Fasolka w pomidorach


Witajcie Kochani! Po dłuższej przerwie propozycja obiadowego dania na piątek lub przekąski, które bierze udział w konkursie "Kolorowy i wiosenny stół z Hortex". Pyszne danie, które jest świetne dla tych, którzy kochają fasolkę szparagową. Akurat miałam fasolkę niekrojoną, ale to mi nie przeszkadzało w tym daniu. Świetna do kopytek, kotletów, ale również może być samodzielnym daniem.


Składniki:
  • 1 litr soku pomidorowego Hortex
  • 450g mrożonej fasolki zielonej
  • 450g mrożonej fasolki żółtej
  • 1 łyżeczka kaparów
  • cukier, sól, pieprz
  • suszona bazylia
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego 
  • 2-3 łyżki jogurtu typu greckiego
  • 1 łyżka mąki
Wykonanie:
  • Średniej wielkości cebuli kroję w drobną kostkę. W garnku roztapiam olej kokosowy i podsmażam na nim pokrojoną cebulę, którą słodzę i doprawiam solą i bazylią. 
  • Gdy cebula zeszkli się wlewam sok pomidorowy Hortex oraz dodaję kapary. Taką mieszankę gotuję przez około 10 minut.
  • Następnie dodaję fasolkę i gotuję przez kolejne 10-15 minut.
  • Pod koniec gotowania doprawiam jeszcze do smaku pieprzem oraz w razie potrzeby dodaję cukier.
  • Gdy fasolka jest już miękka robię mieszankę z jogurtu i mąki, tak aby nie miała grudek. Wyłączam palnik i dodaję tę mieszankę do sosu, aby trochę bardziej zgęstniał.
  • Dokładnie mieszam, jeszcze raz próbuję i jeśli odpowiada mi smakowo mogę podawać do stołu.


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty