Bożonarodzeniowy torcik z makiem
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki pszennnej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki niebieskiego maku
- Do misy robota wbijam białka, żółtka na razie trafiają do miski obok. Białka ubijam z 1/2 szklanki cukru na sztywną pianę, następnie przekładam do innej miski.
- Do misy robota po białkach dodaję żółtka i ucieram z pozostałą ilością cukru, aż pojaśnieją i zrobią się puszyste.
- Utarte żółtka dodaję do białek, mieszam je, następnie sieję do nich mąkę oraz proszek do pieczenia i dosypuję mak prosto z torebki, bez uprzedniego namaczania lub mielenia.
- Mieszam wszystko dokładnie łyżką i przelewam masę do okrągłej blachy o średnicy 24cm.
- Piekę przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, w funkcji góra-dół.
- Po wyjęciu z piekarnika przewracam blachę do góry nogami, żeby biszkopt zaparował.
-
Składniki na masę:
- 1 litr śmietany 36%
- 250g serka ricotta
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
Wykonanie masy:
- Do misy robota wlewam śmietanę, ubijam ją najpierw na niższych obrotach, następnie dodaje cukier puder i ubijam na najwyższych obrotach.
- Gdy śmietana zaczyna być ubita dodaje serek ricotta i mieszam go ze śmietaną aż uzyskam sztywną masę.
Złożenie tortu: - Biszkopt przekrawam na trzy blaty. Jak łatwo przekroić ciasto zobaczysz w filmiku poniżej.
#beko #ciastojakzobrazka
- Pierwszy biszkopt nasączony ulubionym ponczem smaruję konfiturą daktylową i połową masy.
- Następny nasączony blat smaruję połową pozostałej masy, posypuję czekoladą i przykrywam ją pozostałą masą.
- Cały torcik pokrywam bitą śmietaną i polewam polewą czekoladową, która ładnie spływa po bokach ciasta.
- Tort ozdabiam pralinami i czekoladowymi choinkami.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz