Czekoladowa polewa + dwa torciki

Witajcie Kochani! Dzisiaj przepis na moją ulubioną polewę czekoladową. Jest, dla mnie, idealna do dekoracji wszelkiego rodzaju ciast. Myślę, że w deserach również się odnajdzie. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, ale jak zdążyliście zauważyć ja bardzo lubię prostą, aczkolwiek dobrą kuchnię.

Składniki:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:
Do garnka wlewam śmietankę i trzymam na kuchence do chwili jej zagotowania. Gdy zacznie wrzeć zdejmuję ją z palnika i wrzucam pokruszoną czekoladę zarówno mleczną jak i gorzką. Na początku jej nie mieszam, dopiero gdy zacznie powoli się topić w temperaturze śmietanki. Dopiero wtedy dokładnie mieszam i odstawiam do wystygnięcia w temperaturze pokojowej. Jeśli chcę żeby polewa szybko wystygła przelewam ją do zimnej miski lub głębokiego talerza. Tak przygotowaną polewam ciasto lub używam jej do innych deserów. 


Biszkopt przełożony dżemem wiśniowym i bitą śmietaną, oblany czekoladową polewą, ozdobiony bitą śmietaną i cukrowymi serduszkami.





Ciasto czekoladowe, oblane polewą czekoladową, ozdobione bitą śmietanką i różową posypką.




Smacznego!

Komentarze

Popularne posty