Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort z owocami. Jak zbudować tort śmietanowy.

Witajcie Kochani! Ostatnio miałam pytanie o proporcje w torcie, więc postanowiłam napisać o tym posta. Torty ostatnio stały się dla mnie taką pasją, że muffinki niestety poszły troszkę w odstawkę, ale nadal mam do nich sentyment. Niestety chociaż to był tort dla mojej Siostry nie uchwyciłam go jak wyglądał w środku, ale Wszystkim smakował (tak przynajmniej mówili), więc z przekonaniem polecam.

Składniki na tort:

1 biszkopt z sześciu jajek1 litr śmietany 36%250g mascarpone4 łyżki cukru pudru3 łyżki ulubionego dżemu100g ulubionej czekolady
Wykonanie tortu: Pracę zaczynam od upieczenia biszkoptu ciemnego lub jasnego. Tutaj znajdziecie wskazówki jak je przygotować. Ja swój piekłam w tortownicy o średnicy 24cm.Biszkopt dzielę na trzy części i nasączam ulubionym ponczem. Do miski wlewam 600g śmietany 36% oraz opakowanie mascarpone i 3 łyżki cukru pudru. Ubijam w robocie lub mikserem, aż masa będzie sztywna, a wszystkie składniki wymieszane.Na pierwszy biszkopt smaruję dżem, następnie 1/3 uzy…

Pikantne muffinki z mieszanką meksykańską


Witajcie Kochani!  Na durszlaku.pl pojawiła się bardzo fajna akcja kulinarna organizowana z okazji 25 lat Bonduelle, więc postanowiłam coś przygotować z tej okazji. Tak więc dzisiaj propozycja muffinek z mieszanką meksykańską Bonduelle. Jest bardzo dobrym pomysłem na wykorzystanie mięsa z rosołu. Dzięki dodaniu otrąb i mieszanki warzyw są bogate w naturalny błonnik. Lekko pikantne, Wszystkim moim Domownikom bardzo smakowały.

Czy wiecie, że warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Wegier, a groszek z Polskich Kujaw.

Składniki:

  • 100 g sera feta
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 szklanki otrąb orkiszowych
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 puszka (135g) mieszanki warzywnej Mexico Bonduelle
  • 150 g ugotowanego mięsa
  • 80 g żółtego sera
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki chili
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • garść koperku
Wykonanie:

Do jednej miski przesiewam mąkę, dosypuję otręby orkiszowe, przyprawy i proszek do pieczenia, które dokładnie ze sobą mieszam. Następnie dodaję odsączoną mieszankę Mexico, bardzo ją lubię ponieważ zawiera kukurydzę, groszek i paprykę, jest w małym opakowaniu, który wykorzystuję na raz i zawiera bardzo mało soku, a dużo warzyw. Do wymieszanej mieszanki z mąką i dodatkami dodaję posiekane drobno mięso, które dokładnie łączę z resztą. Gdy mam gotowe składniki suche do malaksera wlewam jogurt i dodaję ser feta dokładnie je ze sobą miksuję. Następnie dolewam do tego mleko i dodaję masło i jajka, całość pulsacyjnie miksuję. Gotową mieszankę wlewam do wymieszanych składników suchych i niedbale mieszam, mogą być grudki, przelewam do foremek na muffinki i piekę w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni w funkcji góra-dół przez 20 minut. Ja otrzymałam 14 muffinek.

Babeczki podaję z mieszanką sałat i sosem jogurtowo-koperkowym. Do jogurtu dodaję sól do smaku i koperek.




Smacznego!

Komentarze

Popularne posty