Bożonarodzeniowy torcik z makiem


Witajcie Kochani! Dzisiaj propozycja świątecznego tortu, co prawda już po świętach, ale przepis możecie wykorzystać na następne. Jednak ten tort możemy wykorzystywać przez cały rok, dla mnie jest fantastyczny. Połączenie makowego biszkoptu z konfiturą daktylową, przynajmniej dla mnie, jest świetne. Tort bierze udział w akcji Idealne ciasto z Beko.

Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennnej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki niebieskiego maku
Wykonanie biszkoptu:
  • Do misy robota wbijam białka, żółtka na razie trafiają do miski obok. Białka ubijam z 1/2 szklanki cukru na sztywną pianę, następnie przekładam do innej miski.
  • Do misy robota po białkach dodaję żółtka i ucieram z pozostałą ilością cukru, aż pojaśnieją i zrobią się puszyste. 
  • Utarte żółtka dodaję do białek, mieszam je, następnie sieję do nich mąkę oraz proszek do pieczenia i dosypuję mak prosto z torebki, bez uprzedniego namaczania lub mielenia.
  • Mieszam wszystko dokładnie łyżką i przelewam masę do okrągłej blachy o średnicy 24cm.
  • Piekę przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, w funkcji góra-dół.
  • Po wyjęciu z piekarnika przewracam blachę do góry nogami, żeby biszkopt zaparował.

  • Składniki na masę:
    •  1 litr śmietany 36%
    • 250g serka ricotta
    • 3 płaskie łyżki cukru pudru

    Wykonanie masy:
    • Do misy robota wlewam śmietanę, ubijam ją najpierw na niższych obrotach, następnie dodaje cukier puder i ubijam na najwyższych obrotach.
    • Gdy śmietana zaczyna być ubita dodaje serek ricotta i mieszam go ze śmietaną aż uzyskam sztywną masę.


     

    Złożenie tortu:
  • Biszkopt przekrawam na trzy blaty. Jak łatwo przekroić ciasto zobaczysz w filmiku poniżej.
                                                                                                   
#beko #ciastojakzobrazka
  • Pierwszy biszkopt nasączony ulubionym ponczem smaruję konfiturą daktylową i połową masy.
  • Następny nasączony blat smaruję połową pozostałej masy, posypuję czekoladą i przykrywam ją pozostałą masą.
  • Cały torcik pokrywam bitą śmietaną i polewam polewą czekoladową, która ładnie spływa po bokach ciasta. 
  • Tort ozdabiam pralinami i czekoladowymi choinkami.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty