Kukurydziano-awokadowe łódki
Czy wiecie,że rolnicy Bonduelle stosują płodozmian, aby zmniejszyć liczbę patogenów (chorób i insektów), a także pozostawiają rośliny pomiędzy grządkami, aby nadmiernie nie odsłaniać ziemi, co powodowałoby jej jałowienie poprzez "wywiewanie" wartościowych składników. Dzięki temu gleba pozostaje żyzna, a My możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami.
Składniki:
- 300 g awokado
- ok 1/2 puszki kukurydzy Bonduelle
- 100 g ugotowanego mięsa indyka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4-5 listków bazylii
- sól, pieprz czarny
- chili
Wykonanie:
Do malaksera wrzucam obrane, pokrojone w grubsze kawałki awokado oraz kukurydzę, miksuję do uzyskania jednolitego musu. Następnie dodaję bazylię, sok z cytryny, sól i pieprz, wszystko miksuję aż do połączenia składników. Gdy mus odpowiada mi smakowo smaruję nim tortillę, następnie układam na niego mięso z indyka i zawijam w rulonik jak naleśnika. Kroję tortillę w grubsze kawałki spinam je wykałaczką ozdobioną listkiem bazylii i kukurydzą. Niewykorzystany mus podaję w miseczce z chlebem jest równie dobry jak w tortilli.
Smacznego
Tortilla jest przepyszna bardzo fajny pomysł
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
Usuń