Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort z owocami. Jak zbudować tort śmietanowy.

Witajcie Kochani! Ostatnio miałam pytanie o proporcje w torcie, więc postanowiłam napisać o tym posta. Torty ostatnio stały się dla mnie taką pasją, że muffinki niestety poszły troszkę w odstawkę, ale nadal mam do nich sentyment. Niestety chociaż to był tort dla mojej Siostry nie uchwyciłam go jak wyglądał w środku, ale Wszystkim smakował (tak przynajmniej mówili), więc z przekonaniem polecam.

Składniki na tort:

1 biszkopt z sześciu jajek1 litr śmietany 36%250g mascarpone4 łyżki cukru pudru3 łyżki ulubionego dżemu100g ulubionej czekolady
Wykonanie tortu: Pracę zaczynam od upieczenia biszkoptu ciemnego lub jasnego. Tutaj znajdziecie wskazówki jak je przygotować. Ja swój piekłam w tortownicy o średnicy 24cm.Biszkopt dzielę na trzy części i nasączam ulubionym ponczem. Do miski wlewam 600g śmietany 36% oraz opakowanie mascarpone i 3 łyżki cukru pudru. Ubijam w robocie lub mikserem, aż masa będzie sztywna, a wszystkie składniki wymieszane.Na pierwszy biszkopt smaruję dżem, następnie 1/3 uzy…

Zupa ze stokrotkami


Witajcie Kochani! Stokrotkowy zawrót głowy ciągle trwa. Mój Mąż stwierdził że wykorzystam wszystkie stokrotki w celach kulinarnych, ale na szczęście jest ich jeszcze sporo, więc mogę się nadal cieszyć ich widokiem w ogródku. Zupa wyszła bardzo dobra, gotowane stokrotki mają bardziej intensywny smak niż smażone, więc na początek proponuję spróbować z mniejszą ilością stokrotek, ponieważ w mojej zupie było ich sporo. Jeśli nie jesteście przekonani do stokrotek to i tak zachęcam do jej przygotowania, ponieważ jest szybka w przygotowaniu i naprawdę pyszna.

Składniki:

  • 70 g stokrotek
  • 1 duży batat ( lub dwa małe)
  • 1 awokado
  • 3-4 gałązki selera naciowego
  • 1 mała cebula
  • 2 garści szczypioru czosnkowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • sól, czarny pieprz
Wykonanie:

W garnku rozgrzewam olej kokosowy i podsmażam na nim przez chwilę cebulę, selera i szczypiorek. Gdy cebula się zeszkli dodaję batata i przez chwilę duszę. Następnie dolewam 2 litry wody, gotuję aż bataty będą mi odpowiadały miękkością i dodaję z grubsza rozgniecione awokado. Czekam, aż zupa się zagotuję, zdejmuję na chwilę z ognia i miksuję blenderem do uzyskania kremu. Do zupy-krem dodaję umyte i osuszone stokrotki (całe kwiaty, także ogonki), doprawiam do smaku i gotuję tak przez około 2 minuty. Kilka stokrotek zostawiam do ozdobienia zupy.




Smacznego!

Komentarze

Popularne posty