Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Jabłkowa granola z bakaliami

Witajcie Kochani! To moja pierwsza granola jaką robiłam i jedna z ulubionych. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i jak to granola bardzo uniwersalna. Można wykorzystać ją do pralinek, deserów lub koktajli oraz bardziej standardowo z jogurtem naturalnym jako słodkie i zdrowe śniadanie.

Składniki:

5 szklanek płatków owsianych górskich4 łyżki płatków błyskawicznych żytnich2 garści słonecznika2 garści żurawiny3-4 łyżki miodu1 szklanka kompotu z jabłek1 szklanka rozdrobnionych jabłek z kompotu

Wykonanie:
Pracę zaczynam od ugotowania kompotu z jabłek. Jabłka obieram,wydrążam środek i kroję w ósemki, następnie zalewam je wrzątkiem i słodzę do smaku. Najczęściej wykorzystuję już zrobiony kompot, jeśli robię go specjalnie nie czekam aż wystygnie, tylko używam gorącego.Do tego przepisu lubię intensywny kompot, więc daję dużo jabłek i mało wody.Do miski dodaję wszystkie składniki suche, czyli płatki, słonecznik oraz żurawinę.Wszystko dokładnie mieszam, następnie dodaję miód oraz kompot i jabłka.Ja…

Pikantne muffinki z mieszanką meksykańską


Witajcie Kochani!  Na durszlaku.pl pojawiła się bardzo fajna akcja kulinarna organizowana z okazji 25 lat Bonduelle, więc postanowiłam coś przygotować z tej okazji. Tak więc dzisiaj propozycja muffinek z mieszanką meksykańską Bonduelle. Jest bardzo dobrym pomysłem na wykorzystanie mięsa z rosołu. Dzięki dodaniu otrąb i mieszanki warzyw są bogate w naturalny błonnik. Lekko pikantne, Wszystkim moim Domownikom bardzo smakowały.

Czy wiecie, że warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Wegier, a groszek z Polskich Kujaw.

Składniki:

  • 100 g sera feta
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 szklanki otrąb orkiszowych
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 puszka (135g) mieszanki warzywnej Mexico Bonduelle
  • 150 g ugotowanego mięsa
  • 80 g żółtego sera
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki chili
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • garść koperku
Wykonanie:

Do jednej miski przesiewam mąkę, dosypuję otręby orkiszowe, przyprawy i proszek do pieczenia, które dokładnie ze sobą mieszam. Następnie dodaję odsączoną mieszankę Mexico, bardzo ją lubię ponieważ zawiera kukurydzę, groszek i paprykę, jest w małym opakowaniu, który wykorzystuję na raz i zawiera bardzo mało soku, a dużo warzyw. Do wymieszanej mieszanki z mąką i dodatkami dodaję posiekane drobno mięso, które dokładnie łączę z resztą. Gdy mam gotowe składniki suche do malaksera wlewam jogurt i dodaję ser feta dokładnie je ze sobą miksuję. Następnie dolewam do tego mleko i dodaję masło i jajka, całość pulsacyjnie miksuję. Gotową mieszankę wlewam do wymieszanych składników suchych i niedbale mieszam, mogą być grudki, przelewam do foremek na muffinki i piekę w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni w funkcji góra-dół przez 20 minut. Ja otrzymałam 14 muffinek.

Babeczki podaję z mieszanką sałat i sosem jogurtowo-koperkowym. Do jogurtu dodaję sól do smaku i koperek.




Smacznego!

Komentarze

Popularne posty