Grill dla wegetarian. Kanapka z grillowanego batata.


Witajcie Kochani! Grill kojarzy się zdecydowanie z karkówką i kiełbasą. Ja jednak uwielbiam grillowane warzywa, do tego pyszny i szybki sosik chrzanowy i jestem w niebie. Ja nie doprawiam batata, ponieważ tak mi smakuje i batat przechodzi smakiem dodatków. Składniki podane w przepisie wystarczają na obiad dla jednej osoby. W czasie grillowania myślę że pół plastra batata byłby wystarczający.


Składniki:

  • 2 plastry batata
  • 3 plastry bakłażana
  • 1 rzodkiewka 
  • 1/2 pomidora 
  • garść rukoli
  • 1/2 pęczka szparagów
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
  • Warzywa myję i osuszam.
  • Bakłażana kroję w okrągłe plastry bez obierania i przyprószam je solą.
  • Batata obieram i kroję w grubsze plastry wzdłuż, tak żeby osiągnąć dość dużą powierzchnię warzywa. Następnie duszę je na patelni z niewielką ilością wody i pod przykryciem, tak przygotowany batat szybciej się grilluje i jest przyjemnie mięciutki w środku.
  • Szparagi dzielę na miękką i stwardniałą cześć. Tę miękką wykorzystuję, można na dwa sposoby, albo grilluję je z innymi warzywami lub rozgrzewam na patelni łyżkę masła i smażę je pod przykryciem przez około 5 minut, doprawione solą i pieprzem. Jeśli zdecydowałam się na grillowanie nasmarowałabym je olejem z solą i pieprzem.
  • Bakłażana i podduszonego batata grilluję, aż będą miały przyjemne szlaczki od grilla.
  • Na talerz układam bataty, następnie pokrywam je rukolą i układam na niej pokrojone w półplastry bakłażany, pomidory i rzodkiewkę. Obok układam szparagi i podaję z sosem chrzanowym.

Sos chrzanowy
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
Wykonanie:
  • Szczypiorek myję, osuszam i w miarę drobno siekam.
  • Do miseczki dodaję podane składniki i dokładnie mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty