Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Jabłkowa granola z bakaliami

Witajcie Kochani! To moja pierwsza granola jaką robiłam i jedna z ulubionych. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i jak to granola bardzo uniwersalna. Można wykorzystać ją do pralinek, deserów lub koktajli oraz bardziej standardowo z jogurtem naturalnym jako słodkie i zdrowe śniadanie.

Składniki:

5 szklanek płatków owsianych górskich4 łyżki płatków błyskawicznych żytnich2 garści słonecznika2 garści żurawiny3-4 łyżki miodu1 szklanka kompotu z jabłek1 szklanka rozdrobnionych jabłek z kompotu

Wykonanie:
Pracę zaczynam od ugotowania kompotu z jabłek. Jabłka obieram,wydrążam środek i kroję w ósemki, następnie zalewam je wrzątkiem i słodzę do smaku. Najczęściej wykorzystuję już zrobiony kompot, jeśli robię go specjalnie nie czekam aż wystygnie, tylko używam gorącego.Do tego przepisu lubię intensywny kompot, więc daję dużo jabłek i mało wody.Do miski dodaję wszystkie składniki suche, czyli płatki, słonecznik oraz żurawinę.Wszystko dokładnie mieszam, następnie dodaję miód oraz kompot i jabłka.Ja…

Zupa ze stokrotkami


Witajcie Kochani! Stokrotkowy zawrót głowy ciągle trwa. Mój Mąż stwierdził że wykorzystam wszystkie stokrotki w celach kulinarnych, ale na szczęście jest ich jeszcze sporo, więc mogę się nadal cieszyć ich widokiem w ogródku. Zupa wyszła bardzo dobra, gotowane stokrotki mają bardziej intensywny smak niż smażone, więc na początek proponuję spróbować z mniejszą ilością stokrotek, ponieważ w mojej zupie było ich sporo. Jeśli nie jesteście przekonani do stokrotek to i tak zachęcam do jej przygotowania, ponieważ jest szybka w przygotowaniu i naprawdę pyszna.

Składniki:

  • 70 g stokrotek
  • 1 duży batat ( lub dwa małe)
  • 1 awokado
  • 3-4 gałązki selera naciowego
  • 1 mała cebula
  • 2 garści szczypioru czosnkowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • sól, czarny pieprz
Wykonanie:

W garnku rozgrzewam olej kokosowy i podsmażam na nim przez chwilę cebulę, selera i szczypiorek. Gdy cebula się zeszkli dodaję batata i przez chwilę duszę. Następnie dolewam 2 litry wody, gotuję aż bataty będą mi odpowiadały miękkością i dodaję z grubsza rozgniecione awokado. Czekam, aż zupa się zagotuję, zdejmuję na chwilę z ognia i miksuję blenderem do uzyskania kremu. Do zupy-krem dodaję umyte i osuszone stokrotki (całe kwiaty, także ogonki), doprawiam do smaku i gotuję tak przez około 2 minuty. Kilka stokrotek zostawiam do ozdobienia zupy.




Smacznego!

Komentarze

Popularne posty