Dwie sałatki idealne jako przekąska na wynos!



Witajcie Kochani! Ostatnio czas mi leci jak szalony, więc postanowiłam zaproponować dwie szybkie sałatki, które sprawdzą się w roli przekąski na wynos lub jako szybki obiad. Są również dobrym rozwiązaniem na zagospodarowanie tzw. resztek z poprzedniego dnia. Zarówno składniki jak i ich ilość jest elastyczna, jest to bardziej mój sposób na... niż konkretny przepis, ale polecam wypróbowanie ich w tych wersjach.


Sałatka z makaronem, kotletami mielonymi i warzywami

Składniki:

  • 1 szklanka zielonej fasoli szparagowej
  • 1 szklanka makaronu ( u mnie orkiszowy)
  • 3-4 kotlety mielone
  • 1 papryka czerwona
  • 4-5 łyżek kukurydzy
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz czarny
  • garść natki pietruszki

Wykonanie:

Makaron gotuję jak w przepisie na opakowaniu, tak aby był al dente, tak samo robię z fasolą. Kotlety i paprykę kroję w paski podobne do makaronu i fasoli. Wystudzony makaron i fasolę wrzucam do większej miski, następnie dodaję kotlety, paprykę i kukurydzę. W osobnej misce mieszam jogurt z majonezem, solą i pieprzem oraz natką pietruszki. Powstały sos mieszam z resztą składników. Podaję posypane szczypiorkiem.





Wiosenna sałatka z kaszą jaglaną

Składniki:
  • 5-6 łyżek kaszy jaglanej
  • ok. 50 g twarogu
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1/3 ogórka szklarniowego
  • 2-3 rzodkiewki
  • garść szczypioru
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Na talerz rozkładam kaszę jaglaną i posypuję twarogiem. Rzodkiewkę i ogórki kroję w plastry, pomidorki przekrawam na pól i układam na twarogu. Posypuję szczypiorem i polewam wymieszaną z przyprawami oliwą.




Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty