Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Jabłkowa granola z bakaliami

Witajcie Kochani! To moja pierwsza granola jaką robiłam i jedna z ulubionych. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i jak to granola bardzo uniwersalna. Można wykorzystać ją do pralinek, deserów lub koktajli oraz bardziej standardowo z jogurtem naturalnym jako słodkie i zdrowe śniadanie.

Składniki:

5 szklanek płatków owsianych górskich4 łyżki płatków błyskawicznych żytnich2 garści słonecznika2 garści żurawiny3-4 łyżki miodu1 szklanka kompotu z jabłek1 szklanka rozdrobnionych jabłek z kompotu

Wykonanie:
Pracę zaczynam od ugotowania kompotu z jabłek. Jabłka obieram,wydrążam środek i kroję w ósemki, następnie zalewam je wrzątkiem i słodzę do smaku. Najczęściej wykorzystuję już zrobiony kompot, jeśli robię go specjalnie nie czekam aż wystygnie, tylko używam gorącego.Do tego przepisu lubię intensywny kompot, więc daję dużo jabłek i mało wody.Do miski dodaję wszystkie składniki suche, czyli płatki, słonecznik oraz żurawinę.Wszystko dokładnie mieszam, następnie dodaję miód oraz kompot i jabłka.Ja…

Czekoladowe ciasto z płatków owsianych. Bez mąki i oleju.



Witajcie Kochani! Dzisiaj do niedzielnej kawy po obiedzie propozycja czekoladowego ciasta bez mąki. Ostatnio uwielbiam wykorzystywać do ciasta płatki owsiane zamiast mąki, zmielone w malakserze doskonale ją zastępują. Ciasto było potrzebą chwilą, ponieważ został mi sos czekoladowy, a nie miałam ochoty wykorzystywać go do deserów na siłę, więc pomyślałam, że zrobię ciasto. Z początku myślałam, że będą to ciasteczka, ale po otrzymanej konsystencji sięgnęłam po blachę do tarty, a w drugim przypadku po tortownicę. Ciasto nie rośnie spektakularnie, ale jest bardzo pulchne, jest bardzo słodkie, ponieważ sos dodaje sporej słodyczy, ale mi łasuchowi to odpowiada. :)

Składniki:
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 3/4 szklanki sosu czekoladowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki nasion chia
Wykonanie:

Jeśli nie miałabym sosu, pracę zaczynałabym własnie od niego. Jak go przygotować znajdziecie tutaj. Jak mamy wystudzony sos czekoladowy wystarczy sięgnąć po malakser i zmielić płatki owsiane. U mnie nie za drobno, lubię jak trafi mi się w cieście jeszcze kawałek płatka owsianego. Do zmielonych płatków dodaję proszek do pieczenia i nasiona chia, mieszam wszystko za pomocą malaksera. Następnie dodaję sos czekoladowy i jajko dokładnie wszystko miksując, od czasu do czasu zbieram to co zostało na ściankach i miksuję dalej. Po kilku minutach ciasto jest już gotowe i możemy je włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni w funkcji grzanie góra-dół na około 20 minut. Można użyć dowolnej blaszki ja sięgam po tortownicę lub blachę do tarty o średnicy 26 cm. Można je podać z owocami posypanymi cukrem pudrem lub z bitą śmietaną, tylko że wtedy dodaję bardzo mało cukru do śmietany, ponieważ musimy pamiętać, ze ciasto samo w sobie jest słodkie.




Smacznego!

Komentarze

Popularne posty