Jajka faszerowane awokado i serem mozzarellą


Witajcie Kochani! Chociaż faszerowane jajka kojarzą się przede wszystkim z Wielkanocą, ja lubię po nie sięgać w każdej porze roku. Uwielbiam różne farsze, a ten pasuje zarówno wiosną jak i latem. Jest lekki, więc jest idealny dla Osób dbających o linię. :)

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1/2 awokado
  • garść sera mozzarella
  • pieprz, sól
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego

Wykonanie:
  • Pracę zaczynam od ugotowania jajek na twardo. Gotuję około 7 minut od zagotowania wody.
  • Połowę awokado miażdżę widelcem na drobną papkę. 
  • Ser trę na tarce o średnich oczkach, można również na jarzynowej.
  • Wystudzone jajka obieram i przekrawam na pół.
  • Białka odkładam na talerz, żółtka dodaję do awokado i rozgniatam.
  • Wszystkie składniki łączę ze sobą, doprawiam do smaku, dodaję sok z cytryny, aby awokado nie ściemniało. Jogurt dodaję w razie potrzeby, jeśli masa jest za sucha.
  • Przygotowaną mieszankę wykładam na wcześniej odłożone białka.
  • Podaję posypane serem, z pomidorami i awokado.



Smacznego!



Komentarze

Popularne posty