Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Jabłkowa granola z bakaliami

Witajcie Kochani! To moja pierwsza granola jaką robiłam i jedna z ulubionych. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i jak to granola bardzo uniwersalna. Można wykorzystać ją do pralinek, deserów lub koktajli oraz bardziej standardowo z jogurtem naturalnym jako słodkie i zdrowe śniadanie.

Składniki:

5 szklanek płatków owsianych górskich4 łyżki płatków błyskawicznych żytnich2 garści słonecznika2 garści żurawiny3-4 łyżki miodu1 szklanka kompotu z jabłek1 szklanka rozdrobnionych jabłek z kompotu

Wykonanie:
Pracę zaczynam od ugotowania kompotu z jabłek. Jabłka obieram,wydrążam środek i kroję w ósemki, następnie zalewam je wrzątkiem i słodzę do smaku. Najczęściej wykorzystuję już zrobiony kompot, jeśli robię go specjalnie nie czekam aż wystygnie, tylko używam gorącego.Do tego przepisu lubię intensywny kompot, więc daję dużo jabłek i mało wody.Do miski dodaję wszystkie składniki suche, czyli płatki, słonecznik oraz żurawinę.Wszystko dokładnie mieszam, następnie dodaję miód oraz kompot i jabłka.Ja…

Kukurydziano-awokadowe łódki


Witajcie Kochani! Kukurydza Bonduelle zawiera dużą ilość błonnika, a awokado kwas oleinowy, więc to jest bardzo zdrowa, a zarazem pożywna mieszanka. Łódki powstały pod wpływem inspiracji z akcji kulinarnej Bonduelle.

Czy wiecie,że rolnicy Bonduelle stosują płodozmian, aby zmniejszyć liczbę patogenów (chorób i insektów), a także pozostawiają rośliny pomiędzy grządkami, aby nadmiernie nie odsłaniać ziemi, co powodowałoby jej jałowienie poprzez "wywiewanie" wartościowych składników. Dzięki temu gleba pozostaje żyzna, a My możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami.


Składniki:

  • 300 g awokado 
  • ok 1/2 puszki kukurydzy Bonduelle
  • 100 g ugotowanego mięsa indyka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4-5 listków bazylii
  • sól, pieprz czarny
  • chili
Wykonanie:

Do malaksera wrzucam obrane, pokrojone w grubsze kawałki awokado oraz kukurydzę, miksuję do uzyskania jednolitego musu. Następnie dodaję bazylię, sok z cytryny, sól i pieprz, wszystko miksuję aż do połączenia składników. Gdy mus odpowiada mi smakowo smaruję nim tortillę, następnie układam na niego mięso z indyka i zawijam w rulonik jak naleśnika. Kroję tortillę w grubsze kawałki spinam je wykałaczką ozdobioną listkiem bazylii i kukurydzą. Niewykorzystany mus podaję w miseczce z chlebem jest równie dobry jak w tortilli.



Smacznego


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty