Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort z owocami. Jak zbudować tort śmietanowy.

Witajcie Kochani! Ostatnio miałam pytanie o proporcje w torcie, więc postanowiłam napisać o tym posta. Torty ostatnio stały się dla mnie taką pasją, że muffinki niestety poszły troszkę w odstawkę, ale nadal mam do nich sentyment. Niestety chociaż to był tort dla mojej Siostry nie uchwyciłam go jak wyglądał w środku, ale Wszystkim smakował (tak przynajmniej mówili), więc z przekonaniem polecam.

Składniki na tort:

1 biszkopt z sześciu jajek1 litr śmietany 36%250g mascarpone4 łyżki cukru pudru3 łyżki ulubionego dżemu100g ulubionej czekolady
Wykonanie tortu: Pracę zaczynam od upieczenia biszkoptu ciemnego lub jasnego. Tutaj znajdziecie wskazówki jak je przygotować. Ja swój piekłam w tortownicy o średnicy 24cm.Biszkopt dzielę na trzy części i nasączam ulubionym ponczem. Do miski wlewam 600g śmietany 36% oraz opakowanie mascarpone i 3 łyżki cukru pudru. Ubijam w robocie lub mikserem, aż masa będzie sztywna, a wszystkie składniki wymieszane.Na pierwszy biszkopt smaruję dżem, następnie 1/3 uzy…

Oreganowy chlebek odrywany


Witajcie Kochani! Pogoda sprzyja nam do przygotowywania pikników. Dzisiaj moja propozycja na małe co nieco, które śmiało możemy zabrać na popołudniowy wypad za miasto. Jest to odrywany chlebek z oreganowo-maślanym wnętrzem, który podaję z moją ulubioną sałatką. Post powstał pod wpływem inspiracji akcji kulinarnej z margaryną Optima Omega 3. Chlebek jest idealny na piknik, ponieważ zawiera już aromatyczny i smaczny środek, a w dodatku nie wymaga noża, żeby oderwać kawałek.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki (250 ml )mąki
  • 0,5 szklanki (250 ml) mleka
  • 2 łyżki margaryny Optima Omega 3
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
Wykonanie:

W mikrofali podgrzewam pół szklanki mleka, gdy jest ciepłe dodaję margarynę i cukier, mieszam do połączenia składników. Następnie kruszę do tego drożdże i odstawiam do ich wyrośnięcia. Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól i mieszam je dokładnie. następnie dodaję jajko z lekka mieszam łyżką i dodaję rozczyn drożdżowy. Z początku mieszam łyżką, następnie wyrabiam ciasto ręką aż do momentu, gdy będzie odchodziło od miski i od dłoni. Gotowe ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinkę lub pół, aż do podwojenia objętości ciasta. 

Farsz do ciasta:
  • 2-3 łyżki margaryny Optima Omega 3
  • 1-2 gałązki oregano
  • sól
  • 2 ząbki czosnku
Wykonanie:

Do malaksera wrzucam 2 łyżki margaryny i listki z dwóch gałązek oregano oraz czosnek i sól. Wszystko miksuję, aż oregano i czosnek się rozdrobnią.

Wykonanie chlebka:





Na stolnicy rozwałkowuję nasze wyrośnięte ciasto w kształt prostokąta. Krótszy bok musi być taki sam jak długość blachy do pieczenia u mnie 280x150x75. W drugą stronę staram się rozwałkować ciasto jak najcieniej. Następnie smaruję ciasto margaryną z dodatkami. Całość kroję na paski o szerokości mojej blachy, układam je jedno na drugim. Następnie kroję je na sześć części, które układam w blaszce, tak aby farsz był cały czas w środku, po bokach blaszki muszą być kawałki, które nie są posmarowane i odkładam w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia. Następnie piekę przez 30 minut, w temperaturze 180 stopni w funkcji góra-dół. 




Smacznego!



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty