Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Jabłkowa granola z bakaliami

Witajcie Kochani! To moja pierwsza granola jaką robiłam i jedna z ulubionych. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i jak to granola bardzo uniwersalna. Można wykorzystać ją do pralinek, deserów lub koktajli oraz bardziej standardowo z jogurtem naturalnym jako słodkie i zdrowe śniadanie.

Składniki:

5 szklanek płatków owsianych górskich4 łyżki płatków błyskawicznych żytnich2 garści słonecznika2 garści żurawiny3-4 łyżki miodu1 szklanka kompotu z jabłek1 szklanka rozdrobnionych jabłek z kompotu

Wykonanie:
Pracę zaczynam od ugotowania kompotu z jabłek. Jabłka obieram,wydrążam środek i kroję w ósemki, następnie zalewam je wrzątkiem i słodzę do smaku. Najczęściej wykorzystuję już zrobiony kompot, jeśli robię go specjalnie nie czekam aż wystygnie, tylko używam gorącego.Do tego przepisu lubię intensywny kompot, więc daję dużo jabłek i mało wody.Do miski dodaję wszystkie składniki suche, czyli płatki, słonecznik oraz żurawinę.Wszystko dokładnie mieszam, następnie dodaję miód oraz kompot i jabłka.Ja…

Warzywne spaghetti

Witajcie Kochani! A przede wszystkim Kochani Mężczyźni wszystkiego dobrego z okazji Waszego święta! Dzisiaj coś niskokalorycznego, dla wegetarian lub osób, które nie mają potrzeby jeść codziennie mięsa. Zdrowo, a dzięki olejowi kokosowemu zwiększamy swoją odporność i wspomagamy regulację metabolizmu. Sok pomidorowy Hortex dostarcza do dania potasu, który uczestniczy w spalaniu węglowodanów i białek oraz wspomaga dotlenienie mózgu, co zwiększa zdolność myślenia i koncentrację. Potas występuje w dość dużej ilości, ponieważ aż 7,5%RWS, czyli 7,5% dziennego zapotrzebowania na potas w 100ml napoju dla dorosłej osoby.


Składniki:
  • 2 szklanki (250 ml) soku pomidorowego pikantnego Hortex
  • 200 g pieczarek
  • 120 g (3-4 łodygi) selera naciowego
  • 100 g marchewki
  • sól, bazylia, cukier
  • 1 łyżka oleju kokosowego
Wykonanie:
  •  Na patelni rozgrzewam olej kokosowy i wrzucam pokrojonego w kostkę selera naciowego, którego słodzę szczyptą cukru, może pół łyżeczki.
  • Gdy seler się podsmaży, nie musi być zeszklony dodaję pokrojone w talarki pieczarki. Duszę całość ok. 15 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. 
  • Gdy sok z pieczarek się zredukuje dolewam 2 szklanki soku pomidorowego Hortex i dosypuję wiórki z marchwi uzyskane poprzez obieranie marchwi wkoło. Użycie obieraczki gwarantuje cieniutkie paski marchewki.
  • W tym momencie solę potrawę i kroję nożyczkami listek- dwa świeżej bazylii, która podbije smak potrawy. Całość duszę około 30 minut, aż sok pomidorowy zredukuje swoją objętość, tworząc smakowity sos.
  • Pod koniec gotowania sprawdzam czy potrawa odpowiada mi smakowo, ja już nie używam ostrych przypraw, sok pomidorowy jest świetnie doprawiony i dodaje smak całemu daniu.
  • Podane składniki wystarczą dla jednej głodnej osoby lub dla dwóch osób.
  • Danie podaję posypane wiórkami świeżej marchwi i startą na tarce o grubych oczkach mozzarellą. Dokładnych ilości nie powiem, to zależy na ile mam ochotę w danym dniu. 





Smacznego!
Mój dzień z Hortex

Komentarze

Popularne posty