Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort z owocami. Jak zbudować tort śmietanowy.

Witajcie Kochani! Ostatnio miałam pytanie o proporcje w torcie, więc postanowiłam napisać o tym posta. Torty ostatnio stały się dla mnie taką pasją, że muffinki niestety poszły troszkę w odstawkę, ale nadal mam do nich sentyment. Niestety chociaż to był tort dla mojej Siostry nie uchwyciłam go jak wyglądał w środku, ale Wszystkim smakował (tak przynajmniej mówili), więc z przekonaniem polecam.

Składniki na tort:

1 biszkopt z sześciu jajek1 litr śmietany 36%250g mascarpone4 łyżki cukru pudru3 łyżki ulubionego dżemu100g ulubionej czekolady
Wykonanie tortu: Pracę zaczynam od upieczenia biszkoptu ciemnego lub jasnego. Tutaj znajdziecie wskazówki jak je przygotować. Ja swój piekłam w tortownicy o średnicy 24cm.Biszkopt dzielę na trzy części i nasączam ulubionym ponczem. Do miski wlewam 600g śmietany 36% oraz opakowanie mascarpone i 3 łyżki cukru pudru. Ubijam w robocie lub mikserem, aż masa będzie sztywna, a wszystkie składniki wymieszane.Na pierwszy biszkopt smaruję dżem, następnie 1/3 uzy…

Czekoladowe ciasto z płatków owsianych. Bez mąki i oleju.



Witajcie Kochani! Dzisiaj do niedzielnej kawy po obiedzie propozycja czekoladowego ciasta bez mąki. Ostatnio uwielbiam wykorzystywać do ciasta płatki owsiane zamiast mąki, zmielone w malakserze doskonale ją zastępują. Ciasto było potrzebą chwilą, ponieważ został mi sos czekoladowy, a nie miałam ochoty wykorzystywać go do deserów na siłę, więc pomyślałam, że zrobię ciasto. Z początku myślałam, że będą to ciasteczka, ale po otrzymanej konsystencji sięgnęłam po blachę do tarty, a w drugim przypadku po tortownicę. Ciasto nie rośnie spektakularnie, ale jest bardzo pulchne, jest bardzo słodkie, ponieważ sos dodaje sporej słodyczy, ale mi łasuchowi to odpowiada. :)

Składniki:
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 3/4 szklanki sosu czekoladowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki nasion chia
Wykonanie:

Jeśli nie miałabym sosu, pracę zaczynałabym własnie od niego. Jak go przygotować znajdziecie tutaj. Jak mamy wystudzony sos czekoladowy wystarczy sięgnąć po malakser i zmielić płatki owsiane. U mnie nie za drobno, lubię jak trafi mi się w cieście jeszcze kawałek płatka owsianego. Do zmielonych płatków dodaję proszek do pieczenia i nasiona chia, mieszam wszystko za pomocą malaksera. Następnie dodaję sos czekoladowy i jajko dokładnie wszystko miksując, od czasu do czasu zbieram to co zostało na ściankach i miksuję dalej. Po kilku minutach ciasto jest już gotowe i możemy je włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni w funkcji grzanie góra-dół na około 20 minut. Można użyć dowolnej blaszki ja sięgam po tortownicę lub blachę do tarty o średnicy 26 cm. Można je podać z owocami posypanymi cukrem pudrem lub z bitą śmietaną, tylko że wtedy dodaję bardzo mało cukru do śmietany, ponieważ musimy pamiętać, ze ciasto samo w sobie jest słodkie.




Smacznego!

Komentarze

Popularne posty