Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Jabłkowa granola z bakaliami

Witajcie Kochani! To moja pierwsza granola jaką robiłam i jedna z ulubionych. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i jak to granola bardzo uniwersalna. Można wykorzystać ją do pralinek, deserów lub koktajli oraz bardziej standardowo z jogurtem naturalnym jako słodkie i zdrowe śniadanie.

Składniki:

5 szklanek płatków owsianych górskich4 łyżki płatków błyskawicznych żytnich2 garści słonecznika2 garści żurawiny3-4 łyżki miodu1 szklanka kompotu z jabłek1 szklanka rozdrobnionych jabłek z kompotu

Wykonanie:
Pracę zaczynam od ugotowania kompotu z jabłek. Jabłka obieram,wydrążam środek i kroję w ósemki, następnie zalewam je wrzątkiem i słodzę do smaku. Najczęściej wykorzystuję już zrobiony kompot, jeśli robię go specjalnie nie czekam aż wystygnie, tylko używam gorącego.Do tego przepisu lubię intensywny kompot, więc daję dużo jabłek i mało wody.Do miski dodaję wszystkie składniki suche, czyli płatki, słonecznik oraz żurawinę.Wszystko dokładnie mieszam, następnie dodaję miód oraz kompot i jabłka.Ja…

Tarta z pieczarkami, schabem i mozzarellą


Witajcie Kochani! Jak zdążyliście zauważyć bardzo lubię konkursy, więc nie mogłam pominąć tego, który jest organizowany przez durszlak.pl. Pyszna tarta, która zyskuje zdrowe wartości odżywcze, kwas oleinowy, dzięki dodaniu awokado. Wspomaga walkę z wolnymi rodnikami poprzez dużą zawartość przeciwutleniaczy. Tarta jest także bardzo aromatyczna dzięki oregano.

Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki (250 ml) mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 1 żółtko
  •  1/2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
Wykonanie ciasta:

Na stolnicę wsypuję mąkę, którą doprawiam solą i cukrem. Następnie dodaję żółtko i pokrojone w kostkę masło. Siekam dalej nożem aż połączy się z mąką, następnie wyrabiam je czystymi dłońmi do uzyskania zbitego ciasta, które formuję w kulę i przekładam do woreczka śniadaniowego. Chowam ciasto do lodówki na co najmniej 2 godziny lub jeśli mi się śpieszy wkładam go do zamrażarki na czas przygotowywania składników. 


Składniki farszu:
  • 500 g pieczarek
  • 1 awokado
  • 1 czerwona cebula
  • listki z jednej gałązki oregano
  • 1 łyżka oleju
  • 2 średniej wielkości schaby
  • ok 200 g mozzarelli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta chili
  • pieprz, sól
Wykonanie:

Pieczarki myję lub obieram, następnie kroję na mniejsze kawałki, przekładam na sito, które znajduje się w misce i zalewam wrzątkiem, sprawdzam czy woda nie dotyka do dna sitka, przykrywam pokrywką i tak odstawiam na 5 minut. W tym czasie moje ciasto chłodzi się w zamrażalce, a ja kroję cebulę na piórka lub w kostkę. Gdy pieczarki są gotowe wyjmuję ciasto, rozwałkowuję je i przekładam na blachę do tarty. Kuję je widelcem i wstawiam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na około 15 minut. W tym czasie do garnka lub na patelnię wlewam łyżkę oleju i pokrojone listki oregano, przez chwilę podsmażam, aż oregano uwolni swój zapach, następnie dodaję cebulę i pieczarki, doprawiam papryką, pieprzem i solą do smaku. Smażę do momentu, aż woda z pieczarek wyparuje, wyłączam grzanie i dodaję rozgniecione widelcem awokado, które starannie mieszam z resztą składników. W między czasie kroję w kostkę wcześniej usmażone schaby, mozzarellę trę na tarce o grubych oczkach. Otrzymaną mieszankę z patelni wykładam na ciasto, równomiernie rozkładam na jego całej powierzchni i przykrywam warstwą pokrojonego w kostkę schabowego. Piekę z farszem przez kolejne 15 minut, posypuję startą mozzarellą, z którą dopiekam tartą przez 10 minut. Na wierzchu upieczonej tarty układam listki świeżego oregano.




Smacznego!

Komentarze

Popularne posty