Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Jabłkowa granola z bakaliami

Witajcie Kochani! To moja pierwsza granola jaką robiłam i jedna z ulubionych. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i jak to granola bardzo uniwersalna. Można wykorzystać ją do pralinek, deserów lub koktajli oraz bardziej standardowo z jogurtem naturalnym jako słodkie i zdrowe śniadanie.

Składniki:

5 szklanek płatków owsianych górskich4 łyżki płatków błyskawicznych żytnich2 garści słonecznika2 garści żurawiny3-4 łyżki miodu1 szklanka kompotu z jabłek1 szklanka rozdrobnionych jabłek z kompotu

Wykonanie:
Pracę zaczynam od ugotowania kompotu z jabłek. Jabłka obieram,wydrążam środek i kroję w ósemki, następnie zalewam je wrzątkiem i słodzę do smaku. Najczęściej wykorzystuję już zrobiony kompot, jeśli robię go specjalnie nie czekam aż wystygnie, tylko używam gorącego.Do tego przepisu lubię intensywny kompot, więc daję dużo jabłek i mało wody.Do miski dodaję wszystkie składniki suche, czyli płatki, słonecznik oraz żurawinę.Wszystko dokładnie mieszam, następnie dodaję miód oraz kompot i jabłka.Ja…

Trzy pomysły na tortille


Witajcie Kochani! Do pracy doskonałą alternatywą dla klasycznych kanapek jest tortilla. Kto nie lubi fast foodów? A te przygotowane przez nas są dużo zdrowsze i przede wszystkim wiemy co jemy i możemy dodać te składniki, które najbardziej lubimy lub na które mamy w tej chwili ochotę.


Tortilla z grilowanym batatem i buraczkami na parze

 Składniki:
  • 1 tortilla
  • 1 mały batat
  • 1 buraczek 
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • czubryca
  • sól, pieprz czarny

Wykonanie:

Jeśli mam kupną tortillę nie podgrzewam jej, ponieważ i tak jest fajnie elastyczna.Jeśli sięgam po własnoręcznie robioną tortillę, wtedy ją podgrzewam przed przystąpieniem do składania.
Pracę w przygotowaniu tej tortilli zaczynam od obrania, umycia i pokrojenia batata na w miarę cienkie krążki, solę je z obu stron i grilluję, ja w elektrycznym, można również na patelni grillowej lub w piekarniku na funkcji grillowej. W między czasie obieram buraczka, ja miałam kupione na rynku, parowane. Ale można łatwo ugotować większą ilość na parze, resztę wykorzystać do innego dania, ponieważ tutaj potrzebny nam jest jeden. Buraczka również kroję na cienkie plastry, lekko soląc odkładam na talerzyku. Gdy warzywa mam gotowe, przygotowuję sos. Do miseczki dodaję 2-3 łyżki jogurtu naturalnego, doprawiam do smaku, u mnie czubryca, pieprz i sól, wszystko dokładnie ze sobą łączę. Następnie smaruję tortillę gotowym sosem i układam wzdłuż placka przygotowane warzywa. Zawijam jak naleśnik i podaję z pozostałymi kawałkami warzyw, które nie zmieściły się do tortilli. Podaję od razu na talerzyk lub chowam do pojemnika i zabieram do pracy jako przekąskę.





Tortilla z papryką i kiełkami

Składniki:
  • 0,5 czerwonej papryki
  • mała garść kiełków 
  • mała garść natki pietruszki
  • 2-3 listki bazylii
  • 40g serka fromage ( u mnie klasyczny)

Wykonanie:

Pracę zaczynam od umycia i osuszenia bazylii, kiełków i natki pietruszki. Paprykę kroję w miarę cienkie paski, kiełki zostawiam takiej długości jakie urosły. Bazylię i natkę pietruszki siekam lub tak jak to robię zazwyczaj tnę drobniej nożyczkami. Gdy mam przygotowane składniki tortillę smaruję serkiem, następnie układam na nią kiełki, bazylię i natkę pietruszki oraz paprykę. Zwijam jak naleśnik i podaję na talerzyku lub pakuję do pudełka śniadaniowego na wynos. Kiełek mogło być zdecydowanie więcej, ale jeszcze mi nie urosły, a miałam ochotę na tak przygotowaną tortillę, więc polecam wziąć ich zdecydowanie więcej.



Tortilla z serkiem fromage i tuńczykiem

Składniki:
  • 40g serka fromage ( u mnie paprykowy)
  • 1-2 garści ulubionej sałatki
  • 1/3 standardowej puszki tuńczyka w sosie własnym

Wykonanie:

Tortillę smaruję serkiem fromage, następnie układam ulubioną sałatkę i odsączonego tuńczyka z puszki. Zwijam tortillę jak naleśnika i podaję na talerzyku lub pakuję na wynos do pojemnika śniadaniowego.

Przykładowe sałatki do tortilli:



Smacznego!

Komentarze

Popularne posty