Mięsne roladki z marchewką i ziemniakami
Składniki:
- 5 cienkich plastrów mięsa (ja najczęściej sięgam po pierś z kurczaka)
- 5 cienkich plastrów boczku
- 100 g pieczarek
- 150 g żółtego sera
- 1-2 łyżki musztardy
- przyprawa gyros
Wykonanie:
Cienkie plastry piersi z kurczaka obsypuję przyprawą gyros z obu stron i odkładam na bok. Do miski trę oczyszczone pieczarki oraz żółty ser na tarce o grubych oczkach. Następnie dodaję musztardę i wszystko mieszam do połączenia składników. Na wcześniej przygotowane mięso układam łyżkę farszu i zawijam tak, aby farsz nie wystawał poza mięso, następnie otrzymany rulon okręcam boczkiem. Tak przygotowane roladki odkładam na bok.
Teraz nadszedł czas na wstawienie ziemniaków. Obrane i umyte ziemniaki przekrawam na pół jeśli są duże i wstawiam na palnik wlewając trochę więcej wody. Ilość ziemniaków jest zależna od upodobania Konsumentów, gotuję je aż do momentu kiedy będą miękkie. Czas gotowania ziemniaków zależy od ich ilości i wielkości. Wodę do ziemniaków solę dopiero wtedy gdy się zagotuje.
Gdy ziemniaki mam wstawione zaczynam obierać marchewkę, u mnie 4 duże. Obrane i umyte marchewki kroję w miarę drobną kostkę i przekładam do garnka. Marchewkę zalewam wodą z ziemniaków, tak aby obydwa warzywa były nią zakryte. Do marchewki dodaję kostkę rosołową lub łyżkę domowej wegety i gotuję tak przez około 10 minut, następnie dolewam pół kubka zimnego mleka zmieszanego ze śmietaną. Doprawiam marchewkę do smaku pieprzem i papryką i gotuję aż będzie miękka.
Gdy mam już marchewkę na palniku nastawiam patelnię, gdy będzie już rozgrzana smażę na niej moje roladki. Nie używam już oleju, tłuszcz będę miała z boczku. Roladki duszę pod przykryciem przez około 10-15 minut, obracając je na każdą stronę, sprawdzam widelcem czy są miękkie.
Gdy mam wszystkie składniki usmażone i ugotowane podaję je na talerzu i możemy zasiadać do stołu.
Smaczny pomysł na niedzielny obiadek :) mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń