Dwie proste sałatki na Sylwestra


Witajcie Kochani! Gdy przygotowuję jakąś domówkę najchętniej robię sałatki są podzielne i szybkie w przygotowaniu. Tak naprawdę możemy je modyfikować i wykorzystywać to co mamy akurat w domu. Akurat te sałatki przygotowywałam sobie na kolację, ale śmiało można zwiększyć porcje składników i serwować Gościom.

Sałatka z kalafiorem

Składniki:
  • 1 średniej wielkości pomidor
  • ok. 20g kalafiora
  • ok. 30g pieczarek
  • 1-2 jajka
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 plaster sera fety
  • pieprz czarny

Wykonanie:
  • Pracę zaczynam od ugotowania jajek i kalafiora. Jajka gotuję na twardo, obieram ze skorupek, myję zimną wodą i odstawiam na bok do wystygnięcia. Ugotowany kalafior dzielę na różyczki i odstawiam do wystudzenia. 
  • Pieczarki oczyszczam i dzielę na talarki. Następnie smażę je z tymiankiem, papryką, solą i pieprzem. Do sałatki wykorzystuję wystudzone.
  • Gdy mam już zimne składniki, myję i osuszam oraz dzielę pomidora na talarki.
  • Teraz pozostaje wymieszać składniki, albo wymieszać wszystkie w misce lub tak jak ja poukładać finezyjnie na talerzu.
  • Teraz przygotowuję sos z pokruszonego sera wymieszanego z jogurtem i pieprzem.
  • Ułożone składniki polewam sosem i przyprószam natką pietruszki. 



Carpaccio z buraka

Składniki:
  • 1 garść rukoli
  • 1 burak
  • ok. 50g mozzarelli  
  • 1 łyżeczka sosu sojowego 
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Wykonanie:
  • Rukolę myję i osuszam, tak przygotowaną wykładam na talerz.
  • Ugotowanego na parze buraka kroję w cienkie okrągłe plastry i układam na rukoli.
  • Gdzieniegdzie układam urwaną mozzarellę.
  • Wszystko skrapiam wymieszanym sosem sojowym z oliwą.
Oczywiście tak jak wspomniałam mogą to być imprezowe sałatki, które możemy przygotować w większej ilości. 



 Smacznego!


Komentarze

Popularne posty