Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort z owocami. Jak zbudować tort śmietanowy.

Witajcie Kochani! Ostatnio miałam pytanie o proporcje w torcie, więc postanowiłam napisać o tym posta. Torty ostatnio stały się dla mnie taką pasją, że muffinki niestety poszły troszkę w odstawkę, ale nadal mam do nich sentyment. Niestety chociaż to był tort dla mojej Siostry nie uchwyciłam go jak wyglądał w środku, ale Wszystkim smakował (tak przynajmniej mówili), więc z przekonaniem polecam.

Składniki na tort:

1 biszkopt z sześciu jajek1 litr śmietany 36%250g mascarpone4 łyżki cukru pudru3 łyżki ulubionego dżemu100g ulubionej czekolady
Wykonanie tortu: Pracę zaczynam od upieczenia biszkoptu ciemnego lub jasnego. Tutaj znajdziecie wskazówki jak je przygotować. Ja swój piekłam w tortownicy o średnicy 24cm.Biszkopt dzielę na trzy części i nasączam ulubionym ponczem. Do miski wlewam 600g śmietany 36% oraz opakowanie mascarpone i 3 łyżki cukru pudru. Ubijam w robocie lub mikserem, aż masa będzie sztywna, a wszystkie składniki wymieszane.Na pierwszy biszkopt smaruję dżem, następnie 1/3 uzy…

Sałatka z grillowanym bakłażanem



Witajcie Kochani! Dzisiaj propozycja lekkiej sałatki idealnej na gorące dni lata. Idealna na przekąskę do pracy albo lekką kolacyjkę. Bakłażan można podmienić na cukinię lub kabaczek, chociaż ja w tej właśnie wersji lubię tą sałatkę najbardziej. Ale spróbujcie i przekonajcie się sami.

Składniki:

  • 2 garści kapusty pekińskiej
  • 3-4 pomidorki koktajlowe
  • 1 garść orzechów nerkowca
  • 3-4 plastry bakłażana
  • 1 garść natki pietruszki
  • sól
  • 2 łyżki oleju z chili

Wykonanie:

Pracę zaczynam od pokrojenia bakłażana w dwu-centymetrowe plastry, które solę i odstawiam na co najmniej 10 minut, aby straciły swoją goryczkę. Następnie grilluj przez 5 minut w elektrycznym grillu, aż stracą surowość. Na rozgrzaną patelnię wsypuję orzechy i przez chwilę podprażam często mieszając. Bakłażana i orzechy odkładam na talerzu do wystudzenia.
Na talerzu rozkładam posiekaną kapustę pekińską. Pomidorki przekrawam na pół, bakłażana kroję na mniejsze kawałki. Układam warzywa na kapuście, posypuję posiekaną natką pietruszki i polewam olejem z chili.





Smacznego!

Komentarze

Popularne posty