Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Jabłkowa granola z bakaliami

Witajcie Kochani! To moja pierwsza granola jaką robiłam i jedna z ulubionych. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i jak to granola bardzo uniwersalna. Można wykorzystać ją do pralinek, deserów lub koktajli oraz bardziej standardowo z jogurtem naturalnym jako słodkie i zdrowe śniadanie.

Składniki:

5 szklanek płatków owsianych górskich4 łyżki płatków błyskawicznych żytnich2 garści słonecznika2 garści żurawiny3-4 łyżki miodu1 szklanka kompotu z jabłek1 szklanka rozdrobnionych jabłek z kompotu

Wykonanie:
Pracę zaczynam od ugotowania kompotu z jabłek. Jabłka obieram,wydrążam środek i kroję w ósemki, następnie zalewam je wrzątkiem i słodzę do smaku. Najczęściej wykorzystuję już zrobiony kompot, jeśli robię go specjalnie nie czekam aż wystygnie, tylko używam gorącego.Do tego przepisu lubię intensywny kompot, więc daję dużo jabłek i mało wody.Do miski dodaję wszystkie składniki suche, czyli płatki, słonecznik oraz żurawinę.Wszystko dokładnie mieszam, następnie dodaję miód oraz kompot i jabłka.Ja…

Muffinki bez glutenu i cukru z musem truskawkowym


Witajcie Kochani! Dzisiaj propozycja muffinek bez glutenu. Ostatnio coraz częściej sięgam po babeczki bez mąki pszennej, więc pojawi się jeszcze kilka innych propozycji. Dla mnie pyszne, pulchne i naładowane wartościami odżywczymi.


Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • garść orzeszków ziemnych
  • 2 garści słonecznika
  • 3-4 garści daktyli
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 2 jajka 
  • 1 łyżka masła
  • 400 g jogurtu naturalnego

Wykonanie:

Składniki odmierzam szklanką o pojemności 250 ml. Jedną szklankę płatków owsianych wsypuję do malaksera i rozdrabniam na grubszą mączkę, przesypuję do miski i dodaję drugą szklankę płatków górskich. Do malaksera dodaję orzeszki ziemne i daktyle rozdrabniam tak, aby były wyczuwane w muffinkach. Do mieszanki płatków owsianych dosypuję posiekane bakalie i słonecznik w całości. Dodaję sodę oczyszczoną i wszystko bardzo dokładnie mieszam. Do muffinek z płatkami jajka powinny być puszyste, więc wbijam je do malaksera i ubijam na puszystą piankę. Przelewam je do drugiej miski i dodaję jogurt oraz rozpuszczone masło. Całość dokładnie mieszam. Następnie dosypuję wymieszane składniki suche i i mieszam niedbale, w cieście mogą być grudki. Z ciasta wyszło mi 13 babeczek. Muffinki piekę w 180 stopniach w funkcji grzanie góra-dół przez 25 minut. Tak naprawdę, piekę do momentu, aż babeczki przejdą tzw. test suchego patyczka. Całość polewam zmiksowanymi truskawkami, takie babeczki są w sam raz do kakao lub kawy.





Smacznego!

Komentarze

Popularne posty