Jabłkowa granola z bakaliami


Witajcie Kochani! To moja pierwsza granola jaką robiłam i jedna z ulubionych. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i jak to granola bardzo uniwersalna. Można wykorzystać ją do pralinek, deserów lub koktajli oraz bardziej standardowo z jogurtem naturalnym jako słodkie i zdrowe śniadanie.

Składniki:

  • 5 szklanek płatków owsianych górskich
  • 4 łyżki płatków błyskawicznych żytnich
  • 2 garści słonecznika
  • 2 garści żurawiny
  • 3-4 łyżki miodu
  • 1 szklanka kompotu z jabłek
  • 1 szklanka rozdrobnionych jabłek z kompotu


Wykonanie:
  • Pracę zaczynam od ugotowania kompotu z jabłek. Jabłka obieram,wydrążam środek i kroję w ósemki, następnie zalewam je wrzątkiem i słodzę do smaku. Najczęściej wykorzystuję już zrobiony kompot, jeśli robię go specjalnie nie czekam aż wystygnie, tylko używam gorącego.
  • Do tego przepisu lubię intensywny kompot, więc daję dużo jabłek i mało wody.
  • Do miski dodaję wszystkie składniki suche, czyli płatki, słonecznik oraz żurawinę.
  • Wszystko dokładnie mieszam, następnie dodaję miód oraz kompot i jabłka.
  • Jabłka z kompotu przekładam do szklanki i rozdrabniam je widelcem, w granoli lubię małe kawałeczki jabłka.
  • Tak wymieszane składniki odkładam na bok i rozgrzewam piekarnik do 180 stopni.
  • Gdy piekarnik się nagrzał rozkładam granolę na blasze, na papierze do pieczenia i piekę przez około 50-60 minut. Następnie odstawiam do przestygnięcia i chowam do słoika.
  • Podaję najczęściej z jogurtem i owocami lub z mlekiem.


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty