Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort z owocami. Jak zbudować tort śmietanowy.

Witajcie Kochani! Ostatnio miałam pytanie o proporcje w torcie, więc postanowiłam napisać o tym posta. Torty ostatnio stały się dla mnie taką pasją, że muffinki niestety poszły troszkę w odstawkę, ale nadal mam do nich sentyment. Niestety chociaż to był tort dla mojej Siostry nie uchwyciłam go jak wyglądał w środku, ale Wszystkim smakował (tak przynajmniej mówili), więc z przekonaniem polecam.

Składniki na tort:

1 biszkopt z sześciu jajek1 litr śmietany 36%250g mascarpone4 łyżki cukru pudru3 łyżki ulubionego dżemu100g ulubionej czekolady
Wykonanie tortu: Pracę zaczynam od upieczenia biszkoptu ciemnego lub jasnego. Tutaj znajdziecie wskazówki jak je przygotować. Ja swój piekłam w tortownicy o średnicy 24cm.Biszkopt dzielę na trzy części i nasączam ulubionym ponczem. Do miski wlewam 600g śmietany 36% oraz opakowanie mascarpone i 3 łyżki cukru pudru. Ubijam w robocie lub mikserem, aż masa będzie sztywna, a wszystkie składniki wymieszane.Na pierwszy biszkopt smaruję dżem, następnie 1/3 uzy…

Warzywne spaghetti

Witajcie Kochani! A przede wszystkim Kochani Mężczyźni wszystkiego dobrego z okazji Waszego święta! Dzisiaj coś niskokalorycznego, dla wegetarian lub osób, które nie mają potrzeby jeść codziennie mięsa. Zdrowo, a dzięki olejowi kokosowemu zwiększamy swoją odporność i wspomagamy regulację metabolizmu. Sok pomidorowy Hortex dostarcza do dania potasu, który uczestniczy w spalaniu węglowodanów i białek oraz wspomaga dotlenienie mózgu, co zwiększa zdolność myślenia i koncentrację. Potas występuje w dość dużej ilości, ponieważ aż 7,5%RWS, czyli 7,5% dziennego zapotrzebowania na potas w 100ml napoju dla dorosłej osoby.


Składniki:
  • 2 szklanki (250 ml) soku pomidorowego pikantnego Hortex
  • 200 g pieczarek
  • 120 g (3-4 łodygi) selera naciowego
  • 100 g marchewki
  • sól, bazylia, cukier
  • 1 łyżka oleju kokosowego
Wykonanie:
  •  Na patelni rozgrzewam olej kokosowy i wrzucam pokrojonego w kostkę selera naciowego, którego słodzę szczyptą cukru, może pół łyżeczki.
  • Gdy seler się podsmaży, nie musi być zeszklony dodaję pokrojone w talarki pieczarki. Duszę całość ok. 15 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. 
  • Gdy sok z pieczarek się zredukuje dolewam 2 szklanki soku pomidorowego Hortex i dosypuję wiórki z marchwi uzyskane poprzez obieranie marchwi wkoło. Użycie obieraczki gwarantuje cieniutkie paski marchewki.
  • W tym momencie solę potrawę i kroję nożyczkami listek- dwa świeżej bazylii, która podbije smak potrawy. Całość duszę około 30 minut, aż sok pomidorowy zredukuje swoją objętość, tworząc smakowity sos.
  • Pod koniec gotowania sprawdzam czy potrawa odpowiada mi smakowo, ja już nie używam ostrych przypraw, sok pomidorowy jest świetnie doprawiony i dodaje smak całemu daniu.
  • Podane składniki wystarczą dla jednej głodnej osoby lub dla dwóch osób.
  • Danie podaję posypane wiórkami świeżej marchwi i startą na tarce o grubych oczkach mozzarellą. Dokładnych ilości nie powiem, to zależy na ile mam ochotę w danym dniu. 





Smacznego!
Mój dzień z Hortex

Komentarze

Popularne posty