Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Jabłkowa granola z bakaliami

Witajcie Kochani! To moja pierwsza granola jaką robiłam i jedna z ulubionych. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i jak to granola bardzo uniwersalna. Można wykorzystać ją do pralinek, deserów lub koktajli oraz bardziej standardowo z jogurtem naturalnym jako słodkie i zdrowe śniadanie.

Składniki:

5 szklanek płatków owsianych górskich4 łyżki płatków błyskawicznych żytnich2 garści słonecznika2 garści żurawiny3-4 łyżki miodu1 szklanka kompotu z jabłek1 szklanka rozdrobnionych jabłek z kompotu

Wykonanie:
Pracę zaczynam od ugotowania kompotu z jabłek. Jabłka obieram,wydrążam środek i kroję w ósemki, następnie zalewam je wrzątkiem i słodzę do smaku. Najczęściej wykorzystuję już zrobiony kompot, jeśli robię go specjalnie nie czekam aż wystygnie, tylko używam gorącego.Do tego przepisu lubię intensywny kompot, więc daję dużo jabłek i mało wody.Do miski dodaję wszystkie składniki suche, czyli płatki, słonecznik oraz żurawinę.Wszystko dokładnie mieszam, następnie dodaję miód oraz kompot i jabłka.Ja…

Migdałowe muffinki bez jajek


Witajcie Kochani! Dzisiaj propozycja pysznych muffinek z migdałową nutą. Fajny pomysł na niedzielny deser w ogrodzie lub na balkonie z małą czarną kawą. Lubię robić muffinki z bananami, ponieważ dzięki nim naprawdę fajnie wyrastają i są fajnie wilgotne. 


Składniki:
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 100 g czekolady mlecznej z migdałami
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 średniej wielkości banan
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 szklanka napoju migdałowego
  • 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • barwnik czerwony
  • 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Czekoladę z migdałami siekam na mniejsze kawałki, tak aby było kawałeczki czekolady były widoczne w cieście. Do jednej miski wsypuję mąkę, cukier, proszek do pieczenia i posiekaną czekoladę. Dokładnie mieszam składniki ze sobą. Do drugiej miski wlewam napój migdałowy, roztopiony olej kokosowy i rozgniecionego widelcem banana. Dokładnie mieszam rózgą, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie do powstałego płynu wsypuję mąkę zmieszaną z innymi składnikami i niedbale łączę ze sobą. Powstałą masę wylewam do foremek na muffinki i wkładam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut, w funkcji góra-dół. 
Gdy babeczki wystygną, ubijam śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Gdy jest już ubita dodaję barwnik i miksuję jeszcze przez chwilę. Do ozdobienia muffinek używam tylki- dużej gwiazdy.





Smacznego!

Komentarze

Popularne posty