Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Jabłkowa granola z bakaliami

Witajcie Kochani! To moja pierwsza granola jaką robiłam i jedna z ulubionych. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i jak to granola bardzo uniwersalna. Można wykorzystać ją do pralinek, deserów lub koktajli oraz bardziej standardowo z jogurtem naturalnym jako słodkie i zdrowe śniadanie.

Składniki:

5 szklanek płatków owsianych górskich4 łyżki płatków błyskawicznych żytnich2 garści słonecznika2 garści żurawiny3-4 łyżki miodu1 szklanka kompotu z jabłek1 szklanka rozdrobnionych jabłek z kompotu

Wykonanie:
Pracę zaczynam od ugotowania kompotu z jabłek. Jabłka obieram,wydrążam środek i kroję w ósemki, następnie zalewam je wrzątkiem i słodzę do smaku. Najczęściej wykorzystuję już zrobiony kompot, jeśli robię go specjalnie nie czekam aż wystygnie, tylko używam gorącego.Do tego przepisu lubię intensywny kompot, więc daję dużo jabłek i mało wody.Do miski dodaję wszystkie składniki suche, czyli płatki, słonecznik oraz żurawinę.Wszystko dokładnie mieszam, następnie dodaję miód oraz kompot i jabłka.Ja…

Dwie sałatki idealne jako przekąska na wynos!



Witajcie Kochani! Ostatnio czas mi leci jak szalony, więc postanowiłam zaproponować dwie szybkie sałatki, które sprawdzą się w roli przekąski na wynos lub jako szybki obiad. Są również dobrym rozwiązaniem na zagospodarowanie tzw. resztek z poprzedniego dnia. Zarówno składniki jak i ich ilość jest elastyczna, jest to bardziej mój sposób na... niż konkretny przepis, ale polecam wypróbowanie ich w tych wersjach.


Sałatka z makaronem, kotletami mielonymi i warzywami

Składniki:

  • 1 szklanka zielonej fasoli szparagowej
  • 1 szklanka makaronu ( u mnie orkiszowy)
  • 3-4 kotlety mielone
  • 1 papryka czerwona
  • 4-5 łyżek kukurydzy
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz czarny
  • garść natki pietruszki

Wykonanie:

Makaron gotuję jak w przepisie na opakowaniu, tak aby był al dente, tak samo robię z fasolą. Kotlety i paprykę kroję w paski podobne do makaronu i fasoli. Wystudzony makaron i fasolę wrzucam do większej miski, następnie dodaję kotlety, paprykę i kukurydzę. W osobnej misce mieszam jogurt z majonezem, solą i pieprzem oraz natką pietruszki. Powstały sos mieszam z resztą składników. Podaję posypane szczypiorkiem.





Wiosenna sałatka z kaszą jaglaną

Składniki:
  • 5-6 łyżek kaszy jaglanej
  • ok. 50 g twarogu
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1/3 ogórka szklarniowego
  • 2-3 rzodkiewki
  • garść szczypioru
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Na talerz rozkładam kaszę jaglaną i posypuję twarogiem. Rzodkiewkę i ogórki kroję w plastry, pomidorki przekrawam na pól i układam na twarogu. Posypuję szczypiorem i polewam wymieszaną z przyprawami oliwą.




Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty