Fasolka w pomidorach
Witajcie Kochani! Po dłuższej przerwie propozycja obiadowego dania na piątek lub przekąski, które bierze udział w konkursie "Kolorowy i wiosenny stół z Hortex". Pyszne danie, które jest świetne dla tych, którzy kochają fasolkę szparagową. Akurat miałam fasolkę niekrojoną, ale to mi nie przeszkadzało w tym daniu. Świetna do kopytek, kotletów, ale również może być samodzielnym daniem.
Składniki:
- 1 litr soku pomidorowego Hortex
- 450g mrożonej fasolki zielonej
- 450g mrożonej fasolki żółtej
- 1 łyżeczka kaparów
- cukier, sól, pieprz
- suszona bazylia
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 2-3 łyżki jogurtu typu greckiego
- 1 łyżka mąki
- Średniej wielkości cebuli kroję w drobną kostkę. W garnku roztapiam olej kokosowy i podsmażam na nim pokrojoną cebulę, którą słodzę i doprawiam solą i bazylią.
- Gdy cebula zeszkli się wlewam sok pomidorowy Hortex oraz dodaję kapary. Taką mieszankę gotuję przez około 10 minut.
- Następnie dodaję fasolkę i gotuję przez kolejne 10-15 minut.
- Pod koniec gotowania doprawiam jeszcze do smaku pieprzem oraz w razie potrzeby dodaję cukier.
- Gdy fasolka jest już miękka robię mieszankę z jogurtu i mąki, tak aby nie miała grudek. Wyłączam palnik i dodaję tę mieszankę do sosu, aby trochę bardziej zgęstniał.
- Dokładnie mieszam, jeszcze raz próbuję i jeśli odpowiada mi smakowo mogę podawać do stołu.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz