Obiad w 30 minut, czyli smaczny pomysł na łososia
- ok. 800 g łososia
- 500 g brokułu
- 1 szklanka (250 ml) ryżu
- sok z cytryny
- sól, pieprz czarny
Wykonanie:
- Pracę zaczynam od przygotowania łososia. Rybę myję, osuszam i wyłapuję pęsetą ewentualne ości. Nie usuwam skóry.
- Następnie posypuję łososia solą i pieprzem oraz skrapiam sokiem z cytryny i odstawiam na bok, żeby się to wszystko ze sobą przegryzło.
- Teraz nastawiam ryż do gotowania. Na szklankę ryżu dolewam dwie szklanki wody, solę ją do smaku i gotuję około 20 minut, cały czas pod przykryciem.
- Obok nastawiam wodę na brokuły, gotuję je około 5-10 minut, trzeba sprawdzać żeby były takie al dente.
- 5-10 minut przed wyłączeniem ryżu rozgrzewam grilla elektrycznego. Natłuszczam go cienko olejem i układam kawałki ryby. Grilluję około 5-10 minut, to zależy od grubości łososia.
- Łosoś jest gotowy, gdy zrobi się jasnoróżowy.
- Najbardziej smakuje mi grillowany, ponieważ używamy mniej oleju do jego obróbki.
- Jeśli wszystko mam ugotowane, przekładam ryż na talerz oraz brokuły, na które układam pokrojonego łososia. Ja lubię tak robić, wtedy w łatwy sposób usuwam skórę z ryby.
- To danie lubię dodatkowo skropić cytryną na talerzu.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz