Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort z owocami. Jak zbudować tort śmietanowy.

Witajcie Kochani! Ostatnio miałam pytanie o proporcje w torcie, więc postanowiłam napisać o tym posta. Torty ostatnio stały się dla mnie taką pasją, że muffinki niestety poszły troszkę w odstawkę, ale nadal mam do nich sentyment. Niestety chociaż to był tort dla mojej Siostry nie uchwyciłam go jak wyglądał w środku, ale Wszystkim smakował (tak przynajmniej mówili), więc z przekonaniem polecam.

Składniki na tort:

1 biszkopt z sześciu jajek1 litr śmietany 36%250g mascarpone4 łyżki cukru pudru3 łyżki ulubionego dżemu100g ulubionej czekolady
Wykonanie tortu: Pracę zaczynam od upieczenia biszkoptu ciemnego lub jasnego. Tutaj znajdziecie wskazówki jak je przygotować. Ja swój piekłam w tortownicy o średnicy 24cm.Biszkopt dzielę na trzy części i nasączam ulubionym ponczem. Do miski wlewam 600g śmietany 36% oraz opakowanie mascarpone i 3 łyżki cukru pudru. Ubijam w robocie lub mikserem, aż masa będzie sztywna, a wszystkie składniki wymieszane.Na pierwszy biszkopt smaruję dżem, następnie 1/3 uzy…

Czekoladowa polewa + dwa torciki

Witajcie Kochani! Dzisiaj przepis na moją ulubioną polewę czekoladową. Jest, dla mnie, idealna do dekoracji wszelkiego rodzaju ciast. Myślę, że w deserach również się odnajdzie. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, ale jak zdążyliście zauważyć ja bardzo lubię prostą, aczkolwiek dobrą kuchnię.

Składniki:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:
Do garnka wlewam śmietankę i trzymam na kuchence do chwili jej zagotowania. Gdy zacznie wrzeć zdejmuję ją z palnika i wrzucam pokruszoną czekoladę zarówno mleczną jak i gorzką. Na początku jej nie mieszam, dopiero gdy zacznie powoli się topić w temperaturze śmietanki. Dopiero wtedy dokładnie mieszam i odstawiam do wystygnięcia w temperaturze pokojowej. Jeśli chcę żeby polewa szybko wystygła przelewam ją do zimnej miski lub głębokiego talerza. Tak przygotowaną polewam ciasto lub używam jej do innych deserów. 


Biszkopt przełożony dżemem wiśniowym i bitą śmietaną, oblany czekoladową polewą, ozdobiony bitą śmietaną i cukrowymi serduszkami.





Ciasto czekoladowe, oblane polewą czekoladową, ozdobione bitą śmietanką i różową posypką.




Smacznego!

Komentarze

Popularne posty