Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Jabłkowa granola z bakaliami

Witajcie Kochani! To moja pierwsza granola jaką robiłam i jedna z ulubionych. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i jak to granola bardzo uniwersalna. Można wykorzystać ją do pralinek, deserów lub koktajli oraz bardziej standardowo z jogurtem naturalnym jako słodkie i zdrowe śniadanie.

Składniki:

5 szklanek płatków owsianych górskich4 łyżki płatków błyskawicznych żytnich2 garści słonecznika2 garści żurawiny3-4 łyżki miodu1 szklanka kompotu z jabłek1 szklanka rozdrobnionych jabłek z kompotu

Wykonanie:
Pracę zaczynam od ugotowania kompotu z jabłek. Jabłka obieram,wydrążam środek i kroję w ósemki, następnie zalewam je wrzątkiem i słodzę do smaku. Najczęściej wykorzystuję już zrobiony kompot, jeśli robię go specjalnie nie czekam aż wystygnie, tylko używam gorącego.Do tego przepisu lubię intensywny kompot, więc daję dużo jabłek i mało wody.Do miski dodaję wszystkie składniki suche, czyli płatki, słonecznik oraz żurawinę.Wszystko dokładnie mieszam, następnie dodaję miód oraz kompot i jabłka.Ja…

Czekoladowa polewa + dwa torciki

Witajcie Kochani! Dzisiaj przepis na moją ulubioną polewę czekoladową. Jest, dla mnie, idealna do dekoracji wszelkiego rodzaju ciast. Myślę, że w deserach również się odnajdzie. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, ale jak zdążyliście zauważyć ja bardzo lubię prostą, aczkolwiek dobrą kuchnię.

Składniki:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:
Do garnka wlewam śmietankę i trzymam na kuchence do chwili jej zagotowania. Gdy zacznie wrzeć zdejmuję ją z palnika i wrzucam pokruszoną czekoladę zarówno mleczną jak i gorzką. Na początku jej nie mieszam, dopiero gdy zacznie powoli się topić w temperaturze śmietanki. Dopiero wtedy dokładnie mieszam i odstawiam do wystygnięcia w temperaturze pokojowej. Jeśli chcę żeby polewa szybko wystygła przelewam ją do zimnej miski lub głębokiego talerza. Tak przygotowaną polewam ciasto lub używam jej do innych deserów. 


Biszkopt przełożony dżemem wiśniowym i bitą śmietaną, oblany czekoladową polewą, ozdobiony bitą śmietaną i cukrowymi serduszkami.





Ciasto czekoladowe, oblane polewą czekoladową, ozdobione bitą śmietanką i różową posypką.




Smacznego!

Komentarze

Popularne posty