Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Jabłkowa granola z bakaliami

Witajcie Kochani! To moja pierwsza granola jaką robiłam i jedna z ulubionych. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i jak to granola bardzo uniwersalna. Można wykorzystać ją do pralinek, deserów lub koktajli oraz bardziej standardowo z jogurtem naturalnym jako słodkie i zdrowe śniadanie.

Składniki:

5 szklanek płatków owsianych górskich4 łyżki płatków błyskawicznych żytnich2 garści słonecznika2 garści żurawiny3-4 łyżki miodu1 szklanka kompotu z jabłek1 szklanka rozdrobnionych jabłek z kompotu

Wykonanie:
Pracę zaczynam od ugotowania kompotu z jabłek. Jabłka obieram,wydrążam środek i kroję w ósemki, następnie zalewam je wrzątkiem i słodzę do smaku. Najczęściej wykorzystuję już zrobiony kompot, jeśli robię go specjalnie nie czekam aż wystygnie, tylko używam gorącego.Do tego przepisu lubię intensywny kompot, więc daję dużo jabłek i mało wody.Do miski dodaję wszystkie składniki suche, czyli płatki, słonecznik oraz żurawinę.Wszystko dokładnie mieszam, następnie dodaję miód oraz kompot i jabłka.Ja…

Truskawkowy torcik



Witajcie Kochani! Dzisiaj propozycja lekkiego tortu z masą owocową. Akurat ja użyłam truskawek, ale to naprawdę może być dowolny rodzaj owoców, najlepiej używać sezonowych, ponieważ są wtedy najsmaczniejsze. Lubię masy z owocami, ponieważ dzięki nim tort jest świeży i lekki. Tort należy przechowywać w lodówce i podawać schłodzony, wtedy jest najlepszy. Biszkopt bierze udział w akcji kulinarnej "Cukier z głową". Nie bójmy się cukru, ponieważ wszystkiego możemy używać w kuchni znając umiar, więcej informacji na temat słodzenia znajdziecie na stronie www.uczymyjakslodzic.pl .

Mój tort miał trzy warstwy biszkoptu. Przepis na biszkopt biały znajdziecie tutaj, ale jeśli lubicie możecie wykorzystać biszkopt kakaowy, jak go wykonuję możecie przeczytać tutaj.


Składniki na masę:

  • 600 ml śmietany 30% lub 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g  truskawek
  • 4 łyżki cukru pudru (u mnie Diamant)
  • 1 galaretka (u mnie truskawkowa)
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/2 szklanki (250 ml) wody
Wykonanie:

Galaretkę truskawkową rozpuszczam w połowie szklanki wrzątku, gdy się rozpuści dodaję żelatynę i wszystko mieszam aby się rozpuściło i odstawiam do ostygnięcia. Sama kroję wcześniej umyte i osuszone truskawki na mniejsze kawałki i przekładam je na sitko, aby pozbyć się chociaż części soku z owocu. Następnie ubijam śmietanę z dwiema łyżkami cukru pudru. W osobnej misce rozbijam mascarpone z dwiema łyżkami cukru i dodaję do tego mieszankę tężejącej galaretki z żelatyną. Gdy wszystko się ze sobą połączy dodaję owoce i łączę je z serkiem mikserem. Na końcu dodaję bitą śmietanę i albo łączę ją z resztą składników mikserem na niskich obrotach albo za pomocą szpatułki. 

Biszkopty nasączam sokiem z truskawek rozcieńczonym ugotowaną, zimną wodą. 




Smacznego!

Komentarze

Popularne posty