Dwie proste sałatki na Sylwestra
Witajcie Kochani! Gdy przygotowuję jakąś domówkę najchętniej robię sałatki są podzielne i szybkie w przygotowaniu. Tak naprawdę możemy je modyfikować i wykorzystywać to co mamy akurat w domu. Akurat te sałatki przygotowywałam sobie na kolację, ale śmiało można zwiększyć porcje składników i serwować Gościom.
Sałatka z kalafiorem
Składniki:
- 1 średniej wielkości pomidor
- ok. 20g kalafiora
- ok. 30g pieczarek
- 1-2 jajka
- natka pietruszki
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 plaster sera fety
- pieprz czarny
Wykonanie:
- Pracę zaczynam od ugotowania jajek i kalafiora. Jajka gotuję na twardo, obieram ze skorupek, myję zimną wodą i odstawiam na bok do wystygnięcia. Ugotowany kalafior dzielę na różyczki i odstawiam do wystudzenia.
- Pieczarki oczyszczam i dzielę na talarki. Następnie smażę je z tymiankiem, papryką, solą i pieprzem. Do sałatki wykorzystuję wystudzone.
- Gdy mam już zimne składniki, myję i osuszam oraz dzielę pomidora na talarki.
- Teraz pozostaje wymieszać składniki, albo wymieszać wszystkie w misce lub tak jak ja poukładać finezyjnie na talerzu.
- Teraz przygotowuję sos z pokruszonego sera wymieszanego z jogurtem i pieprzem.
- Ułożone składniki polewam sosem i przyprószam natką pietruszki.
Carpaccio z buraka
Składniki:
- 1 garść rukoli
- 1 burak
- ok. 50g mozzarelli
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- Rukolę myję i osuszam, tak przygotowaną wykładam na talerz.
- Ugotowanego na parze buraka kroję w cienkie okrągłe plastry i układam na rukoli.
- Gdzieniegdzie układam urwaną mozzarellę.
- Wszystko skrapiam wymieszanym sosem sojowym z oliwą.
Komentarze
Prześlij komentarz