Migdałowy budyń z kaszy jaglanej
Składniki:
- 1 szklanka (250ml) ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 łyżka kremu migdałowego
- 1/2 awokado
- 1/2 szklanki (250ml) mleka migdałowego
- 2 łyżki posiekanych migdałów
- borówki, migdały
- Jeśli nie mam ugotowanej kaszy jaglanej pracę zaczynam właśnie od jej przygotowania.
- Na szklankę kaszy jaglanej wlewam dwie szklanki wody ze szczyptą soli. Najpierw zagotowuję wodę, następnie dosypuję kaszę i gotuję ok 15 minut bez podnoszenia pokrywki.
- Zazwyczaj gotuję jej więcej niż potrzeba na ten budyń, wykorzystuję ją do obiadu lub innych przekąsek.
- Gdy mam gotową kaszę, zazwyczaj używam zimnej ale jak najbardziej może być gorąca, przekładam do wysokiego naczynia, w którym będę mogła spokojnie blendować.
- Gdy mam zimną kaszę lubię zagotować mleko, wtedy budyń będzie ciepły, ponieważ tak lepiej smakuje, przynajmniej mi.
- Jeśli mamy zimne składniki możemy gotowy budyń podgrzać w mikrofali
- Do kaszy dodaję awokado, krem migdałowy oraz mleko. Wszystko starannie blenduję, następnie dodaje posiekane migdały i mieszam.
- Gotowy budyń przekładam do miseczki i posypuję borówkami oraz posiekanymi migdałami.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz