Obiad w 30 minut, czyli smaczny pomysł na łososia


Witajcie Kochani! Dzisiaj mega szybki pomysł na obiad. Nie dość, że jest banalnie prosty, to w dodatku mega zdrowy. Ostatnio mam mega fazę na brokuły, mogę je jeść codziennie i chyba tak naprawdę codziennie goszczą na moim stole. :) Dzięki nim nadrabiam niedobór wapnia, ponieważ nie mogę spożywać ani mleka, ani jajek. W dodatku są świetnym źródłem beta-karotenu, potasu i błonnika nierozpuszczalnego. Ale pomówmy o bohaterze dania, czyli łososiu. Zawiera on potrzebne organizmowi kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminę D, ważną o tej porze roku.


Składniki:

  • ok. 800 g łososia
  • 500 g brokułu
  • 1 szklanka (250 ml) ryżu
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz czarny
Wykonanie:
  • Pracę zaczynam od przygotowania łososia. Rybę myję, osuszam i wyłapuję pęsetą ewentualne ości. Nie usuwam skóry.
  • Następnie posypuję łososia solą i pieprzem oraz skrapiam sokiem z cytryny i odstawiam na bok, żeby się to wszystko ze sobą przegryzło.
  • Teraz nastawiam ryż do gotowania. Na szklankę ryżu dolewam dwie szklanki wody, solę ją do smaku i gotuję około 20 minut, cały czas pod przykryciem.
  • Obok nastawiam wodę na brokuły, gotuję je około 5-10 minut, trzeba sprawdzać żeby były takie al dente.
  • 5-10 minut przed wyłączeniem ryżu rozgrzewam grilla elektrycznego. Natłuszczam go cienko olejem i układam kawałki ryby. Grilluję około 5-10 minut, to zależy od grubości łososia.
  • Łosoś jest gotowy, gdy zrobi się jasnoróżowy. 
  • Najbardziej smakuje mi grillowany, ponieważ używamy mniej oleju do jego obróbki. 
  • Jeśli wszystko mam ugotowane, przekładam ryż na talerz oraz brokuły, na które układam pokrojonego łososia. Ja lubię tak robić, wtedy w łatwy sposób usuwam skórę z ryby.
  • To danie lubię dodatkowo skropić cytryną na talerzu.


Smacznego!


Komentarze

Popularne posty