Jabłkowa granola z bakaliami
Składniki:
- 5 szklanek płatków owsianych górskich
- 4 łyżki płatków błyskawicznych żytnich
- 2 garści słonecznika
- 2 garści żurawiny
- 3-4 łyżki miodu
- 1 szklanka kompotu z jabłek
- 1 szklanka rozdrobnionych jabłek z kompotu
Wykonanie:
- Pracę zaczynam od ugotowania kompotu z jabłek. Jabłka obieram,wydrążam środek i kroję w ósemki, następnie zalewam je wrzątkiem i słodzę do smaku. Najczęściej wykorzystuję już zrobiony kompot, jeśli robię go specjalnie nie czekam aż wystygnie, tylko używam gorącego.
- Do tego przepisu lubię intensywny kompot, więc daję dużo jabłek i mało wody.
- Do miski dodaję wszystkie składniki suche, czyli płatki, słonecznik oraz żurawinę.
- Wszystko dokładnie mieszam, następnie dodaję miód oraz kompot i jabłka.
- Jabłka z kompotu przekładam do szklanki i rozdrabniam je widelcem, w granoli lubię małe kawałeczki jabłka.
- Tak wymieszane składniki odkładam na bok i rozgrzewam piekarnik do 180 stopni.
- Gdy piekarnik się nagrzał rozkładam granolę na blasze, na papierze do pieczenia i piekę przez około 50-60 minut. Następnie odstawiam do przestygnięcia i chowam do słoika.
- Podaję najczęściej z jogurtem i owocami lub z mlekiem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz