Naleśnikowe placuszki ze stokrotkami

Witajcie Kochani! W ogrodzie zrobiło się pięknie, kwitną kwiaty, drzewa i trawa zaczynają nabierać pięknego koloru zieleni. Wszystko wkoło napawa nas pozytywną energią i kulinarnymi pomysłami. Mam to szczęście, że w moim ogrodzie zakwitło bardzo dużo stokrotek, więc postanowiłam je wykorzystać. Są naprawdę pyszne, lekko słodkie, a w dodatku fajnie wyglądają w daniu lub na torcie. Jadłam je zarówno na surowo jak i upieczone, więc spokojnie mogę je polecić w obu wersjach.

Składniki:

  • 30 g stokrotek
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
Wykonanie:

Pracę zaczynam od umycia i osuszenia stokrotek ( ja za pomocą suszarki do sałat). Do miski wbijam dwa całe jajka oraz dodaję szczyptę soli i cukier. Całość miksuję do momentu, aż jajka wyraźnie pojaśnieją. Następnie dolewam wodę, mleko, przez chwilę miksuję i dodaję mąkę. Wszystko miksuję do połączenia składników. Gdy ciasto jest spójne dodaję stokrotki, które mieszam z resztą łyżką. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy, tyle aby zakrył dno patelni. Następnie wlewam łyżką ciasto, staram się aby w każdym kawałku znalazła się chociaż jedna stokrotka. Najpierw placuszki układam na ruszcie, aby ociekł z nich tłuszcz, następnie układam na talerz i ozdabiam świeżymi stokrotkami. Podaję na gorąco. 






Smacznego!

Komentarze

  1. Śliczności 😊 muszę wypróbować takich jeszcze nigdy nie jadłam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty