Orkiszowa tarta z warzywami i mozzarellą


Witajcie Kochani! Kolejna odsłona tarty inspirowana konkursem organizowanym przez durszlak.pl. Tym razem z dodatkiem otrąb orkiszowych, które wzbogacają danie w błonnik. Dodatkowo tarta zyskuje na jakości poprzez dodanie szpinaku, który także przyspiesza nasz metabolizm, dodatkowo jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które wspomagają walkę z nowotworami.

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka (250 ml) mąki pszennej
  • 1 szklanka (250 ml) otrąb orkiszowych
  • 100 g masła
  • 1 całe jajko
  • sól, cukier
Wykonanie:

Na stolnicę przesiewam mąkę, dodaję otręby oraz szczyptę soli i szczyptę cukru, mieszam wszystko z grubsza nożem. Następnie dodaję pokrojone w kostkę masło i jajko, wszystko siekam nożem do połączenia składników. Potem wyrabiam dłońmi do połączenia się ciasta, które chowam do zamrażalki na około 0,5 godziny lub do lodówki na co najmniej trzy godziny. Przy takich temperaturach jakie teraz mamy chowam ciasto do zamrażalki na 1,5 godziny, tak aby było dobrze zmrożone. Gdy mam przygotowane składniki trę ciasto na tarce o grubych oczkach, rozprowadzam wiórki po całej blaszce do tarty i ugniatam palcami, aby zlepiły się w spójne ciasto.


Składniki farszu:
  • 500 g pieczarek
  • 3 garście świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka przyprawy: suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
  • sól
  • 3 gałązki tymianku (same listki)
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 3-4 łyżki sosu słodko-kwaśnego z cukinii
  • 200 g mozzarelli
  • pomidorki koktajlowe żółte i czerwone
  • listki bazylii i oregano do ozdoby 
Wykonanie:
Przygotowuję wszystkie składniki, tzn myję, osuszam i kroję na drobniejsze kawałki szpinak. Pieczarki kroję na talarki, przelewam gorącą wodą i odsączam na sicie. W tym momencie wkładam ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 15 minut. W tym czasie wlewam około łyżki oleju roślinnego, na który wsypuję przyprawy i zioła, gdy powstanie z tego papka dodaję pokrojoną w piórka cebulę, następnie świeży szpinak i osączone pieczarki. Smażę w garnku przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną, gdy odpowiadają mi w smaku wyłączam je i dodaję jogurt grecki. Gdy ciasto w piekarniku zarumieni się wykładam na nie sos słodko-kwaśny z cukinii oraz zawartość garnka, piekę tak przygotowane ciasto przez 20-25 minut. W tym czasie trę na tarce o grubych oczkach mozzarellę, którą po 20 minutach przykrywam ciasto. Z serem zapiekam tartę przez kolejne 10 minut i od razu wyjmuję z blachy, aby ciasto nie zaparowało, przekładam na duży talerz lub deskę i ozdabiam pomidorkami koktajlowymi oraz listkami bazylii i oregano.





Smacznego!



Komentarze

Popularne posty