Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Jajka faszerowane awokado i serem mozzarellą

Witajcie Kochani! Chociaż faszerowane jajka kojarzą się przede wszystkim z Wielkanocą, ja lubię po nie sięgać w każdej porze roku. Uwielbiam różne farsze, a ten pasuje zarówno wiosną jak i latem. Jest lekki, więc jest idealny dla Osób dbających o linię. :)

Składniki:

3 jajka1/2 awokadogarść sera mozzarellapieprz, sólsok z cytryny1 łyżeczka jogurtu naturalnego
Wykonanie: Pracę zaczynam od ugotowania jajek na twardo. Gotuję około 7 minut od zagotowania wody.Połowę awokado miażdżę widelcem na drobną papkę. Ser trę na tarce o średnich oczkach, można również na jarzynowej.Wystudzone jajka obieram i przekrawam na pół.Białka odkładam na talerz, żółtka dodaję do awokado i rozgniatam.Wszystkie składniki łączę ze sobą, doprawiam do smaku, dodaję sok z cytryny, aby awokado nie ściemniało. Jogurt dodaję w razie potrzeby, jeśli masa jest za sucha.Przygotowaną mieszankę wykładam na wcześniej odłożone białka.Podaję posypane serem, z pomidorami i awokado.


Smacznego!


Dwie przystawki z patisonem


Witajcie Kochani! Sezon na patisony u mnie bardzo ostatnio rozkwitł, ponieważ zebrałam ich aż pół taczki. Więc przez ostatnie dni patison jest głównym składnikiem moich dań. Na szczęście bardzo fajnie się przechowuje, więc może poleżeć w piwnicy naprawdę długo. Często po prostu smażę posolonego patisona na oleju kokosowym, jest naprawdę pyszny w tej postaci. Ale te dwie przystawki jakie dzisiaj proponuję są równie dobre i bardziej efektowne.

Mini pizze z patisona

Składniki:
  • 2 średniej wielkości patisony
  • 200 g gotowanego mięsa z rosołu
  • 200 g sosu słodko-kwaśnego
  • 1 średniej wielkości papryka
  • ok 100 g żółtego sera
  • natka pietruszki
  • pieprz, sól
Wykonanie:

Do tego dania wybieram raczej młode i o miękkiej skórce patisony. Patisony myję i osuszam, nie obieram ich tylko kroję na około centymetrowe krążki. tak aby ich frywolna falbanka była widoczna. Zostawiam pestki w środku i kawałki patisona oprószam solą i pieprzem z obu stron. Mięso z rosołu oczyszczam z kości i kroję w drobną kostkę, następnie łączę je z sosem słodko-kwaśnym. Paprykę myję i osuszam, kroję tak aby otrzymać krążki. Patisona układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na nim kładę krążek z papryki, który wypełniam farszem mięsnym. Tak przygotowane wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut. W tym czasie trę żółty ser na tarce o grubych oczkach i po tym czasie posypuję nim pizze z patisona. Z serem zapiekam je przez kolejne 20 minut. Podaję posypane natką pietruszki, przypadły mi również do gustu polane jogurtem greckim.







Wytrawne muffinki z patisonem

Składniki:
  • 200 g gotowanego mięsa
  • 200 g patisona
  • 150 g żółtego sera
  • 2 szklanki (250 ml) mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pieprz, sól, papryka słodka
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki (250 ml) mleka
  • 1/2 szklanki (250 ml) maślanki
  • 3 łyżeczki ulubionej musztardy
Wykonanie:

Do miski przesiewam mąkę i dodaję proszek do pieczenia oraz przyprawy: sól, pieprz i paprykę. Wszystko dokładnie mieszam, ważne jest żeby teraz dodać przyprawy, wtedy rozprowadzą się doskonale w całym cieście. Mięso z rosołu oczyszczam z kości i kroję w kostkę, dosypuję do mąki i dokładnie mieszam. Ser żółty i patisona, którego myję i obieram, trę na tarce o grubych oczkach. Nie odstawiam patisona do odsączenia tylko dodaje wraz z serem do mąki i dokładnie mieszam. Patisona można również dołączyć do składników mokrych, ale wtedy obawiam się, że będzie źle rozprowadzony w cieście, więc najczęściej dodaję go do składników suchych. Do drugiej miski wbijam 2 jajka, które przez chwilę mieszam, następnie dodaję mleko, maślankę i musztardę. Mieszam bardzo dokładnie, aby wszystko się ze sobą połączyło. Następnie mleczną mieszankę przelewam do miski ze składnikami suchymi i mieszam niedbale. Ciasto przekładam do foremek na muffinki i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Tak naprawdę pamiętajmy zawsze o teście z suchym patyczkiem. Muffinki, jak stwierdził mój Kolega, są idealne do piwa. :) Najczęściej podaję je z sosem słodko-kwaśnym.




Smacznego!


Komentarze

  1. Faktycznie bardzo ciekawy, wykwintny przepis.... Pozdrawiam i dziękuję za przyłączenie się do "dyniowatej" akcji kulinarnej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Akcja jest świetna, od razu wiedziałam, że wezmę w niej udział. Pozdrawiam.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty