Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort z owocami. Jak zbudować tort śmietanowy.

Witajcie Kochani! Ostatnio miałam pytanie o proporcje w torcie, więc postanowiłam napisać o tym posta. Torty ostatnio stały się dla mnie taką pasją, że muffinki niestety poszły troszkę w odstawkę, ale nadal mam do nich sentyment. Niestety chociaż to był tort dla mojej Siostry nie uchwyciłam go jak wyglądał w środku, ale Wszystkim smakował (tak przynajmniej mówili), więc z przekonaniem polecam.

Składniki na tort:

1 biszkopt z sześciu jajek1 litr śmietany 36%250g mascarpone4 łyżki cukru pudru3 łyżki ulubionego dżemu100g ulubionej czekolady
Wykonanie tortu: Pracę zaczynam od upieczenia biszkoptu ciemnego lub jasnego. Tutaj znajdziecie wskazówki jak je przygotować. Ja swój piekłam w tortownicy o średnicy 24cm.Biszkopt dzielę na trzy części i nasączam ulubionym ponczem. Do miski wlewam 600g śmietany 36% oraz opakowanie mascarpone i 3 łyżki cukru pudru. Ubijam w robocie lub mikserem, aż masa będzie sztywna, a wszystkie składniki wymieszane.Na pierwszy biszkopt smaruję dżem, następnie 1/3 uzy…

Dwie sałatki idealne jako przekąska na wynos!



Witajcie Kochani! Ostatnio czas mi leci jak szalony, więc postanowiłam zaproponować dwie szybkie sałatki, które sprawdzą się w roli przekąski na wynos lub jako szybki obiad. Są również dobrym rozwiązaniem na zagospodarowanie tzw. resztek z poprzedniego dnia. Zarówno składniki jak i ich ilość jest elastyczna, jest to bardziej mój sposób na... niż konkretny przepis, ale polecam wypróbowanie ich w tych wersjach.


Sałatka z makaronem, kotletami mielonymi i warzywami

Składniki:

  • 1 szklanka zielonej fasoli szparagowej
  • 1 szklanka makaronu ( u mnie orkiszowy)
  • 3-4 kotlety mielone
  • 1 papryka czerwona
  • 4-5 łyżek kukurydzy
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz czarny
  • garść natki pietruszki

Wykonanie:

Makaron gotuję jak w przepisie na opakowaniu, tak aby był al dente, tak samo robię z fasolą. Kotlety i paprykę kroję w paski podobne do makaronu i fasoli. Wystudzony makaron i fasolę wrzucam do większej miski, następnie dodaję kotlety, paprykę i kukurydzę. W osobnej misce mieszam jogurt z majonezem, solą i pieprzem oraz natką pietruszki. Powstały sos mieszam z resztą składników. Podaję posypane szczypiorkiem.





Wiosenna sałatka z kaszą jaglaną

Składniki:
  • 5-6 łyżek kaszy jaglanej
  • ok. 50 g twarogu
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1/3 ogórka szklarniowego
  • 2-3 rzodkiewki
  • garść szczypioru
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Na talerz rozkładam kaszę jaglaną i posypuję twarogiem. Rzodkiewkę i ogórki kroję w plastry, pomidorki przekrawam na pól i układam na twarogu. Posypuję szczypiorem i polewam wymieszaną z przyprawami oliwą.




Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty