Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort z owocami. Jak zbudować tort śmietanowy.

Witajcie Kochani! Ostatnio miałam pytanie o proporcje w torcie, więc postanowiłam napisać o tym posta. Torty ostatnio stały się dla mnie taką pasją, że muffinki niestety poszły troszkę w odstawkę, ale nadal mam do nich sentyment. Niestety chociaż to był tort dla mojej Siostry nie uchwyciłam go jak wyglądał w środku, ale Wszystkim smakował (tak przynajmniej mówili), więc z przekonaniem polecam.

Składniki na tort:

1 biszkopt z sześciu jajek1 litr śmietany 36%250g mascarpone4 łyżki cukru pudru3 łyżki ulubionego dżemu100g ulubionej czekolady
Wykonanie tortu: Pracę zaczynam od upieczenia biszkoptu ciemnego lub jasnego. Tutaj znajdziecie wskazówki jak je przygotować. Ja swój piekłam w tortownicy o średnicy 24cm.Biszkopt dzielę na trzy części i nasączam ulubionym ponczem. Do miski wlewam 600g śmietany 36% oraz opakowanie mascarpone i 3 łyżki cukru pudru. Ubijam w robocie lub mikserem, aż masa będzie sztywna, a wszystkie składniki wymieszane.Na pierwszy biszkopt smaruję dżem, następnie 1/3 uzy…

Muffinki bez glutenu i cukru z musem truskawkowym


Witajcie Kochani! Dzisiaj propozycja muffinek bez glutenu. Ostatnio coraz częściej sięgam po babeczki bez mąki pszennej, więc pojawi się jeszcze kilka innych propozycji. Dla mnie pyszne, pulchne i naładowane wartościami odżywczymi.


Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • garść orzeszków ziemnych
  • 2 garści słonecznika
  • 3-4 garści daktyli
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 2 jajka 
  • 1 łyżka masła
  • 400 g jogurtu naturalnego

Wykonanie:

Składniki odmierzam szklanką o pojemności 250 ml. Jedną szklankę płatków owsianych wsypuję do malaksera i rozdrabniam na grubszą mączkę, przesypuję do miski i dodaję drugą szklankę płatków górskich. Do malaksera dodaję orzeszki ziemne i daktyle rozdrabniam tak, aby były wyczuwane w muffinkach. Do mieszanki płatków owsianych dosypuję posiekane bakalie i słonecznik w całości. Dodaję sodę oczyszczoną i wszystko bardzo dokładnie mieszam. Do muffinek z płatkami jajka powinny być puszyste, więc wbijam je do malaksera i ubijam na puszystą piankę. Przelewam je do drugiej miski i dodaję jogurt oraz rozpuszczone masło. Całość dokładnie mieszam. Następnie dosypuję wymieszane składniki suche i i mieszam niedbale, w cieście mogą być grudki. Z ciasta wyszło mi 13 babeczek. Muffinki piekę w 180 stopniach w funkcji grzanie góra-dół przez 25 minut. Tak naprawdę, piekę do momentu, aż babeczki przejdą tzw. test suchego patyczka. Całość polewam zmiksowanymi truskawkami, takie babeczki są w sam raz do kakao lub kawy.





Smacznego!

Komentarze

Popularne posty