam dwa całe jajka i ubijam aż pojaśnieją. Do tak przygotowanych jajek dodaję jogurt naturalny oraz olej, dokładnie je ze sobą mieszając. Do tych babeczek wybieram  bardziej "wodnisty" jogurt, za gesty spowoduje, że nasze ciasto nie będzie aż tak pulchne.
  • Łączę obie miski, składniki sypkie wsypuję do składników mokrych, niedbale mieszam, mogą być grudki.
  • Tak przygotowane ciasto przekładam do foremek silikonowych i piekę przez ok 25 minut w 180 stopniach Celcjusza w funkcji grzanie góra-dół.  Sprawdzam czy muffinki są już dopieczone przez wbicie patyczka, jeśli jest suchy babeczki są już gotowe.
  • Z podanych składników wyszło mi 13 babeczek.


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty