Prosta, bożonarodzeniowa konfitura z daktyli
Składniki:
- 150g daktyli
- 2 łyżeczki kakao
Wykonanie:
- Daktyle wsypuję do miseczki i zalewam zimną, przegotowaną lub przefiltrowaną wodą. Zostawiam tak przygotowane daktyle do namoczenia na kilka godzin, co najmniej trzy, ale najlepiej na noc.
- Namoczone daktyle, moim zdaniem, zyskują na smaku i nabierają fajnej tekstury. Dodatkowo stają się naprawdę mięciutki.
- Po kilku godzinach odcedzam daktyle i przesypuję je do malaksera i dokładnie mielę. Masa staje się gęsta, ale spokojnie malakser da radę, niczego nie dolewam, żeby ją rozcieńczyć. Jeśli nie masz malaksera spróbuj maszynką do mielenia mięsa lub rozgnieć widelcem.
- Gdy mam roztarte daktyle w zadowalający sposób, dodaję do nich kakao i mieszam malakserem lub łyżką. Kakao dodaje nam ciekawego smaku, dodatkowo łagodzi nam słodycz daktyli.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz