Grill dla wegetarian. Kanapka z grillowanego batata.
Składniki:
- 2 plastry batata
- 3 plastry bakłażana
- 1 rzodkiewka
- 1/2 pomidora
- garść rukoli
- 1/2 pęczka szparagów
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Warzywa myję i osuszam.
- Bakłażana kroję w okrągłe plastry bez obierania i przyprószam je solą.
- Batata obieram i kroję w grubsze plastry wzdłuż, tak żeby osiągnąć dość dużą powierzchnię warzywa. Następnie duszę je na patelni z niewielką ilością wody i pod przykryciem, tak przygotowany batat szybciej się grilluje i jest przyjemnie mięciutki w środku.
- Szparagi dzielę na miękką i stwardniałą cześć. Tę miękką wykorzystuję, można na dwa sposoby, albo grilluję je z innymi warzywami lub rozgrzewam na patelni łyżkę masła i smażę je pod przykryciem przez około 5 minut, doprawione solą i pieprzem. Jeśli zdecydowałam się na grillowanie nasmarowałabym je olejem z solą i pieprzem.
- Bakłażana i podduszonego batata grilluję, aż będą miały przyjemne szlaczki od grilla.
- Na talerz układam bataty, następnie pokrywam je rukolą i układam na niej pokrojone w półplastry bakłażany, pomidory i rzodkiewkę. Obok układam szparagi i podaję z sosem chrzanowym.
- 1 łyżeczka chrzanu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- szczypiorek
- sól, pieprz
Wykonanie:
Komentarze
Prześlij komentarz