Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort z owocami. Jak zbudować tort śmietanowy.

Witajcie Kochani! Ostatnio miałam pytanie o proporcje w torcie, więc postanowiłam napisać o tym posta. Torty ostatnio stały się dla mnie taką pasją, że muffinki niestety poszły troszkę w odstawkę, ale nadal mam do nich sentyment. Niestety chociaż to był tort dla mojej Siostry nie uchwyciłam go jak wyglądał w środku, ale Wszystkim smakował (tak przynajmniej mówili), więc z przekonaniem polecam.

Składniki na tort:

1 biszkopt z sześciu jajek1 litr śmietany 36%250g mascarpone4 łyżki cukru pudru3 łyżki ulubionego dżemu100g ulubionej czekolady
Wykonanie tortu: Pracę zaczynam od upieczenia biszkoptu ciemnego lub jasnego. Tutaj znajdziecie wskazówki jak je przygotować. Ja swój piekłam w tortownicy o średnicy 24cm.Biszkopt dzielę na trzy części i nasączam ulubionym ponczem. Do miski wlewam 600g śmietany 36% oraz opakowanie mascarpone i 3 łyżki cukru pudru. Ubijam w robocie lub mikserem, aż masa będzie sztywna, a wszystkie składniki wymieszane.Na pierwszy biszkopt smaruję dżem, następnie 1/3 uzy…

Migdałowe muffinki bez jajek


Witajcie Kochani! Dzisiaj propozycja pysznych muffinek z migdałową nutą. Fajny pomysł na niedzielny deser w ogrodzie lub na balkonie z małą czarną kawą. Lubię robić muffinki z bananami, ponieważ dzięki nim naprawdę fajnie wyrastają i są fajnie wilgotne. 


Składniki:
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 100 g czekolady mlecznej z migdałami
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 średniej wielkości banan
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 szklanka napoju migdałowego
  • 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • barwnik czerwony
  • 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Czekoladę z migdałami siekam na mniejsze kawałki, tak aby było kawałeczki czekolady były widoczne w cieście. Do jednej miski wsypuję mąkę, cukier, proszek do pieczenia i posiekaną czekoladę. Dokładnie mieszam składniki ze sobą. Do drugiej miski wlewam napój migdałowy, roztopiony olej kokosowy i rozgniecionego widelcem banana. Dokładnie mieszam rózgą, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie do powstałego płynu wsypuję mąkę zmieszaną z innymi składnikami i niedbale łączę ze sobą. Powstałą masę wylewam do foremek na muffinki i wkładam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut, w funkcji góra-dół. 
Gdy babeczki wystygną, ubijam śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Gdy jest już ubita dodaję barwnik i miksuję jeszcze przez chwilę. Do ozdobienia muffinek używam tylki- dużej gwiazdy.





Smacznego!

Komentarze

Popularne posty