Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort z owocami. Jak zbudować tort śmietanowy.

Witajcie Kochani! Ostatnio miałam pytanie o proporcje w torcie, więc postanowiłam napisać o tym posta. Torty ostatnio stały się dla mnie taką pasją, że muffinki niestety poszły troszkę w odstawkę, ale nadal mam do nich sentyment. Niestety chociaż to był tort dla mojej Siostry nie uchwyciłam go jak wyglądał w środku, ale Wszystkim smakował (tak przynajmniej mówili), więc z przekonaniem polecam.

Składniki na tort:

1 biszkopt z sześciu jajek1 litr śmietany 36%250g mascarpone4 łyżki cukru pudru3 łyżki ulubionego dżemu100g ulubionej czekolady
Wykonanie tortu: Pracę zaczynam od upieczenia biszkoptu ciemnego lub jasnego. Tutaj znajdziecie wskazówki jak je przygotować. Ja swój piekłam w tortownicy o średnicy 24cm.Biszkopt dzielę na trzy części i nasączam ulubionym ponczem. Do miski wlewam 600g śmietany 36% oraz opakowanie mascarpone i 3 łyżki cukru pudru. Ubijam w robocie lub mikserem, aż masa będzie sztywna, a wszystkie składniki wymieszane.Na pierwszy biszkopt smaruję dżem, następnie 1/3 uzy…

Smażone warzywa Shreka

Witajcie Kochani! Dzisiaj propozycja smażonych warzyw. Miało być trochę kolorów, ale po dodaniu szpinaku wszystkie warzywa otuliły się tym zdrowym, zielonym warzywem, stąd w nazwie pojawił się Shrek. :) Danie jest pyszne, oczywiście polecam dla tych, którzy lubią szpinak. Pełno tu witamin bo wiadomo warzywa mają ich sporo, a organizm bardzo ich teraz potrzebuje, ponieważ pogoda sprzyja do przeziębień. Może danie nie należy do najładniejszych, ale jest naprawdę pyszne.

Składniki:

  • 115 g cebuli (u mnie czerwona)
  • 310 g batata
  • 190 g selera naciowego
  • 330 g bakłażana
  • 400 g szpinaku
  • kilka pomidorków suszonych
  • kilka gałązek szczypiorku czosnkowego
  • ser żółty
  • pieprz, sól
  • suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
  • słodka, czerwona papryka
Wykonanie:

Pracę zaczynam od umycia i pokrojenia na pięciokąty bakłażana oraz jego posolenia. Gdy posolony bakłażan poleży kilka minut wtedy traci swoją goryczkę.  Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju kokosowego, gdy jest dobrze rozgrzany wrzucam cebulę i szczypiorek czosnkowy, które posypuję szczyptą soli i cukru. Gdy nabiorą kolorku dodaję pokrojonego w kostkę lub grubsze plastry bakłażana i selera naciowego, po chwili dodaję szpinak, ja jeszcze zamrożony, ale jak najbardziej może być świeży. Warzywa przykrywam i duszę ok 15 minut, następnie dodaję pokrojonego i osolonego wcześniej bakłażana. Warzywa dusiłam łącznie ok 35 minut, pod sam koniec dodałam pokrojone nożyczkami suszone pomidory. Wszystko doprawiłam do smaku solą i pieprzem, ja dodatkowo dodałam przyprawę suszone pomidory z czosnkiem i bazylią oraz słodką czerwoną papryką. Na talerzu posypuję startym, żółtym serem.


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty