Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort z owocami. Jak zbudować tort śmietanowy.

Witajcie Kochani! Ostatnio miałam pytanie o proporcje w torcie, więc postanowiłam napisać o tym posta. Torty ostatnio stały się dla mnie taką pasją, że muffinki niestety poszły troszkę w odstawkę, ale nadal mam do nich sentyment. Niestety chociaż to był tort dla mojej Siostry nie uchwyciłam go jak wyglądał w środku, ale Wszystkim smakował (tak przynajmniej mówili), więc z przekonaniem polecam.

Składniki na tort:

1 biszkopt z sześciu jajek1 litr śmietany 36%250g mascarpone4 łyżki cukru pudru3 łyżki ulubionego dżemu100g ulubionej czekolady
Wykonanie tortu: Pracę zaczynam od upieczenia biszkoptu ciemnego lub jasnego. Tutaj znajdziecie wskazówki jak je przygotować. Ja swój piekłam w tortownicy o średnicy 24cm.Biszkopt dzielę na trzy części i nasączam ulubionym ponczem. Do miski wlewam 600g śmietany 36% oraz opakowanie mascarpone i 3 łyżki cukru pudru. Ubijam w robocie lub mikserem, aż masa będzie sztywna, a wszystkie składniki wymieszane.Na pierwszy biszkopt smaruję dżem, następnie 1/3 uzy…

Kukurydziano-awokadowe łódki


Witajcie Kochani! Kukurydza Bonduelle zawiera dużą ilość błonnika, a awokado kwas oleinowy, więc to jest bardzo zdrowa, a zarazem pożywna mieszanka. Łódki powstały pod wpływem inspiracji z akcji kulinarnej Bonduelle.

Czy wiecie,że rolnicy Bonduelle stosują płodozmian, aby zmniejszyć liczbę patogenów (chorób i insektów), a także pozostawiają rośliny pomiędzy grządkami, aby nadmiernie nie odsłaniać ziemi, co powodowałoby jej jałowienie poprzez "wywiewanie" wartościowych składników. Dzięki temu gleba pozostaje żyzna, a My możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami.


Składniki:

  • 300 g awokado 
  • ok 1/2 puszki kukurydzy Bonduelle
  • 100 g ugotowanego mięsa indyka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4-5 listków bazylii
  • sól, pieprz czarny
  • chili
Wykonanie:

Do malaksera wrzucam obrane, pokrojone w grubsze kawałki awokado oraz kukurydzę, miksuję do uzyskania jednolitego musu. Następnie dodaję bazylię, sok z cytryny, sól i pieprz, wszystko miksuję aż do połączenia składników. Gdy mus odpowiada mi smakowo smaruję nim tortillę, następnie układam na niego mięso z indyka i zawijam w rulonik jak naleśnika. Kroję tortillę w grubsze kawałki spinam je wykałaczką ozdobioną listkiem bazylii i kukurydzą. Niewykorzystany mus podaję w miseczce z chlebem jest równie dobry jak w tortilli.



Smacznego


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty