Muffinki bez glutenu i cukru z musem truskawkowym


Witajcie Kochani! Dzisiaj propozycja muffinek bez glutenu. Ostatnio coraz częściej sięgam po babeczki bez mąki pszennej, więc pojawi się jeszcze kilka innych propozycji. Dla mnie pyszne, pulchne i naładowane wartościami odżywczymi.


Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • garść orzeszków ziemnych
  • 2 garści słonecznika
  • 3-4 garści daktyli
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 2 jajka 
  • 1 łyżka masła
  • 400 g jogurtu naturalnego

Wykonanie:

Składniki odmierzam szklanką o pojemności 250 ml. Jedną szklankę płatków owsianych wsypuję do malaksera i rozdrabniam na grubszą mączkę, przesypuję do miski i dodaję drugą szklankę płatków górskich. Do malaksera dodaję orzeszki ziemne i daktyle rozdrabniam tak, aby były wyczuwane w muffinkach. Do mieszanki płatków owsianych dosypuję posiekane bakalie i słonecznik w całości. Dodaję sodę oczyszczoną i wszystko bardzo dokładnie mieszam. Do muffinek z płatkami jajka powinny być puszyste, więc wbijam je do malaksera i ubijam na puszystą piankę. Przelewam je do drugiej miski i dodaję jogurt oraz rozpuszczone masło. Całość dokładnie mieszam. Następnie dosypuję wymieszane składniki suche i i mieszam niedbale, w cieście mogą być grudki. Z ciasta wyszło mi 13 babeczek. Muffinki piekę w 180 stopniach w funkcji grzanie góra-dół przez 25 minut. Tak naprawdę, piekę do momentu, aż babeczki przejdą tzw. test suchego patyczka. Całość polewam zmiksowanymi truskawkami, takie babeczki są w sam raz do kakao lub kawy.





Smacznego!

Komentarze

Popularne posty