Aksamitny sernik na kruchym cieście z krówką, orzechami i czekoladą
Przepis bierze udział w akcji kulinarnej: " Tajemnice doskonałego sernika".
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 masło lub margaryna
- 0,5 szklanki (250 ml) cukru
- 1,5 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18%
- 2 jajka
Wykonanie:
- Do misy robota przesiewam mąkę, dodaję cukier, śmietanę i rozkłócone jajka. Masło lub margarynę biorę bezpośrednio z lodówki, kroję w kostkę i dosypuję do reszty. Wszystko łączę w jednolite ciasto za pomocą robota z końcówką do kruchego ciasta.
- Ciasto można zagnieść ręcznie. Na stolnicę przesiewam mąkę, dodaję resztę składników, tak jak wyżej i wyrabiam ciasto, najpierw siekając za pomocą noża, następnie za pomocą dłoni.
- 1 kg twarogu sernikowego z mascarpone President
- 4 jajka
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki cukru
Wykonanie masy serowej:
- Ważne jest, aby składniki były w temperaturze pokojowej.
- Do miski dodaję wszystkie składniki i mieszam za pomocą miksera do połączenia składników.
- Spód tortownicy o średnicy 26cm wykładam papierem do pieczenia i zamykam rant.
- Spód i boki tortownicy wykładam ciastem, tak aby miał w miarę równą grubość. Jeśli zostanie mi ciasta nie wykładam go na siłę, tylko zamrażam i można zrobić z niego babeczki lub inne ciasteczka.
- Masę serową wlewam do utworzonej przez ciasto miski.
- Tak przygotowany placek piekę przez 50 minut w temperaturze 180 stopni, w funkcji grzanie góra-dół.
- Sernik zostawiam w piekarniku do całkowitego wystygnięcia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Gdy wystygnie przekładam go na paterę, smaruję masą krówkową, obsypuję orzeszkami ziemnymi oraz polewam gorzką czekoladą roztopioną z łyżeczką masła w mikrofali lub w kąpieli wodnej.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz