Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Jajka faszerowane awokado i serem mozzarellą

Witajcie Kochani! Chociaż faszerowane jajka kojarzą się przede wszystkim z Wielkanocą, ja lubię po nie sięgać w każdej porze roku. Uwielbiam różne farsze, a ten pasuje zarówno wiosną jak i latem. Jest lekki, więc jest idealny dla Osób dbających o linię. :)

Składniki:

3 jajka1/2 awokadogarść sera mozzarellapieprz, sólsok z cytryny1 łyżeczka jogurtu naturalnego
Wykonanie: Pracę zaczynam od ugotowania jajek na twardo. Gotuję około 7 minut od zagotowania wody.Połowę awokado miażdżę widelcem na drobną papkę. Ser trę na tarce o średnich oczkach, można również na jarzynowej.Wystudzone jajka obieram i przekrawam na pół.Białka odkładam na talerz, żółtka dodaję do awokado i rozgniatam.Wszystkie składniki łączę ze sobą, doprawiam do smaku, dodaję sok z cytryny, aby awokado nie ściemniało. Jogurt dodaję w razie potrzeby, jeśli masa jest za sucha.Przygotowaną mieszankę wykładam na wcześniej odłożone białka.Podaję posypane serem, z pomidorami i awokado.


Smacznego!


Czekoladowe ciasto z patisonem i borówkami



Witajcie Kochani! Za oknem brzydka pogoda, Człowiek jest przygnębiony, nic się nikomu nie chce, ale to ciasto dodaję fajnego kopniaka i od razu czujemy się lepiej. Ciasto jest bardzo wilgotne, ponieważ patison albo cukinia, której również używałam do tego ciasta, zawierają dużą ilość wody. Wilgotne ciasto bardzo przypomina zakalec, ale nie martwcie się już taki jest jego urok. Miałam kilka podejść do tego ciasta i za każdym razem było pyszne, moje Siostrzenice, które są u mnie na wakacjach były nim zachwycone. Nawet Julia, która jest strasznym niejadkiem powiedziała, że mogę robić to ciasto codziennie, więc to jest najlepsza rekomendacja, moim zdaniem.

Składniki:

  • 400 g patisona lub cukinii
  • 2 szklanki (250 ml) mąki pszennej
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki (250 ml) cukru
  • 500 ml śmietany 36%
  • 300 g borówek lub kilka sztuk ptasiego mleczka

Wykonanie:

Pracę zaczynam od umycia i obrania patisona lub cukinii, następnie trę warzywo na tarce o grubych oczkach. Ważne jest, aby odcedzić patisona od zbędnej wody, chociaż i tak nie zrobimy tego do końca. Gdy warzywo jest gotowe, rozdzielam jajko na białko i żółtka. Białka ubijam z odrobiną soli i 1/4 szklanki cukru na sztywną pianę. Do drugiej miski wrzucam masło, które musi być w temperaturze pokojowej. Ucieram je z połową szklanki cukru, gdy robi się puszyste dodaję po jednym żółtku, cały czas miksując, do momentu aż żółtka pojaśnieją. Następnie dodaję patisona, przez chwilę miksuję i przesiewam mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Miksuję, aż do połączenia składników, dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam z resztą lub miksuję na niskich obrotach. Całość przelewam do tortownicy o średnicy 24 cm i wstawiam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, w funkcji góra-dół na około 40-50 minut, tak naprawdę do momentu aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
Gdy ciasto wystygnie ozdabiam go ubitą śmietaną 36% oraz ulubionymi dodatkami, u mnie to borówki lub ptasie mleczko.







Smacznego!


Komentarze

Popularne posty