Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort z owocami. Jak zbudować tort śmietanowy.

Witajcie Kochani! Ostatnio miałam pytanie o proporcje w torcie, więc postanowiłam napisać o tym posta. Torty ostatnio stały się dla mnie taką pasją, że muffinki niestety poszły troszkę w odstawkę, ale nadal mam do nich sentyment. Niestety chociaż to był tort dla mojej Siostry nie uchwyciłam go jak wyglądał w środku, ale Wszystkim smakował (tak przynajmniej mówili), więc z przekonaniem polecam.

Składniki na tort:

1 biszkopt z sześciu jajek1 litr śmietany 36%250g mascarpone4 łyżki cukru pudru3 łyżki ulubionego dżemu100g ulubionej czekolady
Wykonanie tortu: Pracę zaczynam od upieczenia biszkoptu ciemnego lub jasnego. Tutaj znajdziecie wskazówki jak je przygotować. Ja swój piekłam w tortownicy o średnicy 24cm.Biszkopt dzielę na trzy części i nasączam ulubionym ponczem. Do miski wlewam 600g śmietany 36% oraz opakowanie mascarpone i 3 łyżki cukru pudru. Ubijam w robocie lub mikserem, aż masa będzie sztywna, a wszystkie składniki wymieszane.Na pierwszy biszkopt smaruję dżem, następnie 1/3 uzy…

Czekoladowe muffinki z pikantną gruszką


Witajcie Kochani! Uwielbiam czekoladę, a te muffinki szczególnie przypadły mi do gustu. Przeplatające się smaki czekolady i gruszki to dla mnie wspaniałe połączenie, które chyba nigdy nie wyjdzie z mody. Bardzo lubię muffinkową zabawę, w której można naprawdę dużo smaków wymieszać. które zaczynają tworzyć spójną całość.

Składniki:
  • 2szklanki (250ml) mąki pszennej 
  • 1-2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki (250ml) cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 gruszka
  • szczypta chili
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 30g mlecznej czekolady
  • czekolada biała lub cukier puder do dekoracji

Wykonanie:

Do miseczki kroję w mniejsze kawałki umytą i obraną gruszkę. Następnie dodaję do niej chili i dokładnie mieszam, aby każdy kawałek owocu był nią pokryty, oczywiście ilość tej przyprawy jest zależna od gustu Konsumentów tych babeczek. Ja dodałam małą ilość, ale niektórzy mówili, że chili nie jest prawie wyczuwalna, chociaż dla mnie muffinki były pikantne, więc należy jej dodać według swoich upodobań. Gdy gruszki mam gotowe przechodzę do mieszania reszty składników. Do jednej miski przesiewam mąkę, dodaję kakao, cukier i proszek do pieczenia, całość bardzo dokładnie mieszam. Do drugiej wbijam jajka, które roztrzepuję, następnie dolewam mleko i rozpuszczoną czekoladę, ja wykorzystałam mleczną, ale można również sięgnąć po gorzką. Czekolada zastępuje mi olej, ma w sobie wystarczającą ilość tłuszczy, wiec nie chcę ich dodawać więcej. Wszystko mieszam ze sobą dokładnie i dodaję mieszaninę z drugiej miski, którą niedbale łączę z resztą. Do blachy muffinkowej wlewam jedną łyżkę ciasta, następnie w każdy otwór dodaję przyprawioną gruszkę i zalewam kolejną porcją ciasta. Tak przygotowane muffinki wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni w funkcji góra-dół na ok. 25 minut, aż ciasto zda test suchego patyczka. Na jeszcze ciepłe muffinki kładę czekoladę, która rozpuszczając się pod wpływem ciepła babeczki tworzy pyszną polewę lub prószę je cukrem pudrem.



Smacznego!

Komentarze

  1. świetne! choć ja bym używał gorzkiej czekolady i więcej chilli, mrrr :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak napisalam ilość chilli według uznania. Fajny pomysł z gorzką czekoladą ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty