Sałatka z grillowanym bakłażanem



Witajcie Kochani! Dzisiaj propozycja lekkiej sałatki idealnej na gorące dni lata. Idealna na przekąskę do pracy albo lekką kolacyjkę. Bakłażan można podmienić na cukinię lub kabaczek, chociaż ja w tej właśnie wersji lubię tą sałatkę najbardziej. Ale spróbujcie i przekonajcie się sami.

Składniki:

  • 2 garści kapusty pekińskiej
  • 3-4 pomidorki koktajlowe
  • 1 garść orzechów nerkowca
  • 3-4 plastry bakłażana
  • 1 garść natki pietruszki
  • sól
  • 2 łyżki oleju z chili

Wykonanie:

Pracę zaczynam od pokrojenia bakłażana w dwu-centymetrowe plastry, które solę i odstawiam na co najmniej 10 minut, aby straciły swoją goryczkę. Następnie grilluj przez 5 minut w elektrycznym grillu, aż stracą surowość. Na rozgrzaną patelnię wsypuję orzechy i przez chwilę podprażam często mieszając. Bakłażana i orzechy odkładam na talerzu do wystudzenia.
Na talerzu rozkładam posiekaną kapustę pekińską. Pomidorki przekrawam na pół, bakłażana kroję na mniejsze kawałki. Układam warzywa na kapuście, posypuję posiekaną natką pietruszki i polewam olejem z chili.





Smacznego!

Komentarze

Popularne posty