Aksamitny sernik na kruchym cieście z krówką, orzechami i czekoladą



Witajcie Kochani! Tym razem pieczony sernik na kruchym cieście, przykryty krówką i orzechami, oblany polewą czekoladową. Dla mnie coś wspaniałego, dzięki temu, że wybrałam twaróg sernikowy z mascarpone President jest wyjątkowo aksamitny i pyszny. Można zwiększyć ilość cukru, ponieważ sam w sobie nie jest za słodki, ponieważ słodycz podbija krówka na wierzchu. Więc jeśli Ktoś lubi słodkie ciasta musi dać więcej cukru do masy serowej.
Przepis bierze udział w akcji kulinarnej: " Tajemnice doskonałego sernika".



Składniki ciasta kruchego:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 masło lub margaryna
  • 0,5 szklanki (250 ml) cukru
  • 1,5 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18%
  • 2 jajka
Wykonanie:
  • Do misy robota przesiewam mąkę, dodaję cukier, śmietanę i rozkłócone jajka. Masło lub margarynę biorę bezpośrednio z lodówki, kroję w kostkę i dosypuję do reszty. Wszystko łączę w jednolite ciasto za pomocą robota z końcówką do kruchego ciasta.
  • Ciasto można zagnieść ręcznie. Na stolnicę przesiewam mąkę, dodaję resztę składników, tak jak wyżej i wyrabiam ciasto, najpierw siekając za pomocą noża, następnie za pomocą dłoni. 

Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu sernikowego z mascarpone President
  • 4 jajka
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
Wykonanie masy serowej:
  • Ważne jest, aby składniki były w temperaturze pokojowej.
  • Do miski dodaję wszystkie składniki i mieszam za pomocą miksera do połączenia składników.


Złożenie ciasta
  • Spód tortownicy o średnicy 26cm wykładam papierem do pieczenia i zamykam rant. 
  • Spód i boki tortownicy wykładam ciastem, tak aby miał w miarę równą grubość. Jeśli zostanie mi ciasta nie wykładam go na siłę, tylko zamrażam i można zrobić z niego babeczki lub inne ciasteczka.
  • Masę serową wlewam do utworzonej przez ciasto miski.
  • Tak przygotowany placek piekę przez 50 minut w temperaturze 180 stopni, w funkcji grzanie góra-dół. 
  • Sernik zostawiam w piekarniku do całkowitego wystygnięcia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  • Gdy wystygnie przekładam go na paterę, smaruję masą krówkową, obsypuję orzeszkami ziemnymi oraz polewam gorzką czekoladą roztopioną z łyżeczką masła w mikrofali lub w kąpieli wodnej.



Smacznego!


Komentarze

Popularne posty