Hummus z ciecierzycy- podstawowa wersja.
Składniki:
- 1 kubek (300ml) namoczonej ciecierzycy
- 1 limonka
- 2-3 łyżki tahini
- kumin rzymski
- sól, pieprz
- słodka papryka
- natka pietruszki
- soda oczyszczana
- woda
Wykonanie:
- Ciecierzycę moczę w wodzie przez całą noc. Niektórzy do namaczania dodają sodę, ja jej tutaj nie używam, moczę całe opakowanie i odbieram część na hummus, a resztę używam do innych dań.
- Tak namoczoną ciecierzycę gotuję w wodzie z sodą oczyszczaną, dodaję szczyptę, przez około 1,5 godziny. Sprawdzam czy jest już ugotowana wyjmując jedną i sprawdzając czy rozwala się w palcach. Jeśli tak jest gotowa do dalszej obróbki, przelewam ją na cedzak i zostawiam do wystygnięcia.
- Teraz już pójdzie z górki i bardzo szybko.
- Wystudzoną ciecierzycę przekładam do malaksera i z grubsza siekam. Następnie dodaję tahini i sok z cytryny oraz przyprawy, blenduję do tego momentu do którego się da.
- Następnie dodaję około 2-3 łyżki wody. Jej ilość zależy od tego jaką konsystencję hummusu chcemy uzyskać.
- Gotowy hummus używam jako dip do świeżych warzyw. Resztę przechowuję w słoiku, w lodówce.
- Podaję posypany natką pietruszki i słodką papryką w proszku. Niektórzy dodają jeszcze oliwę z oliwek, mi bez niej odpowiada.
uwielbiam ten klasyczny :)
OdpowiedzUsuńJa również. :) Pozdrawiam
Usuń