Hummus z ciecierzycy- podstawowa wersja.



Witajcie Kochani! Ostatnio ciecierzyca często pojawia się u mnie w domu. Hummus bardzo przypasował mi do świeżych warzyw, tortilli czy do pity. Fajny zamiennik masła, jogurtu czy nawet majonezu. Jest tak uniwersalny, że można go dodać praktycznie do wszystkiego. Bardzo go polecam! Jest banalnie prosty do przygotowania, w dodatku jest mega zdrowy. Przepis bierze udział w akcji kulinarnej: Nasiona roślin strączkowych na talerzu 2.

Składniki:

  • 1 kubek (300ml) namoczonej ciecierzycy
  • 1 limonka
  • 2-3 łyżki tahini
  • kumin rzymski
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • natka pietruszki
  • soda oczyszczana
  • woda

Wykonanie:
  • Ciecierzycę moczę w wodzie przez całą noc. Niektórzy do namaczania dodają sodę, ja jej tutaj nie używam, moczę całe opakowanie i odbieram część na hummus, a resztę używam do innych dań. 
  • Tak namoczoną ciecierzycę gotuję w wodzie z sodą oczyszczaną, dodaję szczyptę, przez około 1,5 godziny. Sprawdzam czy jest już ugotowana wyjmując jedną i sprawdzając czy rozwala się w palcach. Jeśli tak jest gotowa do dalszej obróbki, przelewam ją na cedzak i zostawiam do wystygnięcia. 
  • Teraz już pójdzie z górki i bardzo szybko.
  • Wystudzoną ciecierzycę przekładam do malaksera i z grubsza siekam. Następnie dodaję tahini i sok z cytryny oraz przyprawy, blenduję do tego momentu do którego się da. 
  • Następnie dodaję około 2-3 łyżki wody. Jej ilość zależy od tego jaką konsystencję hummusu chcemy uzyskać. 
  • Gotowy hummus używam jako dip do świeżych warzyw. Resztę przechowuję w słoiku, w lodówce.
  • Podaję posypany natką pietruszki i słodką papryką w proszku. Niektórzy dodają jeszcze oliwę z oliwek, mi bez niej odpowiada.

Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty