Słodki romans bezy z owocami


Witajcie Kochani! Zaraz po czekoladzie moje kulinarne serce kradną owoce. Dzięki przetworom mogę cieszyć smakiem letnich owoców nawet w zimie. Zdecydowanie moim ulubionym jest dżem truskawkowy. Ten deser robię zazwyczaj przy okazji, gdy mam wolne białka, np przy wykonywaniu ciasta na pierniki. Jest to deser dla prawdziwych łasuchów i miłośników słodkości. Deser bierze udział w akcji kulinarnej "Z miłości do truskawek". #lowicz #dzem #konfitura #truskawki

Składniki na bezy:
  •  6 białek
  • sól
  • 15 łyżek cukru
Wykonanie bezy:
Do misy robota wlewam 6 białek i szczyptę soli i nastawiam mikser na najwyższe obroty. Używam różnej wielkości jajek, więc siłą rzeczy mam różnej wielkości białek, ale bez względu na to średnio liczę 1,5 łyżki cukru na jedno białko. Gdy białka spienią się zaczynam stopniowo dodawać cukier. Białka miksuję około 5 do 10 minut. Są gotowe, wtedy gdy można je "pokroić" tzn. gdy przeciągnięty po białkach nóż zostawi ślad, który nie połączy się łatwo ze sobą. Oczywiście w przypadku bez ważny jest test odwrócenia miski do góry nogami, gdy białka nie wypadną są dobrze ubite.
Tak przygotowaną pianę przekładam na blachy i suszę w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni z funkcją termoobiegu przez około 1,5 do 2 godzin. Z 6 białek otrzymuję 2 blachy małych bezików, które wykorzystuję do dekoracji innych wypieków. Do tego deseru nabieram czubatą łyżką białka i rozprowadzam tworząc nieregularny okrąg o średnicy mniej więcej 10cm. Można sobie wyznaczyć koło miseczką, ja zazwyczaj robię je na oko.


Składniki na słodki romans:
  • 3 bezy o średnicy około 10cm
  • 3 łyżki konfitury truskawkowej Łowicz
  • 1/2 jabłka
  • 1/2 kaki
  • 1 banan
  • sok z cytryny
Wykonanie:
Wysuszone bezy kładę na talerzyki. Jabłka myję, osuszam i kroję w półtalarki, banany obieram i kroje ukośne plasterki. Kaki myję, osuszam i kroję w plastry w taki sposób, aby był widoczny środkowy "kwiatek". Wycinam z nich trzy gwiazdki, resztę kroję w kostkę. Tak przygotowane owoce oraz konfiturę truskawkową układam na bezie i spryskuję sokiem cytrynowym. Najlepiej owoce układać zaraz przed podaniem deseru.




Smacznego!

Komentarze

Popularne posty