Ryż z wiosennymi warzywami


Witajcie Kochani! Dzisiaj propozycja ryżu z warzywami, który może być dodatkiem do ryby lub mięs. Ja zazwyczaj jem bez żadnych dodatków, ale może być dopełnieniem obiadu. Same jest świetne jako przekąska lub lekka kolacja. To danie bierze udział w konkursie "Kolorowy i wiosenny stół z Hortex".

Składniki:

  • 1 saszetka ryżu parabolicznego
  • 1 opakowanie zupy wiosennej 9-składnikowej Hortex
  • 125 ml bulionu
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • sól, pieprz, słodka papryka czerwona
  • curry

Wykonanie:
  • Pracę zaczynam od ugotowania ryżu, ja wybrałam paraboliczny, ale może być dowolny. 
  • Gdy ryż jest już gotowy podsmażam przez chwilę posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek na rozgrzanym oleju. Należy uważać, aby nie przypalić czosnku. 
  • Następnie dodaję na patelnię opakowanie zupy wiosennej, gdy już się rozmrożą zalewam je bulionem i tak duszę aż warzywa będą miękkie. 
  • Do warzyw dodaję ugotowany ryż, doprawiam do smaku. Smażę jeszcze przez około 3-4 minuty, aby smaki się przegryzły. 
  • Podaję z dowolnymi dodatkami mięsnymi lub rybnymi. Dzisiaj dodałam jedynie kilka plasterków słodkiej papryki.


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty