Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Jajka faszerowane awokado i serem mozzarellą

Witajcie Kochani! Chociaż faszerowane jajka kojarzą się przede wszystkim z Wielkanocą, ja lubię po nie sięgać w każdej porze roku. Uwielbiam różne farsze, a ten pasuje zarówno wiosną jak i latem. Jest lekki, więc jest idealny dla Osób dbających o linię. :)

Składniki:

3 jajka1/2 awokadogarść sera mozzarellapieprz, sólsok z cytryny1 łyżeczka jogurtu naturalnego
Wykonanie: Pracę zaczynam od ugotowania jajek na twardo. Gotuję około 7 minut od zagotowania wody.Połowę awokado miażdżę widelcem na drobną papkę. Ser trę na tarce o średnich oczkach, można również na jarzynowej.Wystudzone jajka obieram i przekrawam na pół.Białka odkładam na talerz, żółtka dodaję do awokado i rozgniatam.Wszystkie składniki łączę ze sobą, doprawiam do smaku, dodaję sok z cytryny, aby awokado nie ściemniało. Jogurt dodaję w razie potrzeby, jeśli masa jest za sucha.Przygotowaną mieszankę wykładam na wcześniej odłożone białka.Podaję posypane serem, z pomidorami i awokado.


Smacznego!


Czekoladowe ciasto z płatków owsianych. Bez mąki i oleju.



Witajcie Kochani! Dzisiaj do niedzielnej kawy po obiedzie propozycja czekoladowego ciasta bez mąki. Ostatnio uwielbiam wykorzystywać do ciasta płatki owsiane zamiast mąki, zmielone w malakserze doskonale ją zastępują. Ciasto było potrzebą chwilą, ponieważ został mi sos czekoladowy, a nie miałam ochoty wykorzystywać go do deserów na siłę, więc pomyślałam, że zrobię ciasto. Z początku myślałam, że będą to ciasteczka, ale po otrzymanej konsystencji sięgnęłam po blachę do tarty, a w drugim przypadku po tortownicę. Ciasto nie rośnie spektakularnie, ale jest bardzo pulchne, jest bardzo słodkie, ponieważ sos dodaje sporej słodyczy, ale mi łasuchowi to odpowiada. :)

Składniki:
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 3/4 szklanki sosu czekoladowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki nasion chia
Wykonanie:

Jeśli nie miałabym sosu, pracę zaczynałabym własnie od niego. Jak go przygotować znajdziecie tutaj. Jak mamy wystudzony sos czekoladowy wystarczy sięgnąć po malakser i zmielić płatki owsiane. U mnie nie za drobno, lubię jak trafi mi się w cieście jeszcze kawałek płatka owsianego. Do zmielonych płatków dodaję proszek do pieczenia i nasiona chia, mieszam wszystko za pomocą malaksera. Następnie dodaję sos czekoladowy i jajko dokładnie wszystko miksując, od czasu do czasu zbieram to co zostało na ściankach i miksuję dalej. Po kilku minutach ciasto jest już gotowe i możemy je włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni w funkcji grzanie góra-dół na około 20 minut. Można użyć dowolnej blaszki ja sięgam po tortownicę lub blachę do tarty o średnicy 26 cm. Można je podać z owocami posypanymi cukrem pudrem lub z bitą śmietaną, tylko że wtedy dodaję bardzo mało cukru do śmietany, ponieważ musimy pamiętać, ze ciasto samo w sobie jest słodkie.




Smacznego!

Komentarze

Popularne posty