Szybki i efektowny torcik na niedzielę
Torcik francuski z masą z galaretką porzeczkową
Składniki:
- 2 gotowe ciasta francuskie
- 0,5l śmietany kremówki
- 1 opakowanie serka Philadelphia
- 3-4 łyżki galaretki lub dżemu porzeczkowego
- 1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
Z gotowego ciasta wycinam koła za pomocą talerza i noża. Z jednego ciasta wyszły mi dwa okręgi. Gotowe kółka przekładam na blachę i piekę w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15 minut. Resztę ciasta piekę pokropione mlekiem i obsypane cukrem.
Gdy mam upieczone blaty, odkładam je do wystygnięcia w chłodne miejsce na ruszcie, sama zabieram się za masę. Do miski wlewam śmietanę kremówkę i ubijam na sztywną pianę. Najpierw na niskich obrotach, dosypuję cukier puder i nastawiam mikser na wysokie obroty aż do ubicia na sztywno. Do ubitej śmietany dodaję serek Philadelphia i galaretkę z porzeczek, ja sięgnęłam po galaretkę własnej roboty z mieszanki porzeczki czerwonej i czarnej. Wszystko dokładnie ze sobą łączę aż powstanie jednolita masa.
Komentarze
Prześlij komentarz