Masa czekoladowa do tortów


Witajcie Kochani! Dzisiaj przepis na moja ulubioną masę czekoladową. Nadaje się do przekładania blatów w torcie lub do deserów z owocami albo do ozdobienia muffinek lub tartaletek. Najbardziej pasuje mi do bananów lub wiśni.

Składniki:

  • 1 litr śmietany kremówki 36%
  • 250g serka mascarpone
  • 2 łyżki kremu czekoladowego
  • 1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:

Do miski wlewam śmietanę kremówkę i zaczynam ubijać najpierw na niskich obrotach, następnie dodaję łyżkę cukru pudru i nastawiam mikser na najwyższe obroty aż do ubicia śmietany. Gdy jest już ubita dodaję serek mascarpone i krem czekoladowy. Miksuję aż do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną masę możemy użyć do deserów.

Tort dla leśnika przełożony masą czekoladową

Dwa blaty jasne i jeden ciemny nasączone ulubionym ponczem. Jeden blat posmarowany dżemem wiśniowym i masą czekoladową. Drugi przełożony masa czekoladową i pokrojonymi w plastry bananami. 




Smacznego!



Komentarze

Popularne posty