Czekoladowe ciasto z płatków owsianych. Bez mąki i oleju.
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- 3/4 szklanki sosu czekoladowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki nasion chia
Wykonanie:
Jeśli nie miałabym sosu, pracę zaczynałabym własnie od niego. Jak go przygotować znajdziecie tutaj. Jak mamy wystudzony sos czekoladowy wystarczy sięgnąć po malakser i zmielić płatki owsiane. U mnie nie za drobno, lubię jak trafi mi się w cieście jeszcze kawałek płatka owsianego. Do zmielonych płatków dodaję proszek do pieczenia i nasiona chia, mieszam wszystko za pomocą malaksera. Następnie dodaję sos czekoladowy i jajko dokładnie wszystko miksując, od czasu do czasu zbieram to co zostało na ściankach i miksuję dalej. Po kilku minutach ciasto jest już gotowe i możemy je włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni w funkcji grzanie góra-dół na około 20 minut. Można użyć dowolnej blaszki ja sięgam po tortownicę lub blachę do tarty o średnicy 26 cm. Można je podać z owocami posypanymi cukrem pudrem lub z bitą śmietaną, tylko że wtedy dodaję bardzo mało cukru do śmietany, ponieważ musimy pamiętać, ze ciasto samo w sobie jest słodkie.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz