Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Jabłkowa granola z bakaliami

Witajcie Kochani! To moja pierwsza granola jaką robiłam i jedna z ulubionych. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i jak to granola bardzo uniwersalna. Można wykorzystać ją do pralinek, deserów lub koktajli oraz bardziej standardowo z jogurtem naturalnym jako słodkie i zdrowe śniadanie.

Składniki:

5 szklanek płatków owsianych górskich4 łyżki płatków błyskawicznych żytnich2 garści słonecznika2 garści żurawiny3-4 łyżki miodu1 szklanka kompotu z jabłek1 szklanka rozdrobnionych jabłek z kompotu

Wykonanie:
Pracę zaczynam od ugotowania kompotu z jabłek. Jabłka obieram,wydrążam środek i kroję w ósemki, następnie zalewam je wrzątkiem i słodzę do smaku. Najczęściej wykorzystuję już zrobiony kompot, jeśli robię go specjalnie nie czekam aż wystygnie, tylko używam gorącego.Do tego przepisu lubię intensywny kompot, więc daję dużo jabłek i mało wody.Do miski dodaję wszystkie składniki suche, czyli płatki, słonecznik oraz żurawinę.Wszystko dokładnie mieszam, następnie dodaję miód oraz kompot i jabłka.Ja…

Praliny orzechowo-owsiane


Witajcie Kochani! Dzisiaj propozycja słodkich, owsianych jajeczek oblanych mleczną czekoladą. :) Dla mnie coś naprawdę pysznego i wpasowującego się w nadchodzące święta. Płatki owsiane zawierają dużą ilość błonnika, który wspomaga pracę jelit, więc na pewno przydadzą się wśród słodkości na wielkanocnym stole.



Składniki:

  • 1 szklanka (250ml) masła orzechowego
  • 1,5 szklanki (250ml) płatków owsianych
  • 1 banan
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 0,5 łyżeczki oliwy z oliwek

Wykonanie:

W większej misce rozgniatam widelcem banana, można również mikserem, ale dla mnie widelec jest wystarczający. Do bananowej papki dodaję szklankę masła orzechowego, jak go zrobić możesz przeczytać tutaj: http://iammuffina.blogspot.com/2017/03/maso-orzechowe.html
Porządnie mieszam banana z masłem orzechowym, następnie dosypuję do masy płatki owsiane. Najpierw zaczynam od dosypania szklanki, ponieważ to zależy od chłonności masła orzechowego ile płatków dodamy. Masa ma być zbita i lepka, żeby dobrze formowały się pralinki. Nasze nadzienie odstawiam do lodówki, na przynajmniej godzinkę, aby masa była sztywna. Następnie z masy formuję pralinki o dowolnych kształtach. u mnie przynajmniej miały być :) jajeczka i kuleczki. Gdy całą masę mam wykorzystaną rozpuszczam w mikrofali lub w kąpieli wodnej tabliczkę mlecznej czekolady, do której dolewam pół łyżeczki oliwy z oliwek, dzięki której polewa jest bardziej błyszcząca. Następnie wkładam pralinki w czekoladę i obtaczam je w niej za pomocą widelca. Można również polać je czekoladą lub obtoczyć w kakao lub tak jak ja pozostawić bez ozdób, ponieważ same w sobie również są ładne, przynajmniej moim zdaniem. Jeśli zdecydujemy się oblać pralinki czekoladą pamiętajmy o tym, żeby wyłożyć talerz folią lub papierem do pieczenia albo układać czekoladki na silikonowej formie lub macie.






Smacznego!

Komentarze

Popularne posty