Sernik bez pieczenia


Witajcie Kochani! Nie przepadam za pieczonymi sernikami, chociaż czasami je robię. Zdecydowanie wolę serniki na zimno z letnimi owocami, dzięki dżemom mogę się nimi cieszyć nawet w zimie. Sernik bierze udział w akcji kulinarnej "Z miłości do truskawek". #lowicz #dzem #konfitura #truskawki

Składniki:
  • 210g herbatników z kremem
  • 1kg twarogu sernikowego 
  • 380g dżemu truskawkowego Łowicz
  • 300ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • gorąca woda
Wykonanie:

Do malaksera wrzucam z grubsza połamane herbatniki i kruszę je na drobną mączkę. Jeśli nie masz malaksera to należy wrzucić herbatniki do woreczka i stłuc wałkiem lub tłuczkiem do mięsa. Dzięki temu, że mam herbatniki z kremem nie muszę używać masła, są wystarczająco wilgotne, żeby się zlepić. Na talerzu, na którym będę podawała ciasto, układam obręcz do tortów lub obręcz z tortownicy. Pokruszone herbatniki przesypuję do środka obręczy i ściśle ubijam łyżką, tak aby powstało jednolite ciasto. Następnie chowam go do lodówki, a sama zajmuję się masą serową.

Do szklanki wsypuję żelatynę, którą zalewam wrzątkiem, w taki sposób aby zakryła żelatynę. Mieszam dokładnie i odstawiam do ostygnięcia. Następnie ubijam śmietanę 30% z łyżką cukru pudru. Teraz mogę już przełożyć ser do misy robota miksuję na średnich obrotach dodając po łyżce dżemu truskawkowego. Gdy połączy się z serem dodaję ubitą śmietanę i wszystko miksuję do uzyskania jednolitej masy. Następnie do przestudzonej żelatyny dodaję łyżkę masy, aby wyrównać temperatury i dokładnie mieszam, aby nie było żadnych grudek. Mieszankę przelewam do reszty masy i miksuję przez chwilę, aby żelatyna miała możliwość wszędzie dotrzeć. :)

Tak przygotowaną masę przelewam na nasz herbatnikowy spód i chowam do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Następnie delikatnie przejeżdżam nożem po obręczy i zdejmuję ją.

Tak przygotowane ciasto jest gotowe do podania. Ja ozdabiam je posypką cukrową i bezikami.




Smacznego!


Komentarze

Popularne posty