Tort z owocami. Jak zbudować tort śmietanowy.
Witajcie Kochani! Ostatnio miałam pytanie o proporcje w torcie, więc postanowiłam napisać o tym posta. Torty ostatnio stały się dla mnie taką pasją, że muffinki niestety poszły troszkę w odstawkę, ale nadal mam do nich sentyment. Niestety chociaż to był tort dla mojej Siostry nie uchwyciłam go jak wyglądał w środku, ale Wszystkim smakował (tak przynajmniej mówili), więc z przekonaniem polecam.
Składniki na tort:
Składniki na tort:
- 1 biszkopt z sześciu jajek
- 1 litr śmietany 36%
- 250g mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki ulubionego dżemu
- 100g ulubionej czekolady
Wykonanie tortu:
- Pracę zaczynam od upieczenia biszkoptu ciemnego lub jasnego. Tutaj znajdziecie wskazówki jak je przygotować. Ja swój piekłam w tortownicy o średnicy 24cm.
- Biszkopt dzielę na trzy części i nasączam ulubionym ponczem.
- Do miski wlewam 600g śmietany 36% oraz opakowanie mascarpone i 3 łyżki cukru pudru. Ubijam w robocie lub mikserem, aż masa będzie sztywna, a wszystkie składniki wymieszane.
- Na pierwszy biszkopt smaruję dżem, następnie 1/3 uzyskanej masy.
- Przykrywam drugim biszkoptem, na który wykładam kolejną 1/3 masy i posypuję ją czekoladą, na którą wędruje reszta masy i ostatni blat biszkoptu.
- Tort chowam do lodówki.
- W tym czasie ubijam pozostałą śmietanę z łyżką cukru pudru, którą wykorzystuję do przykrycia tortu.
- Najlepsze dżemy, które najczęściej wykorzystuję to porzeczkowy lub z owoców leśnych, ale oczywiście smak może być dowolny.
- Najczęściej ostatnio sięgam po czekoladę gorzką lub nadziewaną ale pokrytą gorzką czekoladą.
- Wystrój tortu może być dowolny i wymaga najczęściej dodatkowych składników.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz