Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort z owocami. Jak zbudować tort śmietanowy.

Witajcie Kochani! Ostatnio miałam pytanie o proporcje w torcie, więc postanowiłam napisać o tym posta. Torty ostatnio stały się dla mnie taką pasją, że muffinki niestety poszły troszkę w odstawkę, ale nadal mam do nich sentyment. Niestety chociaż to był tort dla mojej Siostry nie uchwyciłam go jak wyglądał w środku, ale Wszystkim smakował (tak przynajmniej mówili), więc z przekonaniem polecam.

Składniki na tort:

1 biszkopt z sześciu jajek1 litr śmietany 36%250g mascarpone4 łyżki cukru pudru3 łyżki ulubionego dżemu100g ulubionej czekolady
Wykonanie tortu: Pracę zaczynam od upieczenia biszkoptu ciemnego lub jasnego. Tutaj znajdziecie wskazówki jak je przygotować. Ja swój piekłam w tortownicy o średnicy 24cm.Biszkopt dzielę na trzy części i nasączam ulubionym ponczem. Do miski wlewam 600g śmietany 36% oraz opakowanie mascarpone i 3 łyżki cukru pudru. Ubijam w robocie lub mikserem, aż masa będzie sztywna, a wszystkie składniki wymieszane.Na pierwszy biszkopt smaruję dżem, następnie 1/3 uzy…

Szpinakowo-mięsne szaleństwo

Witajcie Kochani! Dzisiaj mięso wieprzowe duszone z selerem naciowym, cebulą, szpinakiem, pieczarkami i marchewką. Ziemniaki podmienione są na makaron orkiszowy, który wspomaga usuwanie toksyn z organizmu i obniża poziom złego cholesterolu. Mi odpowiada smakowo, wymaga troszkę czasu, ponieważ mięso musi się trochę pomarynować i dusić.



Składniki:


  • 700 g mięsa wieprzowego (może być łopatka)
  • 100 g cebuli
  • 100 g selera naciowego
  • 400 g pieczarek
  • 100 g marchewki
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 200 g makaronu orkiszowego

Wykonanie:
  • Mięso kroję w grubszą kostkę, ja błonki zostawiłam, ale można odkroić. Przekładam tak pokrojone do miski i dodaję łyżkę sosu sojowego jasnego i dwie łyżki ulubionych przypraw. Ja miałam mieszankę: papryka słodka, curry, oregano, czubryca. Wmasowuje przyprawy oraz sos w mięso i pozostawiam na co najmniej dwie godziny w lodówce.
  • Po około dwóch godzinach kroję ćwiartkę dużej cebuli i kilka łodyg selera naciowego. Na patelni roztapiam dwie łyżki oleju kokosowego, jeśli się rozgrzeje wrzucam cebulę i sieler naciowy, smażę aż się zeszklą, wtedy dodaję wcześniej przygotowane mięso. Duszę ok 30 minut.
  • W tym czasie obieram i kroję pieczarki w plastry. 
  • Po około 30 minut dodaję pieczarki i zamrożony szpinak. Gdy szpinak się rozmrozi, duszę wszystko kolejne 30 minut.
  • Marchewkę, w moim przypadku dwie, ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję na patelnię. Duszę wszystko około 20 minut. Pod koniec sprawdzam czy potrawa odpowiada mi smakowo i czy mięso jest mięciutkie. Ja dodałam łyżeczkę pieprzu ziołowego i łyżeczkę soli. 
  • Jeśli warzywa i mięso odpowiada mi miękkością dodaję makaron orkiszowy, który ugotowałam według przepisu na opakowaniu.
  • Danie podaję posypane żółtym serem.


Smacznego!





Komentarze

Popularne posty