Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Jabłkowa granola z bakaliami

Witajcie Kochani! To moja pierwsza granola jaką robiłam i jedna z ulubionych. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i jak to granola bardzo uniwersalna. Można wykorzystać ją do pralinek, deserów lub koktajli oraz bardziej standardowo z jogurtem naturalnym jako słodkie i zdrowe śniadanie.

Składniki:

5 szklanek płatków owsianych górskich4 łyżki płatków błyskawicznych żytnich2 garści słonecznika2 garści żurawiny3-4 łyżki miodu1 szklanka kompotu z jabłek1 szklanka rozdrobnionych jabłek z kompotu

Wykonanie:
Pracę zaczynam od ugotowania kompotu z jabłek. Jabłka obieram,wydrążam środek i kroję w ósemki, następnie zalewam je wrzątkiem i słodzę do smaku. Najczęściej wykorzystuję już zrobiony kompot, jeśli robię go specjalnie nie czekam aż wystygnie, tylko używam gorącego.Do tego przepisu lubię intensywny kompot, więc daję dużo jabłek i mało wody.Do miski dodaję wszystkie składniki suche, czyli płatki, słonecznik oraz żurawinę.Wszystko dokładnie mieszam, następnie dodaję miód oraz kompot i jabłka.Ja…

Sałatka z grillowanym bakłażanem



Witajcie Kochani! Dzisiaj propozycja lekkiej sałatki idealnej na gorące dni lata. Idealna na przekąskę do pracy albo lekką kolacyjkę. Bakłażan można podmienić na cukinię lub kabaczek, chociaż ja w tej właśnie wersji lubię tą sałatkę najbardziej. Ale spróbujcie i przekonajcie się sami.

Składniki:

  • 2 garści kapusty pekińskiej
  • 3-4 pomidorki koktajlowe
  • 1 garść orzechów nerkowca
  • 3-4 plastry bakłażana
  • 1 garść natki pietruszki
  • sól
  • 2 łyżki oleju z chili

Wykonanie:

Pracę zaczynam od pokrojenia bakłażana w dwu-centymetrowe plastry, które solę i odstawiam na co najmniej 10 minut, aby straciły swoją goryczkę. Następnie grilluj przez 5 minut w elektrycznym grillu, aż stracą surowość. Na rozgrzaną patelnię wsypuję orzechy i przez chwilę podprażam często mieszając. Bakłażana i orzechy odkładam na talerzu do wystudzenia.
Na talerzu rozkładam posiekaną kapustę pekińską. Pomidorki przekrawam na pół, bakłażana kroję na mniejsze kawałki. Układam warzywa na kapuście, posypuję posiekaną natką pietruszki i polewam olejem z chili.





Smacznego!

Komentarze

Popularne posty