Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort z owocami. Jak zbudować tort śmietanowy.

Witajcie Kochani! Ostatnio miałam pytanie o proporcje w torcie, więc postanowiłam napisać o tym posta. Torty ostatnio stały się dla mnie taką pasją, że muffinki niestety poszły troszkę w odstawkę, ale nadal mam do nich sentyment. Niestety chociaż to był tort dla mojej Siostry nie uchwyciłam go jak wyglądał w środku, ale Wszystkim smakował (tak przynajmniej mówili), więc z przekonaniem polecam.

Składniki na tort:

1 biszkopt z sześciu jajek1 litr śmietany 36%250g mascarpone4 łyżki cukru pudru3 łyżki ulubionego dżemu100g ulubionej czekolady
Wykonanie tortu: Pracę zaczynam od upieczenia biszkoptu ciemnego lub jasnego. Tutaj znajdziecie wskazówki jak je przygotować. Ja swój piekłam w tortownicy o średnicy 24cm.Biszkopt dzielę na trzy części i nasączam ulubionym ponczem. Do miski wlewam 600g śmietany 36% oraz opakowanie mascarpone i 3 łyżki cukru pudru. Ubijam w robocie lub mikserem, aż masa będzie sztywna, a wszystkie składniki wymieszane.Na pierwszy biszkopt smaruję dżem, następnie 1/3 uzy…

Praliny orzechowo-owsiane


Witajcie Kochani! Dzisiaj propozycja słodkich, owsianych jajeczek oblanych mleczną czekoladą. :) Dla mnie coś naprawdę pysznego i wpasowującego się w nadchodzące święta. Płatki owsiane zawierają dużą ilość błonnika, który wspomaga pracę jelit, więc na pewno przydadzą się wśród słodkości na wielkanocnym stole.



Składniki:

  • 1 szklanka (250ml) masła orzechowego
  • 1,5 szklanki (250ml) płatków owsianych
  • 1 banan
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 0,5 łyżeczki oliwy z oliwek

Wykonanie:

W większej misce rozgniatam widelcem banana, można również mikserem, ale dla mnie widelec jest wystarczający. Do bananowej papki dodaję szklankę masła orzechowego, jak go zrobić możesz przeczytać tutaj: http://iammuffina.blogspot.com/2017/03/maso-orzechowe.html
Porządnie mieszam banana z masłem orzechowym, następnie dosypuję do masy płatki owsiane. Najpierw zaczynam od dosypania szklanki, ponieważ to zależy od chłonności masła orzechowego ile płatków dodamy. Masa ma być zbita i lepka, żeby dobrze formowały się pralinki. Nasze nadzienie odstawiam do lodówki, na przynajmniej godzinkę, aby masa była sztywna. Następnie z masy formuję pralinki o dowolnych kształtach. u mnie przynajmniej miały być :) jajeczka i kuleczki. Gdy całą masę mam wykorzystaną rozpuszczam w mikrofali lub w kąpieli wodnej tabliczkę mlecznej czekolady, do której dolewam pół łyżeczki oliwy z oliwek, dzięki której polewa jest bardziej błyszcząca. Następnie wkładam pralinki w czekoladę i obtaczam je w niej za pomocą widelca. Można również polać je czekoladą lub obtoczyć w kakao lub tak jak ja pozostawić bez ozdób, ponieważ same w sobie również są ładne, przynajmniej moim zdaniem. Jeśli zdecydujemy się oblać pralinki czekoladą pamiętajmy o tym, żeby wyłożyć talerz folią lub papierem do pieczenia albo układać czekoladki na silikonowej formie lub macie.






Smacznego!

Komentarze

Popularne posty